x

Limon Kabuğu Uçucu Yağı

Latince (Botanik) İsim:  Citrus limon

Bitki Ailesi:  Rutaceae

Yaygın Ekstraksiyon Yöntemi:  Soğuk sıkım (Buharla distilasyon da kullanılabilir)

Tipik Olarak Kullanılan Bitki Bölümü:  Kabuk

Renk:  Açık sarı

Aromatik Özellik:  Taze limon kabuğu aroması

 
38-limon 1.jpg (19 KB)

 

Limon adı, Arapça "laimun" kelimesinden veya Farsça "turunçgiller" anlamına gelen "limun" kelimesinden türemiştir.

Hem limon meyvesi hem de uçucu yağı, Ayurveda tıbbında binlerce yıldır çok çeşitli sağlık sorunlarını tedavi etmek için kullanılmıştır. Limon ağaçları Asya'ya özgüdür ve yalnızca eski Kızılderililer tarafından değil, aynı zamanda Mısırlılar ve Romalılar tarafından bulaşıcı hastalıkları tedavi etmek için kullanılmıştır. Limon ağaçlarının Orta Çağ'da MS 200 civarında Avrupa'ya getirildiğine, sonraları Orta Doğu'dan Kuzey Afrika'ya geçtiğine ve sonunda Kristof Kolomb tarafından Amerika'ya tanıtıldığına inanılıyor. Antiseptik ve antibakteriyel özelliklerinden dolayı, Kraliyet Donanması'ndaki İngiliz denizciler vitamin eksikliklerinin yol açtığı hastalıklara karşı korumak için sık sık limon kullanmışlardır.

Limon uçucu yağı, limon kabuğunun soğuk sıkımı ile elde edilir. İçerdiği aktif maddeler sayesinde pek çok sağlık faydası sunmaktadır.




Anahtar b.jpg (114 KB)
      ANAHTAR BİLEŞENLER / AKTİF MADDELER

  • Limonene
  • Pinene
  • Citral
  • Geraniol
  • Linalool

 

38 - limon 2.jpg (42 KB)




Fayda.jpg (4 KB)      FAYDALAR

  • Antioksidan özellik gösterir:

Limon kabuğu yağı içerdiği limonene sayesinde antioksidan özellik gösterir. Hücrelerin maruz kaldığı oksidatif stesi azaltmaya, hücrelerin yaşlanmasını önlemeye yardımcı olur [1].

 

  • Canlandırma ve Enerji:

Limon kabuğu yağı antidepresan özellik gösterir, zihinsel yorgunluğu, stresi ve kaygıyı azaltmaya, sakinleşmeye ve ruh halini iyileştirmeye yardımcı olur [1] [2] [3]. Limon kabuğu yağı, çalışan odaklılığını, enerjisini, verimliliğini artırmak ve hata sayısını azaltmak amaçları ile bazı iş yerlerinde kullanılmaktadır.

 

  • Soğuk algınlığı

Limon kabuğu yağı, koklandığı zaman, burun yollarını temizlemeye, solunum sorunları veya enfeksiyonları olanlar için daha kolay nefes almaya ve öksürüğü azaltmaya yardımcı olur [1]. Buhurdanlık veya elektrikli difüzördeki suya 6-10 damla damlatarak kokusunun yayılması sağlanabilir.

 

  • Antibakteriyal ve antimikrobiyal özellik gösterir:

Limon kabuğu yağı, ciltte gelişebilecek zararlı bakterileri öldürmeye yardımcı olabilecek birkaç esansiyel yağdan birisidir. Antibakteriyal özelliği ile küçük yaraların topikal olarak temizlenmesine, bazı bakterilerin ciltte yol açtığı iltihabın önlenmesine yardımcı olur [4] [5].

 

  • Bulantı:

Mide bulantısı ve kusma, erken gebelikte yaşanan en yaygın semptomlardan ikisidir. Limon kabuğu yağı bulantı ve kusma seviyelerini önemli ölçüde azaltmaya yardımcı olur [6].

 

  • Anti-enflamatuar özellik gösterir:

Baş ağrısı, eklem ağrısı gibi ağrıların azaltılmasına yardımcı olur [1].

 

  • Antifungal özellik gösterir:

İçerdiği yüksek oranda pinen bileşeni sayesinde bazı mantarların iyileşmesine destek olur [7].

 

  • Temizlik:

Limon kabuğu yağı, antibakteriyal ve antimikrobiyal özelliği sayesinde, havayı ve yüzeyleri arındırmak için, evin her yerinde toksik olmayan bir temizleyici ve oda spreyi olarak kullanılabilir. Bir şişe içerisinde 2 bardak su ile 5 damla kekik yağı ve 5 damla limon yağını karıştırılabilir ve yüzey temizleyici olarak kullanabilirsiniz.

 

  • Haşereler:

Limon kabuğu yağı içerdiği limonene sayesinde evinizdeki karıncaları ve böcekleri uzak tutmaya, haşereleri etkisiz hale getirmeye yardımcı olur [8].





Uyarılar.jpg (5 KB)      UYARILAR

  • UÇUCU BİR YAĞDIR, DİREK UYGULAMA CİLTTE TAHRİŞE YOL AÇABİLİR. Topikal olarak uygulamadan önce daima uçucu yağları bir taşıyıcı yağda seyreltin. Cildinizi tahriş etmediğinden emin olmak için isterseniz yağı kullanmadan önce bir yama testi yapabilirsiniz.
  • HARİCEN KULLANIM İÇİNDİR, İÇİLMEZ.
  • Göz ile temasından kaçınılmalıdır, temas halinde bol su ile yıkanmalıdır.
  • İçerisinde bulunan herhangi bir bileşene karşı bilinen bir alerji varsa kullanılmamalıdır.
  • Çocukların, hamile veya emziren bayanların, ilaç kullanan kişilerin, limon kabuk yağını kullanmadan önce doktorlarına danışmaları tavsiye olunur.

 




akademik araşt.jpg (19 KB)      AKADEMİK ARAŞTIRMALAR

[1] A.J. Vieira, F.P. Beserra, M.C. Souza, B.M. Totti, A.L. Rozza (2018). Limonene: Aroma of innovation in health and disease. Chemico-Biological Interactions, Volume 283, 1 March 2018, Pages 97-106

[2] M. Komiya, T. Takeuchi, E. Harada (2006). Lemon oil vapor causes an anti-stress effect via modulating the 5-HT and DA activities in mice. Behav Brain Res., 2006 Sep 25;172(2):240-9

[3] K. Farhad, N. Mahboubeh, S. Mohammad, A. Gholamreza, F. Mohammad (2016). Effect of aromatheraphy with lemon essential oil on anxiety after orthopedic surgery. Iranian Journal of Rehailitation Research in Nursing, Summer 2016 , Volume 2 , Number 4 ; Page(s) 26 to 31.

[4] A. Man, L. Santacroce, R. Jacob, A. Mare, L. Man (2019). Antimicrobial Activity of Six Essential Oils Against a Group of Human Pathogens: A Comparative Study. Pathogens. 2019 Mar; 8(1): 15.

[5] Ogbechie, A., Abioye, A., Shen, J. and Laird, K. (2017) Antimicrobial activity of Litsea cubeba, Rosmarinus officinalis and Citrus lemon essential oils against five skin-infection related pathogens. Trends in Natural Product Research Meeting, Lille France

[6] P. Yavari, F. Safajou, M. Shahnazi, H. Nazemiyeh (2014). The Effect of Lemon Inhalation Aromatherapy on Nausea and Vomiting of Pregnancy: A Double-Blinded, Randomized, Controlled Clinical Trial. Iran Red Crescent Med J. 2014 Mar; 16(3): e14360.

[7] L. Jing, Z. Lei, L. Li, R. Xie, W. Xi, Y. Guan, L. W. Sumner, Z. Zhou. Antifungal activity of citrus essential oils: A review. Journal of Agricultural and Food Chemistry – March 2014.

[8] P. Erasto, A. M. Viljoen (2008).  Limonene - A Review: Biosynthetic, Ecological andPharmacological Relevance. Natural Product Communications 2008, Vol. 3, No. 7, 1193 – 1202.

 

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.