Latince (Botanik) İsim: Daucus Carota
Bitki Ailesi: Apiaceae
Yaygın Ekstraksiyon Yöntemi: Buharla distilasyon
Tipik Olarak Kullanılan Bitki Bölümü: Tohum
Renk: Altın sarı
Aromatik Özellik: Havuç tohumu uçucu yağı, topraksı ve odunsu, hafif baharatlı, güçlü otsu misk kokusuna sahiptir.
İster pişirin, ister ezin, ister çiğ olarak tüketin, havuç tartışmasız en popüler kök sebzelerden biridir! Yaklaşık 600 yıl önce [1] Avrupa ve Asya'ya tanıtılan bu besleyici sebze, dünya genelindeki diyetlerin temelini oluşturmaya devam ediyor.
Yabani havuç tohumları kurutulur, ezilir ve terapötik faydalarla dolu bir uçucu yağ üretmek için buharla damıtılır. Ancak, bu faydaların havuç kökünden gelenlerle aynı olmadığına dikkat etmek önemlidir.
Bitkinin havuçla ilişkilendirdiğimiz parçası olan bu kök, soğuk preslenebilir ve A ve E vitaminleriyle dolu bir taşıyıcı yağ haline getirilebilir [2]. Öte yandan, Havuç tohumu uçucu yağı bu vitaminlerden yoksundur, ancak güçlü bir antioksidan olduğu bilinen karotol gibi bazı biyoflavonoidler açısından zengindir [3].
ANAHTAR BİLEŞENLER / AKTİF MADDELER
FAYDALAR
Cildi beslemeye ve nemlendirmeye, kas dokusunu sıkılaştırmaya, elastikiyet katmaya, yaşlılık lekelerinin ve ince çizgilerin görünümünü azaltmaya ve cildin sebumunu dengelemeye yardımcı olur [1][4].
Belki spor salonunda abartmaktan, belki de yaşamın yıpratmasından ağrılı kaslar ve eklemler hepimizin başına gelir. Havuç tohumu uçucu yağı, kas eklem ağrısı, artrit ve romatizmanın [1] [5] [6] rahatsız edici semptomlarının azaltılmasında yardımcı olur.
Araştırma, havuç tohumu yağının alfa-pinen bileşeninin antibakteriyal etkinliğini ve çeşitli bakteri türleriyle mücadelede etkili olduğunu gösterdi [7].
Havuç tohumu yağı bileşeni olan karatol, mantarların azalmasına yardımcı olur [8].
Araştırma, havuç tohumu yağı bileşenlerinden olan α-pinenin anlamlı anti-ülserojenik aktivite sergilediğini ve α-pinen konsantrasyonu ile mide koruyucu etki arasında büyük bir korelasyon olduğunu gösterdi [9].
UYARILAR
AKADEMİK ARAŞTIRMALAR
[1] Purchon, N., & Cantele, L. (2014). The Complete Book of Essential Oils and Aromatherapy, 25th Anniversary Edition. (Novato, CA: New World Library. Pg. 43.)
[2] Keller, E. (1999). Aromatherapy Handbook for Beauty, Hair, and Skin Care. Inner Traditions/Bear & Co. Pg. 26.
[3] Kumarasamy, Y., Nahar, L., Byres, M., Delazar, A., & Sarker, S. (2005). The assessment of biological activities associated with the major constituents of the methanol extract of ‘wild carrot’ (Daucus carota) seeds. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16093236
[4] Singh, S., Lohani, A., Kumar Mishra, A., Verma, A. (2018) Formulation and evaluation of carrot seed oil-based cosmetic emulsions (Pgs. 99-107)
[5] Worwood, V. (2016). The Complete Book of Essential Oils and Aromatherapy, 25th Anniversary Edition. (Novato, CA: New World Library. Pgs. 575-576.)
[6] Kwatra B. (2020). A review on Potential properties and therapeutic Applications of Carrots and Their Seed Extracts. International Journal of Research Volume IX, Issue V.
[7] Alves-Silva J. M., Zuzarte M., Gonçalves M. J., Cavaleiro C., Cruz M. T., Cardoso S. M., and Salgueiro L. (2016) New Claims for Wild Carrot (Daucus carota subsp. carota) Essential Oil. Evid Based Complement Alternat Med. 2016: 9045196.
[8] Jasicka-Misiak I., Lipok J., Nowakowska E., Wieczorek P., Mlynarz P., Kafarski P. (2004) Antifungal Activity of the Carrot Seed Oil and its Major Sesquiterpene Compounds. Z. Naturforsch. 59 c, 791-796
[9] Pinheiro M., Magalhães R., Torres M. D., Cavalcante C. R., Mota F.S.X., Coelho E. M. A. O., Moreira H. P., Lima G. C., Araújo P. C. C., Cardoso J. H. L., Souza A. N. C., and Diniz L. R. L. (2015) Gastroprotective effect of alpha-pinene and its correlation with antiulcerogenic activity of essential oils obtained from Hyptis species. Pharmacogn Mag.; 11(41): 123–130.