x

Lavanta Suyu

Latince (Botanik) İsim:   Lavandula Angustifolia

Bitki Ailesi:   Lamiaceae

Yaygın Ekstraksiyon Yöntemi:   Buharla distilasyon

Tipik Olarak Kullanılan Bitki Bölümü:   Çiçek

Renk:   Berrak

Aromatik Özellik:   Taze, hafif, çiçeksi ve tatlı aroma

77 - lavanta suyu.jpg (23 KB)

Daha çok Lavanta olarak bilinen Lavandula angustifolia, 2500 yılı aşkın bir süredir dünyanın en çok kullanılan esansiyel yağını üreten çok yıllık, yaprak dökmeyen bir bitkidir. Kuru, kayalık, kumlu arazi ile okyanus iklimlerinde gelişen Lavanta, Akdeniz bölgesi, Avrupa, Afrika, Kanarya Adaları, Orta Doğu ve Hindistan'da bulunabilir.

Lavanta isminin, hoş kokulu özellikleri nedeniyle banyolarda ve çamaşırlarda sıklıkla kullanıldığı için “yıkamak” anlamına gelen Latince “lavare” kelimesinden geldiğine inanılıyor. Sakinleştirici, fiziksel ve duygusal olarak dengeleyici bir koku ile vücut üzerindeki rahatlatıcı etkileri için yaygın olarak kullanılmaktadır. Eski metinlere göre, kesikleri temizlemek, çürükleri ve cilt tahrişlerini yatıştırmak ve ruhsal iyileşme için kullanılmıştır. Tarihsel olarak lavanta Mısırlılar’da mumyalama ve parfümeri, Romalılar’da ise banyolarda ve yemek pişirmede kullanıldı.

Günümüzde büyüme biçimleri ve uçucu yağlarının kimyasal bileşimleri ile ayırt edilen 30'dan fazla lavanta türü ve yüzlerce genotipi vardır.

Mevsim, iklim, nem seviyeleri, bulut örtüsü ve toprak kalitesi gibi lavanta bitkisi yetiştirme koşulları, damıtılmış uçucu yağın kalitesine katkıda bulunur.

En yüksek kaliteli uçucu yağ, yalnızca taze lavanta çiçeklerinin buharla damıtılmasından elde edilir ve bitkinin başka hiçbir bölümü yoktur.

Lavanta suyu, lavanta yağı üretim sürecinin bir yan ürünüdür ve lavanta yağı ile aynı özelliklerin çoğunu paylaşır. Aradaki fark, lavanta suyunun çoğunluğunun su olmasıdır. Bu, lavanta yağından çok daha az konsantre olduğu anlamına gelir. Bu nedenle bir baz yağ ile seyreltmeye gerek kalmadan doğrudan cilde uygulanabilir. Ayrıca daha yumuşak, daha ince bir kokusu vardır.

İçerdiği aktif maddeler sayesinde pek çok fayda sunmaktadır.




Anahtar b.jpg (114 KB)
      ANAHTAR BİLEŞENLER / AKTİF MADDELER

  • Linalool
  • Borneol
  • Camphor
  • 1,8 cineole
  • Linalool oxide
  • Geraniol

 

77 - lavanta suyu2.jpg (183 KB)

 


Fayda.jpg (4 KB)
      FAYDALAR

  • Duygu durumunu düzenlemeye yardımcı:
Anksiyete, son on yılların yükselen psikiyatrik rahatsızlıklarından birisidir [1].  Lavanta suyu anksiyeteyi azaltmaya yardımcı olur [2] [3].

Duygusal olarak, lavanta suyu yatıştırıcıdır. Koklandığında beyin dalgalarını gevşeterek stresi azaltmaya, stres hormonuna katkıda bulunan ve bağışıklığı zayıflatan kortizol seviyelerini azaltmaya yardımcı olur. Sakinleştirici ve gevşetici özelliği sayesinde kolay uyumaya destek olur.

Sprey olarak lavanta suyu, taze ve sakinleştirici kokusu ile evlerde doğal bir parfüm ve toksik olmayan bir oda spreyi görevi görür.

 

  • Cilde dost:

Lavanta suyu tüm cilt tipleri için uygundur. Lavanta suyu, fitokimyasallar açısından zengin olduğu ve damıtıldıktan sonra içinde kalan çok sayıda terpen, fenolik ve lakton bileşiğine sahip olduğu için antioksidan özellik gösterir [4] [5] [6]. Antioksidan özelliği ile yaşlanma etkilerini yavaşlatmaya, cildi nemlendirmeye, görünümünü ve hissini iyileştirmeye yardımcı olur.

 

  • Antimikrobiyal özellik gösterir:

Lavanta suyu, küçük yanık ve kesiklere yatıştırıcı bir rahatlama sağlamaya ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olur [7] [8].

 

  • Antifungal özellik gösterir:

Cilt ve tırnaklarda oluşan mantarların azaltılmasına yardımcı olur [9].

 

  • Antienflamatuvar özellik gösterir:

İltihap vücudun kendini savunma sistemlerinden birisidir; kızarıklık, şişme, ağrı ve ısı hissi ile kendini belli eder. İltihabı azaltmak için antienflamatuvar kullanmak gerekir. İçerdiği linalool sayesinde lavanta suyu antienflamatuvar özellik gösterir; ödem ve şişkinliği gidermeye, iltihaplı cildin yatışmasına yardımcı olur [10] [11].  




Uyarılar.jpg (5 KB)      UYARILAR

  • HARİCEN KULLANIM İÇİNDİR, İÇİLMEZ.
  • Göz ile temasından kaçınılmalıdır, temas halinde bol su ile yıkanmalıdır.
  • İçerisinde bulunan herhangi bir bileşene karşı bilinen bir alerji varsa kullanılmamalıdır.
  • Çocukların, hamile veya emziren bayanların, ilaç kullanan kişilerin, lavanta suyunu kullanmadan önce doktorlarına danışmaları tavsiye olunur.

 



akademik araşt.jpg (19 KB)
      AKADEMİK ARAŞTIRMALAR

[1] Bandelow and Michaelis, 2015 Epidemiology of anxiety disorders in the 21st century Dialogues Clin. Neurosci., 17 (2015), pp. 327-335.

[2] Michael Wotman, BA; Joshua Levinger, MD; Lillian Leung, PAC; Aron Kallush, BA; Elizabeth Mauer, MS; Ashutosh Kacker, MD,2017. The Efficacy of Lavender Aromatherapy in Reducing Preoperative Anxiety in Ambulatory Surgery Patients Undergoing Procedures in General Otolaryngology, Laryngoscope Investigative Otolaryngology 2 (1):437-441.

[3] B. Al-Mansour (2021). Review on the medicinal properties of some aromatic hydrosols. Zeugma Biological Science, 2021, v:2 n:1 p:1-19.

[4] Lesage-Meessen L, Bou M, Sigoillot JC, Faulds CB, Lomascolo A. (2015) Essential oils and distilled straws of lavender and lavandin: A review of current use and potential application in white biotechnology. Applied Microbiology and Biotechnology, 99, 3375–3385.

[5] Torras-Claveria L, Jauregui O, Bastida J, Codina C, Viladomat F. (2007) Antioxidant activity and phenolic composition of lavandin (lavandula x intermedia emeric ex loiseleur) waste. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 55, 8436–8443.

[6] Blazeković B, Vladimir-Knezević S, Brantner A, Stefan MB. (2010) Evaluation of antioxidant potential of Lavandula x intermedia emeric ex loisel.“Budrovka”: a comparative study with l. angustifolia mill. Molecules, 15, 5971–5987.

[7] Kunicka-Styczyńska A, Śmigielski K, Prusinowska R, Rajkowska K, Kuśmider B, Sikora M. Preservative activity of lavender hydrosols in moisturizing body gels. Lett Appl Microbiol. 2015 Jan;60 (1):27-32

[8] D. Šilha, K. Švarcová, T. Bajer, K. Královec, E. Tesorava, K. Moucková, M. Pejchalová, P. Bajerová (2020). Chemical Composition of Natural Hydrolates and Their Antimicrobial Activity on Arcobacter-Like Cells in Comparison with Other Microorganisms. Molecules 2020, 25, 5654.

[9] Huff, E. A. and Writer, S.,2011. “Lavender oil is a powerful antifungal that fights skin conditions, Candida,” http://www.naturalnews.com/031470_lavender_oil_antifungal.html.

[10] A. T. Peana, P. S. D'Aquila, F. Panin, G. Serra, P. Pippia1, and M. D. L. Maretti (). Anti-inflammatory activity of linalool and linalyl acetate constituents of essential oils.

[11] M. Huo, X. Cui, J. Xue, G. Chi (2012). Anti-inflammatory effects of linalool in RAW 264.7 macrophages and lipopolysaccharide-induced lung injury model. December 2012Journal of Surgical Research 180(1)

 

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.