Latince (Botanik) İsim: Salvia officinalis
Bitki Ailesi: Lamiaceae
Yaygın Ekstraksiyon Yöntemi: Buharla distilasyon
Tipik Olarak Kullanılan Bitki Bölümü: Yapraklar ve Çiçekler / Tomurcuklar
Renk: Şeffaf
Aromatik Özellik: Otsu, meyvemsi, taze ve kafur kokulu.
Adaçayı, tarih boyunca şifalı bitki olarak değerlendirilmiş ve pek çok hastalıktan korunmak ve tedavi olmak amacıyla baharat, çay, yağ olarak hazırlanarak tüketilmiştir. 13. asırdan kalma bir dizede şöyle söylenmiştir: “Eğer dikmişsen adaçayını bahçeye, ne gerek var ölmeye!”
İstanbul'a ilk kez Marmara Adası'ndan getirildiği için adaçayı olarak adlandırılmıştır.
Aromatik kokusu yüzünden parfüm ve sabun yapımında da kullanılır. Dünya çapında 5 binden fazla farklı türü bulunur. Tıbbi adaçayı olarak da bilinen Salvia officinalis, adaçayının ilaç sektöründe yaygın olarak kullanılan türüdür.
Biberiye, kekik ve nanenin de içinde bulunduğu ballıbabagiller familyasından olan adaçayı; A, B3, B6, B9, E, ve K vitaminlerinin yanı sıra bakır, çinko, demir, kalsiyum, manganez ve potasyum mineralleri bakımından da zengindir. Adaçayı az miktarda kalori, yağ, lif ve protein de içerir.
Tıbbi ve aromatik bir bitki olan adaçayının yaprakları, kaynatıldığında çay olarak içilebildiği gibi buhar distilasyonu olarak tanımlanan damıtma yöntemiyle, esansı ya da farklı bir deyişle uçucu yağı elde edilerek de kullanılır. Yaygın olarak bilinen adaçayı yağının faydaları bir hayli fazladır.
ANAHTAR BİLEŞENLER / AKTİF MADDELER,
FAYDALAR
Mantar enfeksiyonlarını, küçük yaralarda veya kesiklerde enfeksiyon gelişmesini önlemeye yardımcı olur. [1] [2]
Ciltte, midede, bağırsaklarda ve boşaltım yollarındaki iltihaplanmanın iyileştirilmesine yardımcı olur. [3]
Yaşlanma etkilerini yavaşlatmaya, kırışıklıkları azaltmaya, cildin sıkılaşmasına yardımcı olur. [4] [5] [6]
UYARILAR
AKADEMİK ARAŞTIRMALAR
[1] Khalil R., Li Z. G. (2011). Antimicrobial activity of essential oil of Salvia officinalis L. collected in Syria. African Journal of Biotechnology, Vol. 10 No. 42 (2011)
[2] Mohamed Bouaziz, Thabèt Yangui, Sami Sayadi, Abdelhafidh and Dhouib. Disinfectant properties of essential oils from Salvia officinalis L. cultivated in Tunisia. Food Chem Toxicol. 2009; 47:2755–2760.
[3] D.Baricevic, S.Sosa, R.Della Loggia, A.Tubaro, B.Simonovska, A.Krasna, A.Zupancic (2001). Topical anti-inflammatory activity of Salvia officinalis L. leaves: the relevance of ursolic acid. Journal of Ethnopharmacology, Volume 75, Issues 2–3, May 2001, Pages 125-132.
[4] M.-E. Cuvelier, C. Berset, and H. Richard, “Antioxidant constituents in sage (Salvia officinalis),” Journal of Agricultural and Food Chemistry, vol. 42, no. 3, pp. 665–669, 1994.
[5] Stagos D, Portesis N, Spanou C, Mossialos D, Aligiannis N, Chaita E, Panagoulis C, Reri E, Skaltsounis L, Tsatsakis AM and Kouretas D. Correlation of total polyphenolic content with antioxidant and antibacterial activity of 24 extracts from Greek domestic Lamiaceae species. Food Chem Toxicol. 2012; 50(11):4115-24.
[6] Papageorgiou V, Gardeli C, Mallouchos A, Papaioannou M and Komaitis M. Variation of the chemical profile and antioxidant behavior of Rosmarinus officinalis L. and Salvia fruticosa Miller grown in Greece. J Agric Food Chem. 2008; 56(16):7254-64.
[7] Erin Pemberton and Patricia G. Turpin. The Effect of Essential Oils on Work-Related Stress in Intensive Care Unit Nurses. Holist Nurs Pract. 2008; 22(2): 97–102