x

Jojoba Yağı

Latince (Botanik) İsim:   Simmondsia Chinensis

Bitki Ailesi:   Simmondsiaceae

Yaygın Ekstraksiyon Yöntemi:   Soğuk sıkım

Tipik Olarak Kullanılan Bitki Bölümü:   Tohum

Renk:   Altın sarı

Aromatik Özellik:   Hafif, keyifli aroma


62- jojoba.jpg (26 KB)

Jojoba, kurak ve yarı kurak alanlarda yetişen, her zaman yeşil olan bir çalıdır. Bu çöl çalıları sert, düşük sulama ve yüksek sıcaklık ortamında yetiştirilebilir ve çeşitli çevre koşullarına toleranslıdır. Bitki, kuzey-orta Meksika ve güneybatı Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Baja California ve Sonoran Çölü'ne özgüdür.

Literatürde ilk olarak Meksikalı tarihçi Clavijero (1789) tarafından tıbbi özellikleri için Baja California'da yerli Amerikalılar tarafından kullanılan bir bitki ve mal alışverişi için para birimi olarak bahsedilmiştir. Amerikan yerlileri tahriş olan cildi ve yaraları iyileştirmek için jojoba yağını kullanıyordu.

1930'lardan beri jojoba bilimsel olarak incelenmiştir. 1970 lerden sonra jojoba yaygın olarak ekilmeye ve işlenmeye başladı. Çünkü 1971'de ABD'ye balina yağı ithal edilmesine getirilen yasak, jojoba yağının kozmetik ve diğer endüstrilerdeki farklı uygulamalarının keşfedilmesine yol açtı.




Anahtar b.jpg (114 KB)
      ANAHTAR BİLEŞENLER / AKTİF MADDELER

  • Oleic acid (Omega 9)
  • Behenic acid
  • Eicosenoic acid
  • Erucic acid
  • Nervonic acid

 

62 - jojoba 2.jpg (33 KB)

 


Fayda.jpg (4 KB)
      FAYDALAR

  • Cilt ve saç dostu:
Jojoba yağı cildi ve saçları nemlendirmeye yardımcı olur [1].
Jojoba yağı sebum üretimini düzenler çünkü vücudun doğal olarak ürettiği sebuma çok benzer bir yapısı vardır. Cildinize jojoba yağı sürdüğünüzde rahatlar ve nemlenir. Jojoba, cildinizin hidrasyon için ek sebuma ihtiyaç duymadığına dair bir sinyal gönderir. Bu sayede, cildin yağlı görünmesini önlemeye ve tıkanmış gözeneklerden kaynaklanan sivilcelerin önlenmesine yardımcı olur.
 
Kolajen; deri, saç, tırnak, diş, kemik, kas, eklem ve dokularda bulunan vücudun yapısal iskeletini oluşturan proteinlerdir. Vücutta en çok bulunan proteindir ve tüm vücut proteinlerinin üçte birini oluşturur. Temel görevi bağ dokuları güçlendirmek ve cilde esneklik kazandırmaktır. Hayatın doğal döngüsü ve yaşlanma ile birlikte cildin kolajen üretiminde azalma meydana gelir. Kolajen eksikliği ile, cilt ve saçlar esnekliğini kaybeder ve hasar görmeye açık hale gelir. Elastikiyetini kaybeden ciltte kırışıklıklar, saçta kırılmalar oluşmaya başlar. Jojoba yağındaki antioksidanlar, vücudun kolajen üretmesine, dolayısı ile cildin ve saçların esnekliğini ve nem dengesini kazanmasına yardımcı olur [2] [3].

 

  • Antioksidan özellik gösterir:

Jojoba yağı, içerdiği E vitamini ile cildinizin günlük olarak maruz kaldığı kirleticiler ve diğer toksinlerin neden olduğu oksidatif stresle savaşmasına yardımcı olur [3].

 

  • Antimikrobiyal ve antifungal özellik gösterir:

Yapılan araştırmalarda jojoba yağının salmonella, E. coli enfeksiyonu ve kandidaya neden olabilecek belirli bakteri ve mantarları öldürdüğü gözlenmiştir [4].

 



Uyarılar.jpg (5 KB)
      UYARILAR

  • HARİCEN KULLANIM İÇİNDİR, İÇİLMEZ.
  • Göz ile temasından kaçınılmalıdır, temas halinde bol su ile yıkanmalıdır.
  • İçerisinde bulunan herhangi bir bileşene karşı bilinen bir alerji varsa kullanılmamalıdır.
  • Çocukların, hamile veya emziren bayanların, ilaç kullanan kişilerin, jojoba yağını kullanmadan önce doktorlarına danışmaları tavsiye olunur.

 


akademik araşt.jpg (19 KB)     AKADEMİK ARAŞTIRMALAR

[1] M. Estanqueiro, J. Conceição, M. H. Amaral, J. M. Sousa Lobo (2014). Characterization, sensorial evaluation and moisturizing efficacy of nanolipidgel formulations. Int J Cosmet Sci. 2014 Apr;36(2):159-66.

[2] B. Han, M. E. Nimni (2005). Transdermal delivery of amino acids and antioxidants enhance collagen synthesis: in vivo and in vitro studies. Connect Tissue Res. 2005;46(4-5):251-7.

[3] J. A. Evans, E. J. Johnson (2010). The Role of Phytonutrients in Skin Health. Nutrients. 2010 Aug; 2(8): 903–928.

[4] J. R. Al-Obaidi, M. F. Halabi, N. S. AlKhalifah, S. Asanar, A. A. Al-Soqeer, M. F. Attia (2017). A review on plant importance, biotechnological aspects, and cultivation challenges of jojoba plant. Biol Res. 2017; 50: 25.

 

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.