x

Itır Uçucu Yağı

Latince (Botanik) İsim: Pelargonium Graveolens

Bitki Ailesi: Geraniaceae

Yaygın Ekstraksiyon Yöntemi: Buharla distilasyon

Tipik Olarak Kullanılan Bitki Bölümü: Yaprak

Renk: Açık Sarı / Yeşil

Aromatik Özellik: Çiçeksi, taze, tatlı ve hafif meyveli aroma

20 - ıtır 11.jpg (19 KB)

Eski Mısırlılar zamanında Itır Yağı, berrak, pürüzsüz, ışıltılı bir cildin desteklenmesi, hormonların dengelenmesi, kaygı ve yorgunluğun hafifletilmesi ve ruh halinin iyileştirilmesi dahil olmak üzere çok çeşitli uygulamalarda kullanılmıştır. Itır, 17. yüzyılın sonlarında Avrupa'ya tanıtıldığında, taze yaprakları parmak kaselerinde kullanıldı.

Bu çok yıllık çalı Güney Afrika'ya özgü olmasına rağmen, artık dünya çapında, yani Orta Amerika, Avrupa, Kongo, Mısır, Rusya ve Japonya'da yetiştirilmektedir. İsmi sardunya olarak da bilinmektedir. Uçucu yağının çıkarılması için en yaygın olarak yetiştirilen ıtır türü olan Pelargonium graveolens'in yapraklarının buharla damıtılmasıyla elde edilir. Taze, çiçeksi bir kokuya sahip pembe çiçeğinin birçok çeşidi ve türü vardır. Her çeşidin kokusu farklıdır, ancak bileşimi, faydaları ve kullanımları açısından neredeyse aynıdır.

Itır yağı, parfüm ve kozmetik ürünlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Canlandırıcı aroması nedeniyle parfümlerde tercih edilmektedir.

Itır yağı ayrıca aromaterapide bir dizi sağlık durumunda destek amaçlı kullanılır. Bir difüzör kullanılarak solunur veya baz yağlarla seyreltilir ve yatıştırıcı faydalar için cilde uygulanır.

Araştırmalara göre, ıtır yağı antioksidan, antibakteriyel, antienflamatuar ve antimikrobiyal etkiler göstermektedir.




Anahtar b.jpg (114 KB)
      ANAHTAR BİLEŞENLER / AKTİF MADDELER

  • Citronelol
  • Geraniol
  • Citronellyl Formate
  • Linalool
  • Geranyl Formate

 

20 - ıtır 2.jpg (118 KB)

 

 

Fayda.jpg (4 KB)      FAYDALAR

  • Cilde dost:

Araştırmalar ıtır yağının antibakteriyel, antimikrobiyal ve antiseptik özelliklerinin, cilde topikal olarak uygulandığında akne dökülmelerini, cilt tahrişini ve cilt enfeksiyonlarını azaltmada yardımcı olduğunu göstermiştir [1]. Cildin sağlıklı görünmesine yardımcı olur.

 

  • Stres, kaygı ve depresyonun azaltılmasına yardımcı olur:

Araştırmalar solunan ıtır yağının sakinleştirmeye, kaygıyı azaltmaya, depresif ruh halini hafifletmeye ve stresi azaltmaya yardımcı olduğunu göstermiştir [2] [3]

 

  • Antienflamatuvar özellik gösterir:

Itır yağı antienflamatuvar özelliği ile akut veya kronik iltihaplı deri hastalıklarının hem önlenmesi hem de tedavisinde yardımcı olur [4]. Ödemden kaynaklanan bacak ve ayak şişmesinin iyileştirilmesi için destek olur [5].

 

  • Antimikrobiyal ve antibakteriyal özellik gösterir:

Itır yağı antimikrobiyal ve antibakteriyal özelliği ile çeşitli bakteri türlerini etkisiz hale getirmeye yardımcı olur [6].

 


Uyarılar.jpg (5 KB)      UYARILAR

  • UÇUCU BİR YAĞDIR, DİREK UYGULAMA CİLTTE TAHRİŞE YOL AÇABİLİR. Topikal olarak uygulamadan önce daima uçucu yağları bir taşıyıcı yağda seyreltin. Cildinizi tahriş etmediğinden emin olmak için isterseniz yağı kullanmadan önce bir yama testi yapabilirsiniz.
  • HARİCEN KULLANIM İÇİNDİR, İÇİLMEZ.
  • Göz ile temasından kaçınılmalıdır, temas halinde bol su ile yıkanmalıdır.
  • İçerisinde bulunan herhangi bir bileşene karşı bilinen bir alerji varsa kullanılmamalıdır.
  • Çocukların, hamile veya emziren bayanların, ilaç kullanan kişilerin, ıtır yağını kullanmadan önce doktorlarına danışmaları tavsiye olunur.

 

 

 

akademik araşt.jpg (19 KB)      AKADEMİK ARAŞTIRMALAR

[1] A. Orchard, S. Vuuren (2017). Commercial Essential Oils as Potential Antimicrobials to Treat Skin Diseases. Evid Based Complement Alternat Med. 2017; 2017: 4517971.

[2] F. R. Fakari, M. Tabatabaeichehr, H. Kamali, F. R. Fakari, M. Naseri (2015). Effect of Inhalation of Aroma of Geranium Essence on Anxiety and Physiological Parameters during First Stage of Labor in Nulliparous Women: a Randomized Clinical Trial. J Caring Sci. 2015 Jun; 4(2): 135–141.

[3] M. A. Tabari, A. H. Moghaddam, F. Maggi, G. Benelli (2018). Anxiolytic and antidepressant activities of Pelargonium roseum essential oil on Swiss albino mice: Possible involvement of serotonergic transmission. Wiley Online Library, Volume32, Issue6, June 2018, Pages 1014-1022.

[4] M. N. Boukhatem, A. Kameli, M. A. Ferhat, F. Saidi, M. Mekarnia (2013). Rose geranium essential oil as a source of new and safe anti-inflammatory drugs. Libyan J Med. 2013; 8: 10.3402/ljm.v8i0.22520.

[5] K. Shinohara, H. Doi, C. Kumagai, E. Sawano, W. Tarumi (2017). Effects of essential oil exposure on salivary estrogen concentration in perimenopausal women. Neuro Endocrinol Lett. 2017 Jan;37(8):567-572.

[6] A. Ghannadi, Mr. Bagherinejad, D. Abedi, M. Jalali, B. Absalan, N. Sadeghi (2012). Antibacterial activity and composition of essential oils from Pelargonium graveolens L'Her and Vitex agnus-castus L. Iran J Microbiol, 2012 Dec;4(4):171-6.

  

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.