Latince (Botanik) İsim: Simmondsia Chinensis
Bitki Ailesi: Simmondsiaceae
Yaygın Ekstraksiyon Yöntemi: Soğuk sıkım
Tipik Olarak Kullanılan Bitki Bölümü: Tohum
Renk: Altın sarı
Aromatik Özellik: Hafif, keyifli aroma
Jojoba, kurak ve yarı kurak alanlarda yetişen, her zaman yeşil olan bir çalıdır. Bu çöl çalıları sert, düşük sulama ve yüksek sıcaklık ortamında yetiştirilebilir ve çeşitli çevre koşullarına toleranslıdır. Bitki, kuzey-orta Meksika ve güneybatı Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Baja California ve Sonoran Çölü'ne özgüdür.
Literatürde ilk olarak Meksikalı tarihçi Clavijero (1789) tarafından tıbbi özellikleri için Baja California'da yerli Amerikalılar tarafından kullanılan bir bitki ve mal alışverişi için para birimi olarak bahsedilmiştir. Amerikan yerlileri tahriş olan cildi ve yaraları iyileştirmek için jojoba yağını kullanıyordu.
1930'lardan beri jojoba bilimsel olarak incelenmiştir. 1970 lerden sonra jojoba yaygın olarak ekilmeye ve işlenmeye başladı. Çünkü 1971'de ABD'ye balina yağı ithal edilmesine getirilen yasak, jojoba yağının kozmetik ve diğer endüstrilerdeki farklı uygulamalarının keşfedilmesine yol açtı.
ANAHTAR BİLEŞENLER / AKTİF MADDELER
FAYDALAR
Jojoba yağı, içerdiği E vitamini ile cildinizin günlük olarak maruz kaldığı kirleticiler ve diğer toksinlerin neden olduğu oksidatif stresle savaşmasına yardımcı olur [3].
Yapılan araştırmalarda jojoba yağının salmonella, E. coli enfeksiyonu ve kandidaya neden olabilecek belirli bakteri ve mantarları öldürdüğü gözlenmiştir [4].
UYARILAR
AKADEMİK ARAŞTIRMALAR
[1] M. Estanqueiro, J. Conceição, M. H. Amaral, J. M. Sousa Lobo (2014). Characterization, sensorial evaluation and moisturizing efficacy of nanolipidgel formulations. Int J Cosmet Sci. 2014 Apr;36(2):159-66.
[2] B. Han, M. E. Nimni (2005). Transdermal delivery of amino acids and antioxidants enhance collagen synthesis: in vivo and in vitro studies. Connect Tissue Res. 2005;46(4-5):251-7.
[3] J. A. Evans, E. J. Johnson (2010). The Role of Phytonutrients in Skin Health. Nutrients. 2010 Aug; 2(8): 903–928.
[4] J. R. Al-Obaidi, M. F. Halabi, N. S. AlKhalifah, S. Asanar, A. A. Al-Soqeer, M. F. Attia (2017). A review on plant importance, biotechnological aspects, and cultivation challenges of jojoba plant. Biol Res. 2017; 50: 25.