x

Mayıs Papatyası Suyu

Latince (Botanik) İsim:   Matricaria recutita

Bitki Ailesi:   Asteraceae

Yaygın Ekstraksiyon Yöntemi:   Buharla distilasyon

Tipik Olarak Kullanılan Bitki Bölümü:   Çiçek

Renk:   Berrak, açık sarı

Aromatik Özellik:   Hafif, tatlı, otsu aroma

 
78 - papatya.jpg (84 KB)

Papatyanın, kökleri antik çağlara dayanır. İsmi, Yunanca "öğütülmüş elma" anlamına gelen "chamomaela" kelimesinden türetilmiştir. Bu ismin, çalıların yere yakın büyüme alışkanlığına ve hoş aromasına atıfta bulunduğu düşünülmektedir.

Eski Yunanlılar, Mısırlılar ve Romalılar, papatya çiçeğini yara iyileşmesinde ve soğuk algınlığı ilacı olarak kullandılar. Nitekim, klasik bilim adamları, çok çeşitli rahatsızlıkların tedavisi olarak eski Yunan hekimlerinin yazılarında papatyaya bol miktarda atıfta bulunurlar. Neredeyse tüm eski uygarlıkların tarihsel belgelerinde papatyanın şifa olarak kullanıldığı bulunmuştur.

Mısır'da Papatya, güneş tanrısı Ra ile ilişkili her şeye gücü yeten bir semboldü. Şifalı bitkiler arasında papatyaya saygı duyulurdu, soylular elit statüsüne uygun olarak güzellik ritüellerinde kullanırlardı. Gerçekten de papatya, Mısır toplumunda o kadar önemli bir role sahipti ki, tasviri 2000 yıl öncesine ait hiyerogliflerde bulunabilir.

Papatya'nın iyileştirici ünü, antik dünyanın yerini daha yakın tarihe bıraktıktan çok sonra da devam etti. Orta Çağ'da astım, kolik, ateş, iltihaplanma, mide bulantısı ve cilt hastalıkları gibi çok çeşitli rahatsızlıklar için popüler bir tedaviydi. Ortaçağ Avrupa'sında, Eski bir Anglo-Sakson bitki rehberi olan Lacnunga'da dokuz kutsal bitkiden biri olarak kabul edilir.

Papatya birçok toprak türünde büyüyebildiği ve çeşitli sıcaklıklara dayanabildiği için yayıldığı her yerde çoğaldı ve birçok geleneksel tıbbi uygulamanın ayrılmaz bir parçası haline geldi. Şu an tüm dünyada yetiştirilmektedir. Farklı papatya çeşitleri, özellikle Avrupa ve Latin Amerika'da çaylarda ve doğal güzellik ürünlerinde hala popüler bir şekilde kullanılmaktadır.

Papatya suyu, papatya yağı üretim sürecinin bir yan ürünüdür. Papatya yağından çok daha az konsantredir. Bu nedenle bir baz yağ ile seyreltmeye gerek kalmadan doğrudan cilde uygulanabilir. Ayrıca daha yumuşak, daha ince bir kokusu vardır.

İçerdiği aktif maddeler sayesinde pek çok fayda sunmaktadır.




Anahtar b.jpg (114 KB)
      ANAHTAR BİLEŞENLER / AKTİF MADDELER

  • Bisabolol oxide
  • Farnesene
  • Camphor



78 - papatya 2.jpg (50 KB)

 


Fayda.jpg (4 KB)
      FAYDALAR

  • Cilt ve saç dostu:
Papatya suyu temizleyici ve nemlendirici özelliği ile bilinir. Cildin ve saçın yumuşamasına ve parlak görünüme kavuşmasına yardımcı olur.

Papatya suyu yüksek fenolik içeriği ile antioksidan aktivite gösterir [1]. İnce çizgilerin, kırışıklıkların ve yara izlerinin görünümünü azaltmaya yardımcı olur.

 

  • Rahatlama:

Papatya suyu koklandığı zaman rahatlamaya, sakinleşmeye, anksiyete duygularını yönetmeye ve kolay uyumaya yardımcı olur [2].

 

  • Antienflamatuvar özellik gösterir [3]:

Papatya suyu tahriş olmuş, iltihaplanmış cildin yatıştırılmasına yardımcı olur.

 

  • Antimikrobiyal özellik gösterir [4]:

 



Uyarılar.jpg (5 KB)
      UYARILAR

  • HARİCEN KULLANIM İÇİNDİR, İÇİLMEZ.
  • Göz ile temasından kaçınılmalıdır, temas halinde bol su ile yıkanmalıdır.
  • İçerisinde bulunan herhangi bir bileşene karşı bilinen bir alerji varsa kullanılmamalıdır.
  • Çocukların, hamile veya emziren bayanların, ilaç kullanan kişilerin, mayıs papatyası suyunu kullanmadan önce doktorlarına danışmaları tavsiye olunur.

 

 

akademik araşt.jpg (19 KB)      AKADEMİK ARAŞTIRMALAR

[1] N. S. Sotiropoulou, S. F. Megremi, P. Tarantilis (2020). Evaluation of Antioxidant Activity, Toxicity, and Phenolic Profile of Aqueous Extracts of Chamomile (Matricaria chamomilla L.) and Sage (Salvia officinalis L.) Prepared at Different Temperatures. Appl. Sci. 2020, 10, 2270.

[2] H. Ebrahimia, A. Mardanib, M. H. Basirinezhadc, A. Hamidzadehd, F. Eskandarie (2020). The effects of Lavender and Chamomile essential oil inhalation aromatherapy on depression, anxiety and stress in older communitydwelling people: A randomized controlled trial. EXPLORE · January 2021.

[3] Y. Lou, J. Zhu (2016). Carboxylic Acid Nonsteroidal Anti-Inflammatory Drugs (NSAIDs). Bioactive Carboxylic Compound Classes: Pharmaceuticals and Agrochemicals, 28 June 2016.

[4] A. Cvetanović, J. Švarc-Gajić, P. Mašković, S. Savić, L. Nikolić (2015). Antioxidant and biological activity of chamomile extracts obtained by different techniques: perspective of using superheated water for isolation of biologically active compounds. Industrial Crops and Products, Volume 65, March 2015, Pages 582-591.

 

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.