x

Hint Yağı

Latince (Botanik) İsim:  Ricinus communis

Bitki Ailesi:   Euphorbiaceae

Yaygın Ekstraksiyon Yöntemi:   Soğuk sıkım

Tipik Olarak Kullanılan Bitki Bölümü:   Tohum

Renk:   Soluk sarı

Aromatik Özellik:   Hafif bir aroma 

60 - hint.jpg (37 KB)

Hint yağı insanların binlerce yıldır kullandıkları çok amaçlı bir bitkisel yağdır. Eski Mısır’da M.Ö. 1500’lü yıllarda, Hindistan’da ise M.Ö.620-650’li yıllarda kullanıldığına dair belgeler bulunmaktadır. 1400 yıl önce Hindistan'dan Çin'e getirilmiştir. Geleneksel tıpta dahilen kabızlık, eklem ağrıları ve bağırsak parazitlerine karşı kullanılmıştır. Haricen ise saçlara ve kirpiklere gelişim için uygulanmıştır.

Günümüzde ise hint yağı bitkisi Akdeniz ikliminin görüldüğü yerlerde doğal olarak yetişen veya kültürü yapılan 10 metreye kadar uzayabilen bir ağaçtır. Tohumları risin denilen zehirli bir enzim içerir, bu nedenle işlem görmeden kullanılamaz; tohumlarından soğuk sıkım yöntemi ile elde edilen yağ güvenle kullanılabilir.

Hint yağı bitkisi, zengin miktardaki tekli doymamış yağ asidi (% 90) ve vitamin E bileşeni (tokoferoller veya tokotrienoller), fosfolipitler, fenolikler gibi biyoaktif bileşikleri sayesinde yüksek besin değeri olan yağlı tohumlardan biridir [1] [2].



Anahtar b.jpg (114 KB)      ANAHTAR BİLEŞENLER / AKTİF MADDELER

  • Ricinoleic acid
  • Linoleic acid (Omega 6)
  • Oleic acid (Omega 9)
  • Stearic acid
  • Palmitic acid

 

60 - hint 2.jpg (28 KB)


Uyarılar.jpg (5 KB)
      FAYDALAR

  • Antienflamatuvar özellik gösterir [1] [2] [3]:

Hint yağı antienflamatuvar özelliği sayesinde eklem ve kas ağrılarının giderilmesine yardımcı olur.

 

  • Antioksidan özellik gösterir [1]:

İçerdiği E vitaminleri sayesinde saç ve kirpik sağlığını korumaya yardımcı olur; yaraların iyileşmesine destek olur.




Uyarılar.jpg (5 KB)      UYARILAR

  • Göz ile temasından kaçınılmalıdır, temas halinde bol su ile yıkanmalıdır.
  • İçerisinde bulunan herhangi bir bileşene karşı bilinen bir alerji varsa kullanılmamalıdır.
  • Çocukların, hamile veya emziren bayanların, ilaç kullanan kişilerin, hint yağını kullanmadan önce doktorlarına danışmaları tavsiye olunur.





akademik araşt.jpg (19 KB)
      AKADEMİK ARAŞTIRMALAR

[1] Said, G., Daniel, P., Badr, K., Mohamed, I.,  &  Zoubida, C. (2016). Chemical characterization and oxidative stability of castor oil grown in Morocco. Moroccan Journal of Chemistry, 4(2), 279-284.

[2] Sbihi, H. M., Nehdi, I. A., Mokbli, S., Romdhani-Younes, M., & AlResayes, S. I. (2018). Hexane and ethanol extracted seed oils and leaf essential compositions from two castor plant (Ricinus communis L.) varieties. Industrial Crops and Products, 122, 174-181.

[3] A. Yeboah, S. Ying , J. Lu, Y. Xie , H. A. Dede , K. G. A. Boateng , M. Chen, X. Yin (2020). Castor oil (Ricinus communis): a review on the chemical composition and physicochemical properties.  Food Sci. Technol, Campinas, Ahead of Print, 2020

 

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.