x

Avokado Yağı

Latince (Botanik) İsim:   Persea Gratissima

Bitki Ailesi:   Lauraceae

Yaygın Ekstraksiyon Yöntemi:   Soğuk sıkım

Tipik Olarak Kullanılan Bitki Bölümü:   Meyve

Renk:   Zeytin yeşili

Aromatik Özellik:   Tatlı, yağlı, fındıksı

 

53 - avokado.jpg (84 KB)

Meksika'nın bazı bölgelerinde, 12.000 yıl öncesine dayanan avokado parçalarıyla yapılmış eserler bulunmuştur. Avokado MÖ 5000 gibi erken bir tarihte Meksika, Orta ve Güney Amerika'da yetiştirildi. Aztekler, İnkalar ve Mayalar, avokadoyu yüz maskeleri oluşturmak gibi kozmetik uygulamalarda kullanmışlardır. Guatemala Mayaları, ishali rahatlatmak, bağırsak solucanlarını ve parazitleri önlemek ve sağlıklı saç büyümesini desteklemek için Avokado kullandılar.

Bu İspanyol öncesi kültürlerin Avokado'ya verdiği değer nedeniyle, Kolomb Borsası zamanında Avrupalı ​​fatihler, meyveyi çeşitli faydaları için çok değerli olmaya devam ettiği “Yeni Dünya” ile tanıştırdı. 1830-1880 döneminde, avokado ağaçları Meksika'dan Hawaii, Florida ve California'ya ulaştırıldı. 20. yüzyılda Amerika Birleşik Devletleri ticari çiftçiliğe uygun avokado meyve çeşitleri geliştirmeye başladı ve bu süre zarfında California ana meyve tedarikçisi oldu. Fransa'da Avokado Yağı, artritin etkilerini ele alma kabiliyeti nedeniyle reçeteli bir ilaç statüsüne sahiptir.

 Bugün dünyanın en büyük üreticisi Meksika'dır.

Avokado, oldukça eşsiz bir meyvedir. Çoğu meyve ana olarak karbonhidrattan oluşurken, avokado yüksek oranda sağlıklı yağlar içerir. Bu nedenle Avokado, Aztek döneminden beri "sebze yağı" veya "tereyağı armudu" olarak da isimlendirilmektedir. Sağlık faydalarından dolayı son dönemde oldukça popülerlik kazanmıştır. Armut şeklinden yuvarlağa, yeşil renkten siyaha, 220 gr dan 1.4 kg a kadar, çok farklı çeşitte avokado türü bulunmaktadır. Armut biçimli olma eğiliminde olduğu ve timsah gibi yeşil, engebeli bir kabuğa sahip olduğu için “timsah armudu” olarak da adlandırıldığı olur.

Avokado yağı, zeytinyağı gibi bilinmese de en az onun kadar yüksek bir lezzet ve sağlık sunabiliyor. %12’si doymuş yağ ve %13’ü çoklu doymamış yağlardır.  K Vitamini, Folat, C Vitamini, Potasyum, B5 Vitamini, B6 Vitamini, E Vitamini, az miktarda magnezyum, manganez, bakır, demir, çinko, fosfor, A, B1 (tiamin), B2 (riboflavin) ve B3 (niasin) olmak üzere pek çok vitamin ve mineral içeriyor. Avokado yağı yemeklerde kullanılabilmesinin yanı sıra saç ve cilt bakımı için de çok faydalıdır. Bu yağı günlük rutininize eklemenizi antioksidan yönünden zengin bir kişisel bakım için tavsiye ederiz.




Anahtar b.jpg (114 KB)
      ANAHTAR BİLEŞENLER / AKTİF MADDELER

  • Oleic acid (Omega 9)
  • Palmitic acid
  • Linoleic acid (Omega 6)
  • Palmitoleic acid (Omega 7)
  • Linolenic acid (Omega 3)

 

53 - avokado 2.jpg (29 KB)

 

 Fayda.jpg (4 KB)      FAYDALAR

  • Cilt hastalıklarının tedavisine yardımcı olur:

Avokado yağı cilt problemlerini ve yaralanmalarını tedavi etmeye yardımcı olur. [1] [2] [3] [4] Ayrıca Omega 7 (palmitoleic acid) içeriği ile cilde elastikiyet kazandırmaya yardımcı olur.

 

  • Antioksidan özellik gösterir:

İçerdiği karoten, lutein ve zeaksantin sayesinde antioksidan özellik gösterir. Ayrıca içerdiği oleik asit, linoleik asit ve E vitamini gibi bileşenler sayesinde, cilt kaşıntısını azaltmaya, cilt hasarına karşı korumaya, çatlamış cildi iyileştirmeye, cildi nemlendirmeye yardımcı olur. Gözenekleri tıkama ihtimali diğer birçok krem ​​ve yağa göre daha azdır, bu özelliği ile kırışıklık görünümünü hafifletmek ve cildi yumuşatmak için destek olur. [5] [6] [7]

 

  • Kalp dostu:

Araştırmalar, kan kolesterol seviyeleri üzerinde faydalı etkileri olduğunu göstermiştir. Avokado yağı, zeytinyağı gibi "iyi" kolesterol olan HDL'yi artırmaya yardımcı olur. LDL kolesterol seviyelerini ve tansiyonu düşürmeye yardımcı olur. [8]

  • Saç bakımı

Saç derisine avokado yağının uygulanması, saçların sağlıklı bir şekilde uzamasını yardımcı olur. Avokado yağını şampuanlarınıza veya saç kremlerinizin içine de ilave edebilirsiniz. Ayrıca, saç uçlarınıza avokado yağı sürmeniz, kırılmaları ve kopmaları önlemeye yardımcı olur. Elektriklenmeyi önlemek ve saçların kabarık görünümünü gidermek için de avokado yağını tercih edebilirsiniz. [9]

 

  • Göz sağlığına yardımcı olur:

Avokado yağı, gözde doğal olarak bulunan bir karotenoid olan luteinin iyi bir kaynağıdır. Antioksidan özelliği ile göz sağlığına yardımcı olur. Vücudumuz lutein üretmediği için bu maddenin dışarıdan alınması gerekir. Düzenli avokado yağı tüketimi göz sağlığınızı korumanıza yardımcı olur. [10] [11]

  • Eklem sağlığını destekler:

Artrit, eklemlerin ağrılı iltihaplanmasını içeren bir hastalıktır. Çok yaygındır ve dünya çapında milyonlarca insanı etkiler. Osteoartrit, artritin en yaygın şeklidir. Eklemlerdeki kıkırdağın parçalanması ile ilişkilidir. Çok sayıda çalışma, avokado yağından elde edilen özlerin osteoartrit ile ilişkili ağrı ve sertliği azaltmaya yardımcı olduğunu göstermektedir. [12]



Uyarılar.jpg (5 KB)      UYARILAR

  • Göz ile temasından kaçınılmalıdır, temas halinde bol su ile yıkanmalıdır.
  • İçerisinde bulunan herhangi bir bileşene karşı bilinen bir alerji varsa kullanılmamalıdır.
  • Çocukların, hamile veya emziren bayanların, ilaç kullanan kişilerin, avokado yağını kullanmadan önce doktorlarına danışmaları tavsiye olunur.

 

akademik araşt.jpg (19 KB)      AKADEMİK ARAŞTIRMALAR

[1] Stücker M., Memmel U., Hoffmann M., Hartung J., Altmeyer P. (2001) Vitamin B(12) cream containing avocado oil in the therapy of plaque psoriasis. Dermatology 2001;203(2):141-7.

[2] Oliveira A.P., Franco E.S., Barreto R.R, Cordeiro D.P., Melo R.G., Aquino C.M.F., Silva A.A.R.E., Medeiros P.L., Silva T.G., Góes A.J.S., Maia M.B.S. (2013). Effect of semisolid formulation of persea americana mill (avocado) oil on wound healing in rats. Evid Based Complement Alternat Med  2013; 2013 : 472382

[3] Nayak B.S., Raju S.S., Rao A.V.C. (2008). Wound healing activity of Persea americana (avocado) fruit: a preclinical study on rats. J Wound Care 2008 Mar;17(3):123-6.

[4] Stücker, M.; U. Memmel; M. Hoffmann; J. Hartung; P. Altmeyer. Vitamin B12 cream containing avocado oil in the therapy of plaque psoriasis. Dermatology 2001, 203, 141–147.

[5] Forero-Doria, O.; Flores, M.; Vergara, C.E.; Guzman, L. Thermal analysis and antioxidant activity of oil extracted from pulp of ripe avocados. J. Therm. Anal. Calorim. 2017, 130, 959–966.

[6] Abaide, E.; Zabot, G.; Tres, M.; Martins, R.; Fagundez, J.; Nunes, L.; Druzian, S.; Soares, J.; Dal Prá, V.; Silva, J.; et al. Yield composition, and antioxidant activity of avocado pulp oil extracted by pressurized fluids. Food Bioprod. Process. 2017, 102, 289–298.

[7] Flores M., Saravia C., Vergara C.E., Avila F., Valdés H., Viedma J.O. (2019) Avocado Oil: Characteristics, Properties, and Applications. Molecules June 2019.

[8] Kritchevsky D., Tepper S. A., Wright S., Czarnecki S.K., Wilson T.A., Nicolosi R.J. (2002). Cholesterol Vehicle in Experimental Atherosclerosis 24: Avocado Oil. Journal of the American College of Nutrition  Volume 22, 2003 - Issue 1, Pages 52-55.

[9] Park S., Jeong S. Y., Nam Y. H., Park J.H., Rodriguez I., Shim J.H., Yasmin T., Kwak H.J., Oh Y., Oh M., Lee K.W., Lee J.S., Kim D.H., Park Y.H., Moon I.S., Choung S.Y., Jeong K.W., Hong B.N., Kim S.H., Kang T.H. (2020).  Fatty Acid Derivatives Isolated from the Oil of Persea americana (Avocado) Protects against Neomycin-Induced Hair Cell Damage. Plants 2021, 10, 171.

[10] Koh, H.H.; I.J. Murray; D. Nolan; D. Carden; J. Feather; S. Beatty. Plasma and macular response to lutein supplement in subjects with and without age-related maculopathy: a pilot study. Exp. Eye Res. 2004, 79, 21–27

[11] Richer, S.; W. Stiles; L. Statkute; J. Pulido; J. Frankowski; D. Rudy; K. Pei; M. Tsipursky; J. Nyland. Double-masked, placebo-controlled, randomized trial of lutein and antioxidant supplementation in the intervention of atrophic age-related macular degeneration: the Veterans LAST study (Lutein Antioxidant Supplementation Trial). Optometry 2004, 75, 216–229.

[12] Chandra A., Kumar A., Kumar M., Dikshit H. (2019). Beneficial role of Avocado oil orally used in Osteoarthritis: experience in a tertiary care hospital of Bihar, India. International Journal of Basic & Clinical Pharmacology | June 2019 | Vol 8 | Issue 6 Page 1167-1171.

[13] Christiansen B., Bhatti S., Goudarzi R., Emami S. (2015). Management of Osteoarthritis with Avocado/Soybean Unsaponifiables. Cartilage2015, Vol. 6(1) 30 –44.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.