x

Hodan Yağı

Latince (Botanik) İsim:   Borago Officinalis

Bitki Ailesi:   Boraginaceae

Yaygın Ekstraksiyon Yöntemi:   Soğuk sıkım

Tipik Olarak Kullanılan Bitki Bölümü:   Tohum

Renk:   Açık sarı

Aromatik Özellik:   Hafif ve tatlı aroma 

61- hodann.jpg (91 KB)

 

Botanik adı Borago officinalis olan Borage, Boraginaceae familyasında yıllık bir bitkidir. Bu bitki ailesinde 2.500 kadar tür vardır.

Yıldız şeklindeki mavi çiçekleriyle dikkat çeken bu büyük bitki, Kuzey Afrika ve Avrupa'ya özgüdür, ancak sonraları Büyük Britanya ve Kuzey Amerika'da da yetiştirilmiştir. Türkiye’de ise Marmara ve Karadeniz bölgelerinde bulunur. Bu bitkinin boyu 44 cm’e kadar uzayabilmektedir. Mavi renkteki çiçekleri mayıs ayının ortalarından eylül ayının sonuna kadar, farklı zamanlarda açar. Çiçeklerinin şeklinden dolayı "Yıldız çiçeği" olarak da adlandırılır. Bazı bitkisel kısımları yenilebilir.

İngilizce "hodan (borage)" kelimesi, "cesur kişi" anlamına gelen Keltçe bir kelime olan borrach kelimesinden türetilmiştir. Halk geleneğinde, uzun kayıtlı kullanım tarihi boyunca, hodan'ın melankoliyi dağıttığına ve keder ve üzüntüyü hafiflettiğine inanılıyordu. Antik Yunan doktor Dioscorides'e göre, hodan "kalbi neşelendirebilir ve depresif ruhları iyileştirebilir". Bitki için yaygın isimler arasında burrage, ortak bugloss, yıldız çiçeği, tailwort veya arı ekmeği bulunur.

Linoleik ve gama linolenik asit yani Omega 6 bakımından en zengin yağlardan birisidir. Omega 6 cilt yapısı ve işlevi açısından çok önemlidir. Bu nedenle aromaterapide sıklıkla cilt bakımı için kullanılır.

İçerdiği yağ asitleri sayesinde pek çok fayda sunmaktadır.




Anahtar b.jpg (114 KB)
      ANAHTAR BİLEŞENLER / AKTİF MADDELER

  • Linoleic acid (Omega 6)
  • Gamma linolenic acid (Omega 6)
  • Oleic acid (Omega 9)
  • Palmitic acid
  • Stearic acid
  • Eicosenoic acid

 


61 - hodan 2.jpg (21 KB)

 


Fayda.jpg (4 KB)
      FAYDALAR

  • Cilt bakımı:
Yapılan araştırmalar, hodan yağının egzama dahil birçok cilt rahatsızlığının iyileşmesine yardımcı olduğunu göstermiştir [1] [2] [3] [4].
Cilt kuruluğunu azaltıp, cildin nemlenmesine ve elastikiyet kazanmasına, ince çizgilerin azalmasına yardımcı olur [5].

 

  • Akne tedavisi:

Hodan yağı içerdiği gamma linolenik asit sayesinde aknelerin azalmasına yardımcı olur. [6]

 

  • Antienflamatuvar özellik gösterir [7] [8]:

Hodan yağı içerdiği gamma linolenik asitten dolayı güçlü antienflamatuvar özellik gösterir. Hodan yağı, balık yağı ve her ikisinin kombinasyonunu karşılaştıran bir araştırmada, günde 1.8 gram hodan yağı ve / veya 2.1 gram balık yağı almanın, 18 ay boyunca gözlemlenen 74 katılımcıda romatoid artrit (RA) semptomlarını azaltmaya yardımcı olduğu gözlenmiştir [9].

 

  • Kemik sağlığı:

İçerdiği yüksek gama linolenik asit sayesinde, osteoporozun önlenmesi ve/ ya tedavisinde destek olur [10] [11].

 

  • Adet öncesi sendromları:

Yapılan araştırmalarda hodan yağının adet öncesi sendromlarına ve sıcak basması gibi menopoz etkilerinin azaltılmasına yardımcı olduğu gösterilmiştir [12] [13]. 

  

Uyarılar.jpg (5 KB)      UYARILAR

  • Göz ile temasından kaçınılmalıdır, temas halinde bol su ile yıkanmalıdır.
  • İçerisinde bulunan herhangi bir bileşene karşı bilinen bir alerji varsa kullanılmamalıdır.
  • Çocukların, hamile veya emziren bayanların, ilaç kullanan kişilerin, hodan yağını kullanmadan önce doktorlarına danışmaları tavsiye olunur.

 

 

akademik araşt.jpg (19 KB)      AKADEMİK ARAŞTIRMALAR

[1] T. K. Lin, L. Zhong, J. L. Santiago (2018). Anti-Inflammatory and Skin Barrier Repair Effects of Topical Application of Some Plant Oils. Int. J. Mol. Sci. 2018, 19(1), 70.

[2] Wright, S. Essential fatty acids and the skin. Br. J. Dermatol. 1991, 125, 503–515.

[3] Kruger MC, Coetzer H, Winter R, Gericke G, Van Papendrop DH (1998). Calcium, gamma linolenic acid and eicosapentaenoic acid supplementation in senile osteoporosis. Aging 10: 385–394.

[4] I. T. Cuevas, Z. F. Bedmar, M. D. L. Baena, J. C. Sanchez, A. H. Bailon, A. M. Serrano, A. A. Moraga (2013). Protective Effect of Borage Seed Oil and Gamma Linolenic Acid on DNA: In Vivo and In Vitro Studies. PLOS ONE, February 2013, Volume 8, Issue 2.

[5] Brosche T, Platt D (2000) Effect of borage oil consumption on fatty acid metabolism, transepidermal water loss and skin parameters in elderly people. Arch Gerontol Geriatrics 30: 139–150.

[6] J. Y. Jung, H. H. Kwon, J. S. Hong, J. Y. Yoon, M. S. Park, M. Y. Jang, D. H. Suh (2014). Effect of Dietary Supplementation with Omega-3 Fatty Acid and Gamma-linolenic Acid on Acne Vulgaris: A Randomised, Doubleblind, Controlled Trial. Acta Derm Venereol 2014; 94: 521–525.

[7] Pontes-Arruda A, Martins LF, de Lima SM, Isola AM, Toledo D, et al. (2011). Enteral nutrition with eicosapentaenoic acid, gamma-linolenic acid and antioxidants in the early treatment of sepsis: results from a multicenter, prospective, randomized, double-blinded, controlled study: the INTERSEPT Study. Crit Care 15: R144.

[8] Horrobin DF (1992) Nutritional and medical importance of gamma-linolenic acid. Prog Lip Res 31: 163–194.

[9] G. W. Reed, K. Leung, R. G. Rossetti, S. VanBuskirk, J. T. Sharp, R. B. Zurier. Treatment of Rheumatoid Arthritis with Marine and Botanical Oils: An 18-Month, Randomized, and Double-Blind Trial. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine / 2014 / Article ID 857456.

[10] Tollesson, A.; Frithz, A. Transepidermal water loss and water content in the stratum corneum in infantile seborrhoeic dermatitis. Acta Derm. Venereol. 1993, 73, 18–20.

[11] Kanehara, S.; Ohtani, T.; Uede, K.; Furukawa, F. Clinical effects of undershirts coated with borage oil on children with atopic dermatitis: A double-blind, placebo-controlled clinical trial. J. Dermatol. 2007, 34, 811–815.

[12] Gupta M, Singh S. Borago officinalis Linn. an important medicinal plant of Mediterranean region: a review. Int J Pharm Sci Rev Res, 2010; 5: 27-34.

[13] Al-Khamees WA, Schwartz MD, Alrashdi S, Algren AD, Morgan BW. Status epilepticus associated with borage oil ingestion. J. Med Toxicol 2011; 7: 154-157.

   

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.