x

Çörekotu Yağı

Latince (Botanik) İsim:  Nigella sativa

Bitki Ailesi:  Ranunculaceae

Yaygın Ekstraksiyon Yöntemi:  Soğuk sıkım

Tipik Olarak Kullanılan Bitki Bölümü:  Tohum

Renk:   Altın kahve

Aromatik Özellik:   Hafif, topraksı, odunsu ve hafif baharatlı / acı bir aroma

56 - çörek.jpg (28 KB)

Çörekotu yağı, Güneybatı Asya, Orta Doğu, Güney Avrupa ve Kuzey Afrika'da yetişen, küçük siyah tohumlu meyveler üreten, küçük çiçekli bir bitki olan ve daha çok Rezene Çiçeği olarak bilinen Nigella sativa botaniğinin tohumlarından elde edilir. Aynı zamanda Kara Yağ, Baraka, Fitch Yağı, Kalajira Yağı, Kalonji Yağı ve Sisteki Aşk da dahil olmak üzere çeşitli isimlerle de bilinir.

Birçok terapötik faydası nedeniyle 3000 yıldan fazla bir süredir çörekotu tohumları ve sağladıkları yağ kozmetik, tıbbi ve mutfak uygulamalarında kullanılmaktadır. Unani ve Tibb, Ayurveda ve Siddha gibi çeşitli geleneksel tıp sistemlerinde çok popüler olmuştur. Bazen "her derde deva" veya evrensel şifacı olarak da anılmıştır. Geleneksel tıpta, ısırıklar, yaralar, iltihaplanma ve kızarıklıklar dahil olmak üzere ağrılar ve topikal tahrişler için çörekotu tedavileri uygulanmıştır. Tarihi kaynaklara göre çörekotu yağının ilk olarak eski Mısır'da Kleopatra ve Nefertiti gibi ünlü kraliyet figürleri tarafından cilt bakımı rutinlerinde, banyoları güzelleştirmede ve tıbbi uygulamalarda kullanıldığına inanılmaktadır.

Hindistan ve Orta Doğu'da, çörekotu tohumları kavrulup kurutulmuş, sebzelerde, bakliyatlarda, ekmeklerde, körilerde ve peynirlerde baharat ve aroma maddesi olarak kullanılmıştır. Ayurveda tıbbı tarihi kayıtlarına göre çörekotu yağı, esas olarak uyarıcı, ısıtıcı ve tonik özelliklerinin yanı sıra ruh hali üzerindeki canlandırıcı etkisi nedeniyle çok çeşitli uygulamalarda kullanılmıştır. Ayrıca o zamanlar, iştahı ve metabolizmayı harekete geçirmeye, nörolojik bozuklukları hafifletmeye, olumsuz mizaçları olumlu yönde güçlendirmeye, beden ve zihin arasındaki uyumu artırmaya da faydalı olduğuna inanılıyordu.

1. yüzyılda Yunan doktorlarının tarihi kayıtlarına göre, diş ağrıları, baş ağrıları, burun tıkanıklığı ve bağırsak solucanlarını tedavi etmek için çörekotu tohumlarını kullanılmıştır. Çörekotu yağının güçlendirici özelliğinden dolayı Hipokrat gibi doktorlar tarafından genel hastalık ve halsizlik yaşayan hastalara reçete edilmiştir. Diğer antik Yunanlılar, menstrüasyonun başlamasını teşvik etmek ve kadınlarda süt üretimini artırmak için kullandılar. İbn-i Sina, “Şifa” kitabında, çörekotunun iyileştirici, canlandırıcı ve önleyici özelliklerini övmüştür. Ayrıca İbn-i Sina, çörekotu tohumlarının enerjiyi artırmak, zayıflık, bitkinlik, üzüntü ve cesaret kırıklığı duygularını hafifletmek, soğuk algınlığı, ateş, baş ağrısı, bölgesel tahrişler, yaralar, cilt bozuklukları, diş ağrıları ve bağırsak solucanları ve parazitlerinin semptomlarını gidermek ve yatıştırmak için terapötik olarak uygulanabileceğinden bahsetmiştir.

Çörekotu yağı içerdiği yağ asitleri sayesinde pek çok fayda sunmaktadır.




Anahtar b.jpg (114 KB)
      ANAHTAR BİLEŞENLER / AKTİF MADDELER

  • Timokinon
  • Linoleic acid (Omega 6)
  • Oleic acid (Omega 9)
  • Palmitic acid
  • Stearic acid
  • Eicosadienoic Acid

 

56- çörekotu 2.jpg (24 KB)

 


Fayda.jpg (4 KB)
      FAYDALAR

  • Saç ve cilt dostu:

Çörekotu yağı, çeşitli cilt sorunlarına yardımcı olmak ve saçı nemlendirmek için yaygın olarak topikal kullanılır. Araştırmalar, antimikrobiyal ve antienflamatuar etkileri nedeniyle, çörek otu yağının akne, egzama, cilt kuruluğu, sedef hastalığı gibi bazı cilt rahatsızlıklarının tedavisinde yardımcı olabileceğini göstermektedir [1] [2] [3].

 

  • Antibakteriyal özellik gösterir [4] [5]

 

  • Antifungal özellik gösterir [4] [6] [7]

 

  • Antioksidan ve antiinflamatuar özellik gösterir:

Çörekotu yağı, güçlü antioksidan ve antienflamatuvar etkileri olan timokinon açısından zengindir. Araştırmalar timokinonun kalp ve beyin sağlığının korunmasında yardımcı olabileceğini öne sürüyor [8] [9] [10] [11] [12].

         

  • Astım tedavisinde destek olur:
Astım, solunum yollarını tıkayan ve nefes almayı zorlaştıran kronik bir hastalıktır. Astımda, hava yolu etrafındaki düz kaslar, alerjenler, duman, soğuk hava veya egzersiz gibi tetikleyicilere yanıt olarak kasılır ve mukus adı verilen yapışkan salgının üretimi artar; bu durum hava yolunun daralmasına ve nefes almada zorlanmaya yol açar.
Araştırmalar, çörekotu yağının ve özellikle yağda bulunan timokinonun, hava yolundaki iltihabı azaltarak ve kasları gevşeterek astımı tedavi etmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir [13] [14] [15].

 

  • Kan şekeri seviyesini düşürmeye yardımcı olur [16] [17]

 

  • Kalp dostu:

Yapılan araştırmalarda, çörekotu yağının kan basıncını ve kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olduğu gösterilmiştir [18] [19] [20].

 

 

Uyarılar.jpg (5 KB)      UYARILAR

  • Göz ile temasından kaçınılmalıdır, temas halinde bol su ile yıkanmalıdır.
  • İçerisinde bulunan herhangi bir bileşene karşı bilinen bir alerji varsa kullanılmamalıdır.
  • Çocukların, hamile veya emziren bayanların, ilaç kullanan kişilerin, çörekotu yağını kullanmadan önce doktorlarına danışmaları tavsiye olunur.

 



akademik araşt.jpg (19 KB)
      AKADEMİK ARAŞTIRMALAR

[1] A. M. Eid, N. A. Elmarzugi, L. M. A. Ayyash, M. N. Sawafta, H. I. Daana (2017). A Review on the Cosmeceutical and External Applications of Nigella sativa. J Trop Med. 2017; 2017: 7092514.

[2] S. H. M. Alijabrea, O. M.Alaklobya, M. A. Randhawab (2015). Dermatological effects of Nigella sativa. Journal of Dermatology & Dermatologic Surgery, Volume 19, Issue 2, July 2015, Pages 92-98

[3] M. Yousefi, B. Barikbin, M. Kamalinejad, E. Abolhasani, A. Ebadi, S. Younespour, M. Manouchehrian, S. Hejazi (2013). Comparison of therapeutic effect of topical Nigella with Betamethasone and Eucerin in hand eczema. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2013 Dec;27(12):1498-504.

[4] Ahmad A., Husain A., Mujeeb M., Khan S.A., Najmi A.K., Siddique N.A., Damanhouri Z.A., Anwar F. (2013). A review on therapeutic potential of Nigella sativa: A miracle herb. Asian Pac J Trop Biomed. 2013 May; 3(5): 337–352.

[5] Hannan A, Saleem S, Chaudhary S, Barka M, Arshad MU. Anti-bacterial activity of Nigella sativa against clinicalisolates of methicillin resistant Staphylococcus aureus. J Ayub Med Coll Abbottabad. 2008;20(3):72–74.

[6] Bita A, Rosu AF, Calina D, Rosu L, Zlatian O, Dindere C, et al. et al. An alternative treatment for Candida infections with Nigella sativa extracts. Eur J Hosp Pharm. 2012;19:162.

[7] Halamova K, Kokoska L, Flesar J, Sklenickova O, Svobodova B, Marsik P. In vitro antifungal effect of black cumin seed quinones against dairy spoilage yeasts at different acidity levels. J Food Prot. 2010;73(12):2291–2295.

[8] Zhang Y.J., Gan R.Y., Li S., Zhou Y., Li A.N., Xu D.P., Li H.B. (2015). Antioxidant Phytochemicals for the Prevention and Treatment of Chronic Diseases. Molecules. 2015 Nov 27;20(12):21138-56.

[9] M. Akram Khan, M. Afzal (2016). Chemical composition of Nigella sativa Linn: Part 2 Recent advances. Inflammopharmacology. 2016; 24: 67–79.

[10] Staniek K., Gille L. (2010). Is thymoquinone an antioxidant? BMC Pharmacol. 2010; 10(Suppl 1): A9.

[11] Farkhondeh T., Samarghandian S., Shahri A.M.P., Samini F. The Neuroprotective Effects of Thymoquinone: A Review. Dose Response. 2018 Apr-Jun; 16(2).

[12] Mahmoud Y.K., Abdelrazek H.M.A. (2019). Cancer: Thymoquinone antioxidant/pro-oxidant effect as potential anticancer remedy. Biomed Pharmacother. 2019 Jul;115:108783.

[13] Keyhanmanesh R., Gholamnezhad Z., Boskabady M.H. (2014). The relaxant effect of Nigella sativa on smooth muscles, its possible mechanisms and clinical applications. Iran J Basic Med Sci. 2014 Dec; 17(12): 939–949.

[14] Koshak A., Wei L., Koshak E., Wali S., Alamoudi O., Demerdash A., Qutub M., Pushparaj P.N., Heinrich M. (2017). Nigella sativa Supplementation Improves Asthma Control and Biomarkers: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial. Phytother Res. 2017 Mar;31(3):403-409.

[15] He T., Xu X. (2019).The influence of Nigella sativa for asthma control: A meta-analysis. Am J Emerg Med. 2020 Mar;38(3):589-593

[16] Heshmati J., Namazi N. (2015). Effects of black seed (Nigella sativa) on metabolic parameters in diabetes mellitus: a systematic review. Complement Ther Med. 2015 Apr;23(2):275-82

[17] P. N. R. Rachman, Akrom, E. Darmawan (2018). The efficacy of black cumin seed (Nigella sativa) oil and hypoglycemic drug combination to reduce HbA1c level in patients with metabolic syndrome risk. IOP Conf. Series: Materials Science and Engineering 259 (2017) 012018.

[18] Mahdavi R., Namazi N., Alizadeh M., Farajnia S. (2015). Effects of Nigella sativa oil with a low-calorie diet on cardiometabolic risk factors in obese women: a randomized controlled clinical trial. Food Funct. 2015 Jun;6(6):2041-8.

[19] Heshmatia J., Namazi N., Memarzadeh M.R., Taghizadeh M., Kolahdooz F. (2015). Nigella sativa oil affects glucose metabolism and lipid concentrations in patients with type 2 diabetes: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Food Research International, Volume 70, April 2015, Pages 87-93.

[20] H. F. Huseini, M. Amini, R. Mohtashami, M. E. Ghamarchehre, Z. Sadeqhi, S. Kianbakht, A. F. Huseini (2013). Blood pressure lowering effect of Nigella sativa L. seed oil in healthy volunteers: a randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial. Phytother Res. 2013 Dec;27(12):1849-53.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.