x

Aloe Vera Jel

Latince (Botanik) İsim:  Aloe barbadensis

Bitki Ailesi:   Liliaceae

Yaygın Ekstraksiyon Yöntemi:   Maserasyon

Tipik Olarak Kullanılan Bitki Bölümü:   Yaprak

Renk:   Şeffaf

Aromatik Özellik:   Neredeyse kokusuzdur


51- aloe vera.jpg (27 KB)

Aloe Vera Jeli ve Aloe Vera Suyu, eski Mısırlıların sıklıkla “Ölümsüzlük Bitkisi” veya “Sonsuzluk Bitkisi” olarak adlandırdığı bir botanik olan Aloe Vera bitkisinin yapraklarından elde edilir. Anti bakteriyel özelliği ile bilinen Aloe Vera bitkisinin içeriği mumyalama ritüellerinde kullanılırdı çünkü ölünün bedeninin çürümesi engellenebilirse hem fiziksel hem de ruhsal olarak sonsuz yaşama kavuşabileceğine inanılırdı.

Aloe Vera bitkisinin jelinin faydaları Mısırlılardan önce bile Mezopotamyalılar tarafından biliniyordu. Bu toplumda fiziksel rahatsızlıkların şeytani varlıklar olduğuna inanılırdı ve “ilahi” bir bitkinin, yani Aloe Vera bitkisinin vücudun “şeytanlarını” ortadan kaldırabileceğine inanılırdı. Bu sağlıklı bitki hakkındaki yazıtlar kil tahtalara yazılmıştır ve Aloe Vera'nın en eski belgeleri olarak kabul edilir.

Afrika'ya özgü olmasına rağmen, Aloe Vera bitkisi dünya çapında, özellikle tropikal ve subtropikal bölgelerde yetiştirilmektedir. Tarih boyunca, Çin, Orta Doğu ve Hint dahil olmak üzere çeşitli toplulukların geleneksel tıbbi preparatlarında temel olarak kullanılmıştır. Bu ve diğer toplumlarda, Aloe Vera Jel iltihabı yatıştırmak, sindirim sağlığını desteklemek, yaraları iyileştirmek ve yara izini önlemek, ağrıyı hafifletmek, cilt ve saçın genel sağlığını iyileştirmek ve belirli sağlık sorunlarını gidermek için topikal olarak uygulanmıştır.  

16. yüzyılda Kızılderili kabileleri, Aloe bitkisini, taptıkları ve “Gizem Bitkisi” olarak adlandırdıkları “kutsal” ve “tanrısal” botaniklerinden biri olarak görüyorlardı. Bu topluluklarda, Aloe Suyu genellikle seyreltildi ve cilde böcek kovucu olarak uygulandı, bu da kabileleri genellikle yürümek zorunda kaldıkları böcek istilasına uğramış bataklıklardan korumaya yardımcı oldu.

Aloe vera bitkisi, yeşil kabuk bölümü ve jel kısmı olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Her yaprak, suyu depolayan yumuşak bir doku ile doludur. Bu ince ve suyla doldurulmuş doku, aloe vera ürünleri ile ilişkilendirdiğimiz “jel”dir. Jel vitaminler, mineraller, amino asitler ve antioksidanlar gibi bitkideki biyoaktif bileşiklerin çoğunu içerir. Bu iki kısım sürekli olarak kavram karışıklığına neden olduğu için, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) nün Seçilmiş Tıbbi Bitkiler monografında kabuk ve jel ayrı bölümler halinde incelenmiştir.

Mısır, Güney Afrika, Hindistan, Çin, Meksika ve Japonya'da olduğu gibi dünya çapında geniş literatür, yanıklar, saç dökülmesi, cilt enfeksiyonları, hemoroid, sinüzit ve gastrointestinal ağrı gibi çeşitli rahatsızlıklarda kullanıldığından bahsetmiştir. Farmakolojik etkileri antienflamatuar, antibakteriyel, antioksidan, antimikrobiyel ve antifungal etkileri içerir.

Bazen "bitkideki eczane" olarak anılan Aloe Vera Gel, nemlendiriciler, maskeler, tonerler, saç ürünleri ve tıraş sonrası ürünler gibi kozmetik ürünlerinde değerli bir bileşendir. Ayrıca güneş yanığı merhemlerinde, diyet takviyelerinde ve içeceklerde yaygın olarak bulunur.




Anahtar b.jpg (114 KB)
      ANAHTAR BİLEŞENLER / AKTİF MADDELER

  • Oleik asit
  • Palmitik asit
  • Linoleik asit
  • Stearik asit

 

51 - aloe vera 2.png (135 KB) 

 

Fayda.jpg (4 KB)      FAYDALAR

  • Antioksidan ve antibakteriyal özellik gösterir:

Polifenoller olarak bilinen geniş bir madde ailesi ve fenolik, tanen, alkaloid, saponin bileşikleri sayesinde antioksidan aktivite gösterir [1]. Antioksidanlar sağlık için önemlidir. Polifenoller, aloe verada bulunan diğer birçok bileşenle birlikte insanda enfeksiyona neden olabilecek bazı bakterilerin büyümesini engellemeye yardımcı olabilir. Antioksidan özelliği ile cildin yaşlanmasını yavaşlatmaya yardımcı olur. 

 

  • Yanıkların iyileşmesine yardımcı olur

Aloe veranın yanıkların tedavisinde uzun süredir kullanıldığı bilinmektedir. Araştırmalar da aloe veranın cilt yanıklarını iyileştirmeye yardımcı olduğunu göstermektedir [2] [3].

 

  • Antimikrobiyel özellik gösterir [4]

 

  • Diş sağlığına destek olur:

Aloe vera jeli, aynı zamanda antienflamatuar [5] [6] ve antibakteriyel özelliği nedeniyle diş macununda da kullanılır. Diş çürüğü ve diş eti hastalıkları sık karşılaşılan sağlık problemlerindendir. Bu rahatsızlıkları önlemenin en iyi yollarından biri, dişlerdeki plak (bakteriyel biyofilmler) oluşumunu azaltmaktır. Aloe vera, ağız florasında yer alan Streptococcus Mutans ve Candida Albicans’ı öldürerek plak oluşumunu azaltmaya yardımcı olur [7].

 

  • Kuru ve tahriş olmuş cildi rahatlatmaya yardımcı olur:

Aloe vera deri bariyerini düzenleme özelliği ile kuru deri tedavisine yardımcı olur [8].

 

  • Antifungal özellik gösterir:

Aloe vera jel, mantarların büyümesinde önemli ölçüde azalmaya yardımcı olur [9].

 



Uyarılar.jpg (5 KB)      UYARILAR

  • HARİCEN KULLANIM İÇİNDİR, İÇİLMEZ.
  • Göz ile temasından kaçınılmalıdır, temas halinde bol su ile yıkanmalıdır.
  • İçerisinde bulunan herhangi bir bileşene karşı bilinen bir alerji varsa kullanılmamalıdır.
  • Çocukların, hamile veya emziren bayanların, ilaç kullanan kişilerin, aloe vera jeli kullanmadan önce doktorlarına danışmaları tavsiye olunur.

 

 

akademik araşt.jpg (19 KB)      AKADEMİK ARAŞTIRMALAR

[1] Uddin M. N., Roy S. C., Mamun A. A., Mitra K., Haque, Hossain M. L. (2020) Phytochemicals and In-Vitro Antioxidant Activities of Aloe Vera Gel. Journal of Bangladesh Academy of Sciences 44 (1):33-41

[2] Akhoondinasab M. R., Akhoondinasab M., Saberi M. (2013) Comparison of Healing Effect of Aloe Vera Extract and Silver Sulfadiazine in Burn Injuries in Experimental Rat Model. World Journal of Plastic Surgery Vol.3/No.1/Jan 2014.

[3] Akgun S. G., Aydemir S., Ozkan N., Yuksel M., Sardas S. (2017). Evaluation of the wound healing potential of Aloe vera-based extract of Nerium oleander. North Clin Istanb 2017;4(3):205-212

[4] Lorenzetti L.J., Salisbury R., Beal J. L., Baldwin J. N. (1964). Bacteriostatic Property of Aloe vera. Journal of Pharmaceutical Sciences, Volume 53, Issue 10, Page 1287.

[5] Heggers J, Kucukcelebi A, et al. Beneficial effect of aloe on wound healing in an excisional wound model. J Altern Complement Med 1996; 2(2):271–7.

[6] Davis R, Stewart G, et al. Aloe vera and the inflamed synovial pouch model. J Am Podiatr Med Assoc 1992;82(3):140–8

[7] Gupta R. K., Gupta D., Bhaskar D. J., Yadav A., Obaid K., Mishra S. (2014). Preliminary Antiplaque Efficacy of Aloe Vera Mouthwash on 4 Day Plaque Re-Growth Model: Randomized Control Trial. Ethiop J Health Sci. 2014 Apr; 24(2): 139–144.

[8] Türsen B., Türsen Ü. Dermatolojide Aloe Vera. www.dermatoz.org/2014/4/dermatoz14054d1.pdf  

[9] Sitara U., Hassan N., Naseem J. (2011). Antifungal activity of Aloe vera gel against plant pathogenic fungi. Pakistan Journal of Botany 43(4)

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.