x

Kuşburnu Çekirdeği Yağı

Latince (Botanik) İsim:   Rosa Canina L.

Bitki Ailesi:   Rosaceae

Yaygın Ekstraksiyon Yöntemi:   Soğuk sıkım

Tipik Olarak Kullanılan Bitki Bölümü:   Çekirdek / Tohum

Renk:   Kehribar rengi

Aromatik Özellik:   Odunsu hafif aroma

 
65 - kuşburnu.jpg (31 KB)

Kuşburnu, bir gül ağacının meyvesidir. Güller öldüğünde ve çalıda bırakıldığında, arkasında parlak kırmızımsı-turuncu, küre şeklinde meyve bırakırlar. Yenilebilir küçük meyvelerin güçlü bir şifa kaynağı olduğu düşünülmektedir.

Kuşburnu 2000 yılı aşkın bir süredir, özellikle Maya, Mısır ve Kızılderili topluluklarının kadınlarının yanı sıra Şili'nin Andean Kızılderilileri tarafından “Gençlik Yağı” inanışı ile tıbbi ve kozmetik uygulamalarda kullanılmıştır.

Kuşburnundan yapılan tıbbi preparatlar, Eski Çin doktorları ve ilk Kızılderililer tarafından mide zayıflığını, kas kramplarını tedavi etmek ve eklem sertliği ve ağrısını hafifletmek için kullanıldı.

İngiltere, 2. Dünya Savaşı sırasında narenciye ithal edemeyince, hükümet insanları kuşburnu toplamaya teşvik etti. Kuşburnu şurup haline getirildi ve daha sonra insanlara C vitamini ve diğer besinlerin kaynağı olarak dağıtıldı. Savaş zamanlarında, kuşburnu tohumu yağı hazımsızlık, ishal, enfeksiyon, mide ve adet krampları ve mide bulantısına karşı korunmak için kullanıldı.

Kuşburnu Yağı, tüm dünyada Güney Afrika ve Avrupa gibi bölgelerde bulunan Rosa canina çeşidinin tohumlarından soğuk sıkım ile elde edilir; ancak geleneksel olarak Güney And Dağları'nda bulunan Rosa rubiginosa ve Rosa moschata çeşitlerinin tohumlarından da elde edilmiştir.

1980'lerde çok çeşitli bilimsel çalışmalar, Kuşburnu Yağının iyileştirici özelliklerinin tüm cilt tipleri için, özellikle de hassas cilt tipleri ve cilt sorunları olan tipler için faydalı olacağını öne sürmüştür. Kuşburnu Yağı içerisindeki yüksek seviyedeki doymamış yağ asitleri, ciltte yağlı bir kalıntı bırakmasını engeller, böylece cilde hızla ve kolayca emilen bir “kuru yağ” olarak sınıflandırılır.

İçerdiği yağ asitleri, C ve A vitaminleri sayesinde pek çok fayda sunmaktadır.




Anahtar b.jpg (114 KB)
      ANAHTAR BİLEŞENLER / AKTİF MADDELER

  • Linoleic Acid (Omega 6)
  • Oleic acid (Omega 9)
  • Linolenic acid (Omega 3)
  • Palmitic Acid
  • Stearic Acid
  • Arachidic Acid
  • Eicosenoic Acid

 

65 - kuşburnu 2.jpg (41 KB)

 


Fayda.jpg (4 KB)
      FAYDALAR

  • Cilt Dostu:
Kuşburnu, bitkiler arasında en yüksek C vitamini içerenlerden birisidir [1]. C vitamini antioksidan özelliklere sahiptir, serbest radikallerin neden olduğu ultraviyole ışık hasarının azaltılmasına, kırışıklıkların azalmasına yardımcı olan kolajen üretimini desteklemeye, yara iyileşmesine, cildin kurumasını önlemeye ve nemlendirmeye yardımcı olabilir [2].

Dizler, dirsekler, nasırlı topuklar, kuru tırnak etleri gibi pürüzlü cilde sahip bölgelere uygulanan kuşburnu çekirdeği yağı, cildi yumuşatmaya ve esneklik kazandırmaya yardımcı olur.

Likopen, cildi cilde zarar veren serbest radikallerden korumaya yardımcı olan bir antioksidandır. Kuşburnu çekirdeği yağı, zengin likopen içeriği ile antioksidan özellik gösterir ve cildi güneş etkilerinden korumaya yardımcı olabilir [2] [3] [4] [5].

 

  • Saç Dostu:

Kuşburnu çekirdeği yağı içerdiği yağ asitleri ile saçın nemlenmesine, kepeğin azaltılmasına, saçların parlak görünümüne yardımcı olur. Antioksidan özelliği sayesinde saç köklerinin zarar görmesini ve saçların beyazlamasını önlemeye yardımcı olabilir [6] [7].

 

  • Ağrılar:

Kuşburnu Yağı, içerdiği polifenoller ve antosiyanin sayesinde eklem ağrılarını azaltmaya yardımcı olur [8] [9].

 

 

Uyarılar.jpg (5 KB)      UYARILAR

  • Göz ile temasından kaçınılmalıdır, temas halinde bol su ile yıkanmalıdır.
  • İçerisinde bulunan herhangi bir bileşene karşı bilinen bir alerji varsa kullanılmamalıdır.
  • Çocukların, hamile veya emziren bayanların, ilaç kullanan kişilerin, kuşburnu çekirdeği yağını kullanmadan önce doktorlarına danışmaları tavsiye olunur.

 

  

akademik araşt.jpg (19 KB)      AKADEMİK ARAŞTIRMALAR

[1] N. Ahmad, F. Anwar, A. H. Gilani (). Rose Hip (Rosa canina L.) Oils. Preedy, V.R. (Ed.), Essential Oils in Food Preservation, Flavor and Safety. Academic Press, 667–675.

[2] B. Poljšak, R. Dahmane (2012). Free Radicals and Extrinsic Skin Aging. Open Access, Volume 2012 |Article ID 135206.

[3] V. Böhm, K. Fröhlich, R. Bitsch (2003). Rosehip –– a “new” source of lycopene? Molecular Aspects of Medicine, Volume 24, Issue 6, December 2003, Pages 385-389.

[4] W. Dilokthornsakul, T. Dhippayom, P. Dilokthornsakul (2018). The protective effect of lycopene-rich products on skin photodamage: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Thai Journal of Pharmaceutical Sciences, Nov 2, 2018.

[5] Shnyakina, G.P., Malygina, E.P., 1975. Vitamins and phenolic compounds in the fruits of Rosa species growing in the Soviet Far East. Rastitel Onye resursy. 11, 390–394.

[6] Miyeon K, Kyoungsook K (2013) The effect of rosehip extracts addition on permanent wave and hair dye during repetition procedure. Fashion Bus 17(2):151–163.

[7] K. Barve, A. Dighe (). The Chemistry and Applications of Sustainable Natural Hair Products. SpringerBriefs in Molecular Science ISSN 2212-9898.

[8] R. Christensen, E. M. Bartels, R. D. Altman, A. Astrup, H. Bliddal (2008). Does the hip powder of Rosa canina (rosehip) reduce pain in osteoarthritis patients? – a meta-analysis of randomized controlled trials. Osteoarthritis and Cartilage, Volume 16, Issue 9, September 2008, Pages 965-972.

[9] Rein, E., Kharazmi, A., Winther, K., 2004. A herbal remedy, Hyben Vital (stand. Powder of a subspecies of Rosa canina fruits) reduces pain and improves general wellbeing in patients with osteoarthritis -a double-blind, placebo-controlled, randomised trial. Phytomedicine 11, 383–391.

 

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.