x

Aynı Safa Yağı

Latince (Botanik) İsim:  Calendula officinalis

Bitki Ailesi:   Asteraceae

Yaygın Ekstraksiyon Yöntemi:   Maserasyon

Tipik Olarak Kullanılan Bitki Bölümü:   Çiçek

Renk:   Tipik olarak sarıdır ancak turuncu ve ya amber renkli de olabilir

Aromatik Özellik:   Hafif bir aroması vardır.


54 - aynı safa.jpg (28 KB)

Aynı safa, ılıman iklimin hüküm sürdüğü hemen her coğrafyada yetişen, tek yıllık, otsu bir bitkidir. Ülkemizde de çok miktarda üretilmektedir. 20 - 80 cm arası yüksekliği olan soğanlı bir bitkidir. Dalları tüylüdür. Çiçekleri sarı, turuncu renklerdedir. Çiçeklerinin bazıları tek katlı, bazıları ise çok katlıdır.

Eski zaman inanışı, eğer sabah saat 7’den sonra çiçekleri kapalı kalmayı sürdürürse o gün yağmur yağacak anlamına gelirmiş. 

Aynı safa yağı antik çağlardan beri tıbbi amaçlarla kullanılmıştır. 13. yy dan itibaren daha yaygın kullanılmaya başlandı. İlk etapta yara iyileştirme amaçları ile kullanılıyordu. Daha sonra Kuzey Amerika İç Savaşı ve Dünya Savaşı sırasında antiseptik ve antienflamatuar olarak merhem şeklinde de kullanıldı.

Aynı safa yağı geleneksel tıpta, ülserleri, uçukları, yara izlerini, cilt hasarlarını, donma ısırıklarını tedavi etmek ve kanı temizlemek için kullanılmıştır.

Aynı safa yağı, çeşitli cilt koşullarını tedavi etmenin yanı sıra cildin kalitesini ve görünümünü iyileştirmeye yardımcı olmak için destek olabilir.

 


Anahtar b.jpg (114 KB)
      ANAHTAR BİLEŞENLER / AKTİF MADDELER

  • Linoleic acid (Omega 6)
  • Palmitic acid
  • Oleic acid (Omega 9)
  • Stearic acid


54 - aynı safa 2.jpg (22 KB)

 


Fayda.jpg (4 KB)
      FAYDALAR

  • Cilt problemlerinin iyileşmesine yardımcı olur:
Aynı safa yağı, yara iyileşmesinin hızlanmasına yardımcı olur. [1] Kuru cildin nemlenmesine, cilt yaralarının, aknenin iyileşmesine, morlukların azalmasına yardımcı olur.
Anjiyogenez fizyolojik bir süreç olup var olan damarlardan tomurcuklanma yolu ile yeni damarların oluşması, gelişmesi anlamına gelir. Anjiyogenez, büyüme ve gelişme ile yara iyileşmesi gibi süreçlerde olması beklenen bir olaydır. Aynı safa yağının anjiyojenik aktivite gösterdiği bilimsel çalışmalarda belirtilmiştir. [2] [3]
Ayak cilt problemlerinin (Podiatri) tedavisinde destek olur. [4]

 

  • Antioksidan özellik gösterir: [5] [6]

Yaşlanma belirtilerinin yavaşlatılmasına yardımcı olur.

 

  • Antienflamatuar özellik gösterir: [7] [8]

Eklem ağrılarının, adet dönemi ağrılarının azaltılmasına yardımcı olur.

 

  • Antimikrobiyal, antibakteriyal, antifungal özellik gösterir: [9] [10] [11] [12]

Aynı safa yağı, tırnak mantarlarının tedavisinde, yaraların iyileştirilmesinde, yatıştırıcı egzamada ve pişiklerin giderilmesinde yararlı olabilecek antifungal, antienflamatuar ve antibakteriyel özelliklere sahiptir. Aynı zamanda antiseptik olarak da kullanılır.

 

  • Dişeti Dostu:

Aynı safa yağı içeren gargaraların kullanıldığı in vivo çalışmalar, bu bitkinin dişeti kanamasını azaltmada yardımcı olduğunu göstermiştir. [13]

 

 

Uyarılar.jpg (5 KB)      UYARILAR

  • Göz ile temasından kaçınılmalıdır, temas halinde bol su ile yıkanmalıdır.
  • İçerisinde bulunan herhangi bir bileşene karşı bilinen bir alerji varsa kullanılmamalıdır.
  • Çocukların, hamile veya emziren bayanların, ilaç kullanan kişilerin, aynı safa yağını kullanmadan önce doktorlarına danışmaları tavsiye olunur.

 

 
 akademik araşt.jpg (19 KB)      AKADEMİK ARAŞTIRMALAR

[1] Eghdampour F., Jahdie F., Kheyrkhah M., Taghizadeh M., Naghizadeh S., Hagani H. (2013). The Impact of Aloe vera and Calendula on Perineal Healing after Episiotomy in Primiparous Women: A Randomized Clinical Trial. J Caring Sci. 2013 Nov 30;2(4):279-86.

[2] Parente L.M.L., Andrade M.A., Brito L.A.B., Moura V.M.B.D., Migue M.P., Júnior R.S.L., Tresvenzol L.F.M, Paula R.L., Paulo N.M. (2011). Angiogenic activity of Calendula officinalis flowers L. in rats. Acta Cirúrgica Brasileira - Vol. 26 (1) 2011, pg.19-24.

[3] Hamburguer M, Adler S, Baumann D, Forg A, Weinreich B. (2003). Preparative purification of the major anti-inflammatory triterpenoid ester from Marigold (Calendula officinalis). Fitoterapia.  2003; 74:328-38.

[4] Robert A. Hadfield, Tracey C. Vlahovic, M. Tariq Khan (2008). The Use of Marigold Therapy for Podiatric Skin Conditions. The Foot & Ankle Journal 1 (7): 1

[5] Preethi K.C., Kuttan G., Kuttan R. (2006). Antioxidant potential of an extract of Calendula officinalis flowers in vitro and in vivo. Pharmaceutical Biology, Volume 44, Issue number 9, Pages 691-697.

[6] Frankic T, Salobir K, Salobir J. The comparison of in vivo antigenotoxic antioxidative capacity of two propylene glycol extracts of Calendula officinalis (Marigold) and vitamin E in young growing pigs. J Anim Physiol Anim Nutr, 2008; 41: 1-7.

[7] Preethi K.C., Kuttan G., Kuttan R. (2009). Anti-inflammatory activity of flower extract of Calendula officinalis Linn. and its possible mechanism of action. Indian J. Exp. Biol., 2009 Feb;47(2):113-20.

[8] Della-Loggia R et al. The role of triterpenoids in the topical anti-inflammatory activity of Calendula officinalis flowers. Planta Medica, 1994, 60:516–520.

[9] Efstratiou E., Hussain A.I., Nigam P.S., Moore J.E., Ayub M., Rao J.R. (2012). Antimicrobial activity of Calendula officinalis petal extracts against fungi, as well as Gram-negative and Gram-positive clinical pathogens. Complementary Therapies in Clinical Practice, Volume 18, Issue 3, August 2012, Pages 173-176.

[10] Iauk L, Lo Bue AM, Milazzo I, Rapisarda A, Blandino G. Antibacterial activity of medicinal plant extracts against periodontopathic bacteria. Phytother Res. 2003;17:599-604.  

[11] Faria R.L., Cardoso L.M.L., Akisue G., Pereira C.A.; Junqueira J.C., Jorge A.O.C., Júnior P.V.S. (2011). Antimicrobial activity of Calendula officinalis, Camellia sinensis and chlorhexidine against the adherence of microorganisms to sutures after extraction of unerupted third molars. J. Appl. Oral Sci. vol.19 no.5 Bauru Sept./Oct. 2011

[12] Ashwlayan V.D., Kumar A,  Verma M., Garg V.K, Gupta S. (2018). Therapeutic Potential of Calendula officinalis. Pharmacy & Pharmacology International Journal, Volume 6 Issue 2 – 2018, pg.149-155.

[13] Lauten JD, Boyd L, Hanson MB, Lillie D, Gullion C, Madden TE. A clinical study: Melaleuca, Manuka, Calendula and green tea mouth rinse. Phytother Res. 2005;19:951-7

  

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.