x

Keten Tohumu Yağı

Latince (Botanik) İsim:   Linum Usitatissimum

Bitki Ailesi:   Linaceae

Yaygın Ekstraksiyon Yöntemi:   Soğuk sıkım

Tipik Olarak Kullanılan Bitki Bölümü:   Tohum

Renk:   Açık altın sarısı

Aromatik Özellik:   Acımsı, odunsu aroma 

64 - ketenn.jpg (94 KB)


Keten (Linum usitatissimum), Ketengiller familyasından keten cinsinin en yaygın türüdür. Haziran-Ağustos ayları arasında ipek gibi, mavimsi veya sarı renkli çiçekler açan bir bitkidir.

Keten en eski kültür bitkilerindendir. Anavatanı Akdeniz’in batısından Hindistan’a kadar olan bölgedir. Tarihçesi neolitik çağlara kadar uzanır. 7200 yıl önce Diyarbakır’da Çayır önü yöresinde tarımının yapıldığına dair bulgular mevcuttur. Mısır'da MÖ 4. yüzyılda keten yetiştirildiği, mabetler ve mezarlar üzerine yapılan resimlerden anlaşılmıştır. Mumyaları tamamı ketenden yapılmış bir örtü ile sarıyorlardı.

Romalılar keteni lifi ve tohumu için yetiştirmişlerdir. İngiltere’de tarımı Romalılar tarafından başlatılmıştır.

Keten, 4000-5000 yıldan beri Yakın Doğu ve Akdeniz bölgelerinde lifi ve tohumları için yetiştirilmekte, dünyanın çok yerinde üretilmektedir.

Anadolu’da keten dokumacılığı, M.Ö. 2000 yıllarının başlarına dayanmaktadır. Osmanlı döneminde tarımı ve dokumacılığı geliştirilmiştir. Keten tohumu yağı değirmenleri (Bezirhane) ile ilgili en eski tarihi belgeler, 1500-1501 arası Kanuni dönemi Osmanlı vergi kayıtlarıdır. 1. Dünya Savaşı’ndan önce Şile’den Rize’ye kadar uzanan Karadeniz sahili boyunca önemli derecede keten yetiştiriciliği ve kumaş ticareti yapılmaktaydı. Pamuğun yaygınlaşması ile keten ticareti tüm dünyada azalmıştır.

Tohumları %40-45 oranında yağ içerir. Tohumlarından soğuk sıkım yöntemi ile keten tohumu yağı elde edilir. Keten tohumu yağı özellikle içerdiği yağ asitleri sayesinde pek çok sağlık faydası sunmaktadır.




Anahtar b.jpg (114 KB)
      ANAHTAR BİLEŞENLER / AKTİF MADDELER

  • Linolenic acid (Omega 3)
  • Oleic acid (Omega 9)
  • Linoleic acid (Omega 6)
  • Palmitic acid
  • Stearic acid
  • Palmitoleic acid (Omega 7)
  • Arachidic acid

 

64 - keten 2.jpg (31 KB)

 


Fayda.jpg (4 KB)
      FAYDALAR

  • Cilt Dostu:

Keten tohumu yağı, cildin beslenmesine, nemlenmesine ve pürüzsüz görünümüne yardımcı olur [1] [2].

 

  • Ağrılar:

Keten tohumu yağı içerdiği linolenik asit sayesinde antienflamatuvar özellik gösterir; eklem ağrısını ve sertliğini azaltmaya yardımcı olur [3].

 

  • Kalp Dostu:

İçerdiği yüksek oranda Linolenik Asit (Omega 3) sayesinde kolesterolün azaltılmasına, kan basıncının düşürülmesine, arterlerin esneklik kazanmasına ve kalp sağlığına yardımcı olur [3] [4] [5] [6] [7] [8].

 



Uyarılar.jpg (5 KB)
      UYARILAR

  • Göz ile temasından kaçınılmalıdır, temas halinde bol su ile yıkanmalıdır.
  • İçerisinde bulunan herhangi bir bileşene karşı bilinen bir alerji varsa kullanılmamalıdır.
  • Çocukların, hamile veya emziren bayanların, ilaç kullanan kişilerin, keten tohumu yağını kullanmadan önce doktorlarına danışmaları tavsiye olunur.

 



akademik araşt.jpg (19 KB)      AKADEMİK ARAŞTIRMALAR

[1] K. Neukam, S. De Spirt, W. Stahl, M. Bejot, J-M. Maurette, H. Tronnier, U. Heinrich (2011). Supplementation of flaxseed oil diminishes skin sensitivity and improves skin barrier function and condition. Skin Pharmacol Physiol, 2011;24(2):67-74.

[2] J. Yang, S. Min, S. Hong (2017). Therapeutic Effects of Fermented Flax Seed Oil on NC/Nga Mice with Atopic Dermatitis-Like Skin Lesions. Evid Based Complement Alternat Med., 2017;2017:5469125

[3] D. Mozaffarian, J. H.Y. Wu (2011). Omega-3 Fatty Acids and Cardiovascular Disease: Effects on Risk Factors, Molecular Pathways, and Clinical Events. Journal of the American College of Cardiology Volume 58, Issue 20, 8 November 2011, Pages 2047-2067.

[4] H. Campos, A. Baylin, W. C. Willett (2008). Alpha-linolenic acid and risk of nonfatal acute myocardial infarction. Circulation, 2008 Jul 22;118(4):339-45

[5] S. Saxena, C. Katare (2014). Evaluation of flaxseed formulation as a potential therapeutic agent in mitigation of dyslipidemia. Biomed J., Nov-Dec 2014;37(6):386-90.

[6] S. P. B. Caligiuri, A. L. Edel, M. Aliani, G. N. Pierce (2014). Flaxseed for hypertension: implications for blood pressure regulation. Curr Hypertens Rep., 2014 Dec;16(12):499

[7] G. K. Paschos, F. Magkos, D. B. Panagiotakos, V. Votteas, A. Zampelas (2007). Dietary supplementation with flaxseed oil lowers blood pressure in dyslipidaemic patients. Eur J Clin Nutr., 2007 Oct;61(10):1201-6.

[8] T Hilden (1991). The influence of arterial compliance on diastolic blood pressure and its relation to cardiovascular events. J Hum Hypertens., 1991 Jun;5(3):131-5.

 

 

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.