x

Argan Yağı

Latince (Botanik) İsim: Argania spinosa

Bitki Ailesi: Sapotaceae

Yaygın Ekstraksiyon Yöntemi: Soğuk sıkım

Tipik Olarak Kullanılan Bitki Bölümü: Çekirdek

Renk:  Altın

Aromatik Özellik: Fındıksı

 

 75- argan1.jpg (12 KB)


Fas'ın Güneybatı bölgesindeki Berberi eyaletinde, daha çok Argan Ağacı olarak bilinen Argania Spinosa ağacına "Hayat Ağacı" adı da verilir. Kökeni Argana köyünden geldiğine inanılan bu ağaç, meyvelerinin çekirdeklerinden elde edilen şifalı yağı veya “Sıvı Altın”ıyla tanınır. Tarihsel olarak Argan Yağı, Fas'ın yerel Amazigh halkı tarafından lekelerin görünümünü azaltmak ve romatizmal sorunları tedavi etmek için kullanıldı. Bugün Argan Yağı sayısız doğal kozmetik ve farmasötik üründe tercih edilen bir içerik olmaya devam ediyor.

 

M.Ö. 1550 lerde Fenikeliler Argan Yağını cilt ve saç kremi olarak uygulamışlar ve hastalıklarını iyileştirmek ve kendilerini güzelleştirmek için kullanmışlardır. Afrikalı kaşif Leo Africanus, 1510 yılında Fas'a yaptığı seyahatler sırasında Argan Yağını keşfetmiştir. Sonraları bu özel ve egzotik yağ, yalnızca zenginlerin karşılayabileceği Avrupa'ya tanıtılmıştır. Berberi kadınlarının egzotik güzellikleriyle ilgili efsanevi şöhreti bugün de varlığını sürdürür.

 

Geçtiğimiz birkaç on yılda, Argan Yağının güzellik sırları, özelliklerini inceleyen ve sağlıklı, gençleşmiş bir cilt görünümüne, sağlıklı  saç ve tırnaklara katkıda bulunan antioksidanlar gibi bileşenler açısından zengin olduğunu öğrenen bilim adamlarının dikkatini çekti. Gençlik görünümünü iyileştirme özelliğiyle tanınan Argan Yağı, tüm dünyada, özellikle sentetik kimyasallar yerine doğal ürünleri tercih edenler tarafından kullanılan popüler bir kozmetik bileşenidir.

 

 

 Anahtar b.jpg (114 KB)   ANAHTAR BİLEŞENLER / AKTİF MADDELER

  • Oleic acid (Omega 9)
  • Linoleic acid (Omega 6)
  • Palmitic acid
  • Stearic acid

 

 

75 - argan resim.jpg (15 KB)




  Fayda.jpg (4 KB)      FAYDALAR

  • Cilde dost [1] [2] [3]:

Argan yağı antioksidan olan E vitamini açısından zengindir [4] [5]. Antioksidanlar vücudunuzu serbest radikallerin neden olduğu hücre hasarından korumaya yardımcı olur. Topikal olarak uygulanan E vitamini güneş hasarını azaltmaya [6], akne gibi iltihabik cilt sorunlarını azaltmaya, kuru cildin onarılmasına ve ince çizgilerin oluşumunu önlemeye yardımcı olur. Argan yağı tüm ciltler için uygundur ancak bu özelliği ile olgun, yaşlanan ve hasarlı ciltler için idealdir.

Argan yağında bol miktarda omega-6 ve omega-9 yağ asitleri bulunur. Bu yağ asitleri cildin nemi hapsetmesine ve sağlıklı, daha parlak ve canlı görünmesine yardımcı olur.

Kuru ve pul pul cilde neden olan enflamasyonlu rahatsızlıklarda, Argan yağı cilde nem katma ve onu tutmasına yardımcı olma özelliği ile semptomların hafifletilmesine yardımcı olabilir, cilde elastikiyet kazandırır [7].

Suçiçeği püstüllerinde etkilidir. Sağlıklı yara dokusunu desteklemek ve çatlakları önlemek için kuşburnu tohumu ile birlikte kullanılabilir. Antienflamatuar özellik gösterir [2] [7] [8] [9].



  • Saç dostu [10]:

Argan yağı içerdiği yağ asitleri sayesinde saç tellerinin de nemi hapsetmesine, saçların parlak ve sağlıklı bir görünüme kavuşmasına yardımcı olur. Kuru saçlar ve kuru saç derisi için idealdir.

Yıkama ve şekillendirmeden kaynaklanan saç hasarları önlemeye yardımcı olabilecek koruyucu bir etkiye sahiptir. Kırıkların önlenmesine yardımcı olur.

Saçı yumuşatmaya ve kolay şekil almasına yardımcı olur.



Uyarılar.jpg (5 KB)     UYARILAR

  • Göz ile temasından kaçınılmalıdır, temas halinde bol su ile yıkanmalıdır.
  • İçerisinde bulunan herhangi bir bileşene karşı bilinen bir alerji varsa kullanılmamalıdır.
  • Çocukların, hamile veya emziren bayanların, ilaç kullanan kişilerin, üzüm çekirdeği yağını kullanmadan önce doktorlarına danışmaları tavsiye olunur.

 

 akademik araşt.jpg (19 KB)     AKADEMİK ARAŞTIRMALAR

[1] T-K. Lin, L. Zhong, J. L. Santiago. Anti-Inflammatory and Skin Barrier Repair Effects of Topical Application of Some Plant Oils. Int J Mol Sci. 2018 Jan; 19(1): 70.

[2] Boucetta K.Q., Charrouf Z., Aguenaou H., Derouiche A., Bensouda Y. The effect of dietary and/or cosmetic argan oil on postmenopausal skin elasticity. Clin. Interv. Aging. 2015;10:339–349.

[3] Manca M.L., Matricardi P., Cencetti C., Peris J.E., Melis V., Carbone C., Escribano E., Zaru M., Fadda A.M., Manconi M. Combination of argan oil and phospholipids for the development of an effective liposome-like formulation able to improve skin hydration and allantoin dermal delivery. Int. J. Pharm. 2016;505:204–211.

[4] G. Lizard, Y. Filali-Zegzouti, A. E. Midaoui. Benefits of Argan Oil on Human Health—May 4–6 2017, Errachidia, Morocco. Int J Mol Sci. 2017 Jul; 18(7): 1383.

[5] Z. Charrouf, D. Guillaume. Argan oil: Occurrence, composition and impact on human health. Eur. J. Lipid Sci. Technol. 2008, 110, 632–636.

[6] M. O. Villareal, S. Kume, T. Bourhim, F. Z. Bakhtaoui, K. Kashiwagi, J. Han, C. Gadhi, H. Isoda. Activation of MITF by Argan Oil Leads to the Inhibition of the Tyrosinase and Dopachrome Tautomerase Expressions in B16 Murine Melanoma Cells. Evid Based Complement Alternat Med. 2013; 2013: 340107.

[7] T-K. Lin, L. Zhong, J. L. Santiago. Anti-Inflammatory and Skin Barrier Repair Effects of Topical Application of Some Plant Oils. Int J Mol Sci. 2018 Jan; 19(1): 70.

[8] Avsar U., Halici Z., Akpinar E., Yayla M., Avsar U., Harun U., Harun U., Hasan Tarik A., Bayraktutan Z. The Effects of Argan Oil in Second-degree Burn Wound Healing in Rats. Ostomy Wound Manag. 2016;62:26–34.

[9] S. E. Kamouni, R. E. Kebbaj, P. Andreoletti, A. E. Ktaibi, I. Rharrassi, A. Essamadi, M. S. E. Kebbaj, S. Mandard, N. Latruffe, J. Vamecq, B. Nasser, M. Cherkaoui-Malki. Protective Effect of Argan and Olive Oils against LPS-Induced Oxidative Stress and Inflammation in Mice Livers. Int J Mol Sci. 2017 Oct 19;18(10):2181. doi: 10.3390/ijms18102181.

[10] P. M. Faria, L. N. Camargo, R. S. H. Carvalho, L. A. Paludetti, M. V. R. Velasco, R. M. Gama. Hair Protective Effect of Argan Oil (Argania spinosa Kernel Oil) and Cupuassu Butter (Theobroma grandiflorum Seed Butter) Post Treatment with Hair Dye. Journal of Cosmetics, Dermatological Sciences and Applications > Vol.3 No.3A, September 2013.

 

 

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.