x

Lavanta Uçucu Yağı

Latince (Botanik) İsim: Lavandula Angustifolia

Bitki Ailesi: Lamiaceae

Yaygın Ekstraksiyon Yöntemi: Buharla distilasyon

Tipik Olarak Kullanılan Bitki Bölümü: Çiçek

Renk: Berrağa yakın açık sarı

Aromatik Özellik: Çiçeksi, taze, tatlı, otsu, hafif meyvemsi ve kafurlu aroma

37-lavanta 1.jpg (25 KB)

Daha çok Lavanta olarak bilinen Lavandula angustifolia, 2500 yılı aşkın bir süredir dünyanın en çok kullanılan esansiyel yağını üreten çok yıllık, yaprak dökmeyen bir bitkidir. Kuru, kayalık, kumlu arazi ile okyanus iklimlerinde gelişen Lavanta, Akdeniz bölgesi, Avrupa, Afrika, Kanarya Adaları, Orta Doğu ve Hindistan'da bulunabilir.

Lavanta isminin, hoş kokulu özellikleri nedeniyle banyolarda ve çamaşırlarda sıklıkla kullanıldığı için “yıkamak” anlamına gelen Latince “lavare” kelimesinden geldiğine inanılıyor. Sakinleştirici, fiziksel ve duygusal olarak dengeleyici bir koku ile vücut üzerindeki rahatlatıcı etkileri için yaygın olarak kullanılmaktadır. Eski metinlere göre, kesikleri temizlemek, çürükleri ve cilt tahrişlerini yatıştırmak ve ruhsal iyileşme için kullanılmıştır. Tarihsel olarak lavanta Mısırlılar’da mumyalama ve parfümeri, Romalılar’da ise banyolarda ve yemek pişirmede kullanıldı.

Günümüzde büyüme biçimleri ve uçucu yağlarının kimyasal bileşimleri ile ayırt edilen 30'dan fazla lavanta türü ve yüzlerce genotipi vardır.

Mevsim, iklim, nem seviyeleri, bulut örtüsü ve toprak kalitesi gibi lavanta bitkisi yetiştirme koşulları, damıtılmış uçucu yağın kalitesine katkıda bulunur.

En yüksek kaliteli uçucu yağ, yalnızca taze lavanta çiçeklerinin buharla damıtılmasından elde edilir ve bitkinin başka hiçbir bölümü yoktur.

Lavanta yağını hamileyken, uyuşukluğa neden olabilecek bir ilaç kullanırken veya anestezi alırken kullanmaktan kaçınmak en iyisidir.

Lavanta uçucu yağı, içerdiği aktif maddeler sayesinde pek çok fayda sunmaktadır.




Anahtar b.jpg (114 KB)
      ANAHTAR BİLEŞENLER / AKTİF MADDELER

  • Linalool
  • Linalyl acetate
  • Lavandulyl acetate
  • Terpinene
  • Cis ocimene
  • Alpha terpineol

 

 37-lavanta 2.jpg (28 KB)



Fayda.jpg (4 KB)
      FAYDALAR

  • Cilde dost:
Tüm cilt tipleri için uygundur. Lavanta yağı cildin pürüzsüz ve parlak bir görünüme kavuşmasına, sivilce ve diğer cilt problemlerinin azaltılmasına yardımcı olur [1].
İçeriğindeki terpen, fenolik ve lakton bileşikleri sayesinde antioksidan özellik gösterir; yaşlanma sürecini yavaşlatmaya yardımcı olur [1].

 

  • Saç bakımı:

Lavanta yağı seyreltilerek saç derisine sürüldüğünde bitleri azaltmaya yardımcı olur [2]. Saç sağlığına destek olur [3] [4].

 

  • Duygu durumunu düzenlemeye yardımcı:

Lavanta yağının solunması, uyku süresini iyileştirmeye, uyku kalitesini artırmaya ve rahatlama sağlamaya yardımcı olur [1]. Anksiyete, son on yılların yükselen psikiyatrik rahatsızlıklarından birisidir [5].  Lavanta yağı aromaterapisi kaygı ve depresyon yönetiminde yardımcı olur [6]. Uyku öncesi rutininizin bir parçası olarak, buhurdanlık veya elektrikli difüzörünüzdeki suya 6-10 damla damlatarak kokusunun yayılmasını sağlayabilirsiniz, ya da yastığınıza 1-2 damla damlatabilirsiniz.

 

  • Antienflamatuar özellik gösterir:

İltihap vücudun kendini savunma sistemlerinden birisidir; kızarıklık, şişme, ağrı ve ısı hissi ile kendini belli eder. İltihabı azaltmak için antienflamatuvar kullanmak gerekir. İçerdiği linalool sayesinde lavanta yağı antienflamatuvar özellik gösterir; ödem ve şişkinliği gidermeye, iltihaplı cildin yatışmasına yardımcı olur [7] [8]. 

 

  • Antibakteriyal, antimikrobiyal ve antifungal özellik gösterir:

Lavanta yağı zararlı bakterileri ve mantarları yok etmeye, böcek ısırıklarının neden olduğu kaşıntı ve şişliği azaltmaya, uyuz akarları ile mücadele etmeye yardımcı olabilir [1] [9] [10] [11] [12] [13].

 


Uyarılar.jpg (5 KB)      UYARILAR

  • UÇUCU BİR YAĞDIR, DİREK UYGULAMA CİLTTE TAHRİŞE YOL AÇABİLİR. Topikal olarak uygulamadan önce daima uçucu yağları bir taşıyıcı yağda seyreltin. Cildinizi tahriş etmediğinden emin olmak için isterseniz yağı kullanmadan önce bir yama testi yapabilirsiniz.
  • HARİCEN KULLANIM İÇİNDİR, İÇİLMEZ.
  • Göz ile temasından kaçınılmalıdır, temas halinde bol su ile yıkanmalıdır.
  • İçerisinde bulunan herhangi bir bileşene karşı bilinen bir alerji varsa kullanılmamalıdır.
  • Çocukların, hamile veya emziren bayanların, ilaç kullanan kişilerin, lavanta yağını kullanmadan önce doktorlarına danışmaları tavsiye olunur.

 

 

akademik araşt.jpg (19 KB)      YAPILAN ARAŞTIRMALAR

[1] L. Sharma, M. Chandra, P. Ajmera (2018). Health benefits of lavender (Lavandula angustifolia). International Journal of Physiology, Nutrition and Physical Education 2019; 4(1): 1274-1277

[2] Toloza AC, Zygadlo J, Mougabure-Cueto G et al (2006). The fumigant and repellent activity of aliphatic lactones against Pediculus humanus capitis (Anoplura: Pediculidae). Memorias Instituto Oswaldo Cruz 101(1):55–56

[3] B. H. Lee, J. S. Lee, Y. C. Kim (2016). Hair Growth-Promoting Effects of Lavender Oil in C57BL/6 Mice. Toxicol. Res., Vol. 32, No. 2, pp. 103-108 (2016).

[4] S. C. Barker, P. M. Altman (2010). A randomised, assessor blind, parallel group comparative efficacy trial of three products for the treatment of head lice in children - melaleuca oil and lavender oil, pyrethrins and piperonyl butoxide, and a "suffocation" product. BMC Dermatol. 2010; 10: 6.

[5] Bandelow and Michaelis, 2015 Epidemiology of anxiety disorders in the 21st century Dialogues Clin. Neurosci., 17 (2015), pp. 327-335.

[6] J. Appleton (2012). Lavender Oil for Anxiety and Depression Review of the literature on the safety and efficacy of lavender. Natural Medicine Journal, Feb.2012, Vol.4, Issue 2.

[7] A. T. Peana, P. S. D'Aquila, F. Panin, G. Serra, P. Pippia1, and M. D. L. Maretti (). Anti-inflammatory activity of linalool and linalyl acetate constituents of essential oils.

[8] M. Huo, X. Cui, J. Xue, G. Chi (2012). Anti-inflammatory effects of linalool in RAW 264.7 macrophages and lipopolysaccharide-induced lung injury model. December 2012Journal of Surgical Research 180(1)

[9] T. Moon, J. Wilkinson, H. M. A. Cavanagh (2006). Antibacterial activity of essential oils, hydrosols and plant extracts from Australian grown Lavandula spp. December 2006International Journal of Aromatherapy 16(1):9-14

[10] Moon T, Chan YF, Wilkinson JM & Cavanagh HMA (2004). Antifungal activity of Lavandula essential oil and oil volatiles. AICA National Conference, 2004; abstracts p46.

[11] H. M. A. Cavanagh, J. M. Wilkinson (2005). Lavender essential oil: a review. Australian Infection Control, Vol10 Issue 1 March 2005.

[12] Moon T, Cavanagh HMA & Wilkinson JM. (2004). Lavender as an antibacterial essential oil - are all lavenders equal? AICA National Conference, 2004, abstracts p46.

[13] F. Fang, K. Candy, E. Melloul, C. Bernigaud, L. Chai, C. Darmon, R. Durand, F. Botterel, O. Chosidow, A. Izri, W. Huang, J. Guillot (2016). In vitro activity of ten essential oils against Sarcoptes scabiei. Fang et al. Parasites & Vectors (2016) 9:594

 

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.