Latince (Botanik) İsim: Ricinus communis
Bitki Ailesi: Euphorbiaceae
Yaygın Ekstraksiyon Yöntemi: Soğuk sıkım
Tipik Olarak Kullanılan Bitki Bölümü: Tohum
Renk: Soluk sarı
Aromatik Özellik: Hafif bir aroma
Hint yağı insanların binlerce yıldır kullandıkları çok amaçlı bir bitkisel yağdır. Eski Mısır’da M.Ö. 1500’lü yıllarda, Hindistan’da ise M.Ö.620-650’li yıllarda kullanıldığına dair belgeler bulunmaktadır. 1400 yıl önce Hindistan'dan Çin'e getirilmiştir. Geleneksel tıpta dahilen kabızlık, eklem ağrıları ve bağırsak parazitlerine karşı kullanılmıştır. Haricen ise saçlara ve kirpiklere gelişim için uygulanmıştır.
Günümüzde ise hint yağı bitkisi Akdeniz ikliminin görüldüğü yerlerde doğal olarak yetişen veya kültürü yapılan 10 metreye kadar uzayabilen bir ağaçtır. Tohumları risin denilen zehirli bir enzim içerir, bu nedenle işlem görmeden kullanılamaz; tohumlarından soğuk sıkım yöntemi ile elde edilen yağ güvenle kullanılabilir.
Hint yağı bitkisi, zengin miktardaki tekli doymamış yağ asidi (% 90) ve vitamin E bileşeni (tokoferoller veya tokotrienoller), fosfolipitler, fenolikler gibi biyoaktif bileşikleri sayesinde yüksek besin değeri olan yağlı tohumlardan biridir [1] [2].
ANAHTAR BİLEŞENLER / AKTİF MADDELER
FAYDALAR
Hint yağı antienflamatuvar özelliği sayesinde eklem ve kas ağrılarının giderilmesine yardımcı olur.
İçerdiği E vitaminleri sayesinde saç ve kirpik sağlığını korumaya yardımcı olur; yaraların iyileşmesine destek olur.
UYARILAR
AKADEMİK ARAŞTIRMALAR
[1] Said, G., Daniel, P., Badr, K., Mohamed, I., & Zoubida, C. (2016). Chemical characterization and oxidative stability of castor oil grown in Morocco. Moroccan Journal of Chemistry, 4(2), 279-284.
[2] Sbihi, H. M., Nehdi, I. A., Mokbli, S., Romdhani-Younes, M., & AlResayes, S. I. (2018). Hexane and ethanol extracted seed oils and leaf essential compositions from two castor plant (Ricinus communis L.) varieties. Industrial Crops and Products, 122, 174-181.
[3] A. Yeboah, S. Ying , J. Lu, Y. Xie , H. A. Dede , K. G. A. Boateng , M. Chen, X. Yin (2020). Castor oil (Ricinus communis): a review on the chemical composition and physicochemical properties. Food Sci. Technol, Campinas, Ahead of Print, 2020