x

Karanfil Uçucu Yağı

Latince (Botanik) İsim: Eugenia Caryophyllata

Bitki Ailesi: Myrtaceae

Yaygın Ekstraksiyon Yöntemi: Buharla distilasyon

Tipik Olarak Kullanılan Bitki Bölümü:  Tomurcuk

Renk: Soluk sarı

Aromatik Özellik: Baharatlı, sıcak, acımsı ve odunsu aroma.

 

22- karanfil 11.jpg (66 KB)

 

Karanfil yağı, karanfil ağacının aromatik açılmamış çiçek tomurcuklarından buharla damıtma yöntemi ile elde edilir.

Karanfil tomurcukları, adlarını, kendilerine özgü şekillerine bir gönderme olan “tırnak” anlamına gelen Latince “clavus” teriminden almıştır. Karanfil ağacının anavatanı kabul edilen Endonezya Baharat Adaları’nda, geleneksel olarak, bir çocuk doğduğunda, yerliler karanfil ağacı dikerek çocuğun yaşamını ağacın yaşam döngüsüne bağlarlardı.

Çin'de, tarihi kayıtlar karanfil kullanımının MÖ 2. yüzyılın başlarındaki Han hanedanına kadar uzandığını, burada gıda ve ilaçta kullanılmasının yanı sıra nefes tazeleyici olarak da çiğnendiğini göstermektedir. Çin'den, karanfillerin MS 1. yüzyılda Yunanistan ve Mısır'a ulaştığına inanılıyor. Karanfil, MS 2. yy da, Ayurveda tıbbında önemli bir rol oynayacağı Hindistan'a ulaştı. Fenikeli tüccarlar onları sonraki iki yüzyıl boyunca Akdeniz'e yaydılar ve Yahudi tüccarlar daha sonra bunları koruyucu ve garnitür olarak kullanıldıkları Avrupa'ya yaydılar.

Karanfil ticareti, 15. ve 16. yüzyıllar arasında Çin kontrolü altındaydı, ardından Portekizliler yaklaşık yüz yıl süren bir tekel geliştirdiler. Hollandalılar, 17. ve 18. yüzyıllarda ticareti domine eden bir sonraki ülke oldular.  O zamanlar piyasa değeri o kadar yüksekti ki Britanya'da karanfillerin ağırlıklarının altın değerinde olduğu söyleniyordu. Daha sonra, Fransız kaçakçılar karanfilleri Doğu Hint Adaları'ndan Hint Okyanusu'ndaki adalara ve Yeni Dünya'ya getirdiler.

Karanfil Uçucu Yağına olan talep son yıllarda artmaktadır; gıdalar, nutrasötikler, kozmetikler, doğal vücut bakım ürünleri gibi pek çok üründe kullanılmaktadır.

İçerdiği aktif maddeler sayesinde pek çok fayda sunmaktadır.




Anahtar b.jpg (114 KB)
      ANAHTAR BİLEŞENLER / AKTİF MADDELER

  • Eugenol

 


22 - karanfil 2.jpg (35 KB)



Fayda.jpg (4 KB)
      FAYDALAR

  • Antimikrobiyal ve antifungal özellik gösterir [1]:
Karanfil yağı içerisinde yaklaşık %85 oranında bulunan Eugenol bileşeni ayak mantarı, ağız pamukçuğu, mantar enfeksiyonlarının tedavisinde yardımcı olur [2]. 
Yapılan bir araştırma, karanfil yağının antibakteriyal aktivite ile pnömoni ve grip gibi solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan çeşitli bakteriler üzerindeki etkisini göstermiştir [3].
Ayrıca, temizlikte ekstra mikrop öldürme gücü için doğal temizlik ürünlerine birkaç damla karanfil yağı eklenerek kullanılabilir.

 

  • Diş sağlığı:

Yapılan araştırmalarda karanfil yağının diş çürümelerinin engellenmesinde, çürüğe neden olan organizmaların engellenmesinde yardımcı olduğunu göstermiştir [4] [5].

 

  • Ağrılar:

Topikal uygulamalarda karanfil yağı ağrının azaltılmasına yardımcı olur [6].

 

  • Kaşıntı:

Karanfil yağı kaşıntının azaltılmasına yardımcı olur [7].




Uyarılar.jpg (5 KB)      UYARILAR

  • UÇUCU BİR YAĞDIR, DİREK UYGULAMA CİLTTE TAHRİŞE YOL AÇABİLİR. Topikal olarak uygulamadan önce daima uçucu yağları bir taşıyıcı yağda seyreltin. Cildinizi tahriş etmediğinden emin olmak için isterseniz yağı kullanmadan önce bir yama testi yapabilirsiniz.
  • HARİCEN KULLANIM İÇİNDİR, İÇİLMEZ.
  • Göz ile temasından kaçınılmalıdır, temas halinde bol su ile yıkanmalıdır.
  • İçerisinde bulunan herhangi bir bileşene karşı bilinen bir alerji varsa kullanılmamalıdır.
  • Çocukların, hamile veya emziren bayanların, ilaç kullanan kişilerin, karanfil yağını kullanmadan önce doktorlarına danışmaları tavsiye olunur.

 




akademik araşt.jpg (19 KB)      AKADEMİK ARAŞTIRMALAR

[1] T. Schroder, S. Gaskin, K. Ross, H. Whileya (2018). Antifungal activity of essential oils against fungi isolated from air. Int J Occup Environ Health. 2017 Jul; 23(3): 181–186.

[2] N. Chami, S. Bennis, F. Chami, A. Aboussekhra, A. Remmal (2005). Study of anticandidal activity of carvacrol and eugenol in vitro and in vivo. Oral Microbiol Immunol, 2005 Apr;20(2):106-11

[3] K. Ács, V. L. Balázs, B. Kocsis, T. Bencsik, A. Böszörményi, G. Horváth (2018). Antibacterial activity evaluation of selected essential oils in liquid and vapor phase on respiratory tract pathogens. BMC Complement Altern Med. 2018; 18: 227.

[4] C. M. Marya, G. Satija, J. Avinash, R. Nagpal, R. Kapoor, A. Ahmad (2012). In Vitro Inhibitory Effect of Clove Essential Oil and Its Two Active Principles on Tooth Decalcification by Apple Juice. Int J Dent. 2012; 2012: 759618.

[5] M. R. Kanth, A. R. Prakash, G. Sreenath, V. S. Reddy, S. Huldah (2016). Efficacy of Specific Plant Products on Microorganisms Causing Dental Caries. J Clin Diagn Res. 2016 Dec; 10(12): ZM01–ZM03.

[6] A. Alqareer, A. Alyahya, L. Andersson (2006). The effect of clove and benzocaine versus placebo as topical anesthetics. J Dent. 2006 Nov;34(10):747-50.

[7] İ. M. Ibrahim, M. L. Elsaie, A. M. Almohsen, M. H. Mohey-Eddin (2017). Effectiveness of topical clove oil on symptomatic treatment of chronic pruritus. J. Cosmet Dermatol, 2017 Dec;16(4):508-511.

 

 

 

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.