x

Mersin Yaprağı Uçucu Yağı

Latince (Botanik) İsim:  Myrtus communis

Bitki Ailesi:  Myrtaceae

Yaygın Ekstraksiyon Yöntemi:  Buharla distilasyon

Tipik Olarak Kullanılan Bitki Bölümü:  Yaprak

Renk:  Soluk sarı

Aromatik Özellik:  Tatlı, taze, biraz kafurlu aroma

40 - mersin.jpg (18 KB)

Mersin bitkisi, Yunan mitolojisinde ve ritüelinde tanrıça Afrodit ve Demeter için kutsaldı. Çelenklerde ve diğer süslemelerde bir aşk amblemi olarak kullanıldı.

Aeneis, Latin şair Virgil'in MÖ 20-19 tarihleri arasında yazdığı 12 kitaplık 10 bin satırlık bir destandır. Romalı atası kabul edilen Troyalı kahraman Aeneas'ın İtalya'ya seyahatini konu alır, eser şairin ölümüyle yarım kalmıştır. Destanda Polydoros, Truva Savaşı mitolojisinde Priam ve Hecuba'nın en küçük oğludur. Trakya’da öldürülür. Ona saplanan mızraklar, büyülü bir şekilde mezarını işaretleyen mersin ağacına dönüşür. Aeneas’ın çalıyı kökünden sökme girişimleri zeminin kanamasına neden olur ve ölü Polydorus'un sesi onu gitmesi için uyarır.

Victoria, Büyük Britanya ve İrlanda Birleşik Krallığı Kraliçesi ve Hindistan İmparatoriçesidir. 19. yüzyılda 63 yıl süreyle saltanat sürmüştür. Hikayeye göre onun düğün buketinden alınan bir mersin sapı tekrar dikildi ve ondan gelen yeni dallar sürekli olarak kraliyet düğün buketlerine dahil edildi.

Antik tıpta, mide-bağırsak, idrar ve cilt bozuklukları dahil olmak üzere birçok yaygın hastalığın tedavisinde kullanılmıştır.

Mersin bitkisi genellikle kısa boylu bazen de 1–3 m. olabilen bir ağaççıktır. Akdeniz bölgesi, Orta Doğu ve Kuzey Amerika’nın ılıman bölgeleri ile Avustralya’da doğal olarak yayılış gösterir. Kokulu pembe ve beyaz çiçekler üreten yaprak dökmeyen çalılardır. Keskin, sivri yaprakları ve kırmızımsı kahverengi kabuğu vardır. Sulak arazileri sever. Bitkinin kökleri toprağın hem derinlerine kadar indiğinden, hem de toprağın yüzeyine yakın yerlerine dağıldığından, bulunduğu yerlerde erozyon önlemede etkin olarak kullanılır.

Yenilebilen mersin meyvelerinin hoş, baharatlı bir tadı ve aromatik kokusu vardır. Mersin bitkisinin taze sürgünlere sahip dalları bayramlarda güzel kokması nedeniyle mezarlara da dikilmektedir.

Mersin yaprağı uçucu yağı, mersin bitkisinin yapraklarından buharla damıtma yöntemi ile elde edilir. Fosfolipitler, çoklu doymamış yağ asitleri ve fenolik bileşikler gibi biyolojik olarak aktif bileşikler açısından oldukça zengindir [1]; bu sayede pek çok fayda sunmaktadır.   




Anahtar b.jpg (114 KB)
      ANAHTAR BİLEŞENLER / AKTİF MADDELER

  • Alpha-Pinene
  • 1,8-Cineole
  • Limonene
  • Para-Cymene
  • Alpha-Terpineol

 

40- mersin 2.jpg (32 KB)


 Fayda.jpg (4 KB)      FAYDALAR

  • Antioksidan özellik gösterir [2] [3] [4] [5]:

Cildin sıkılaşmasına ve ince çizgilerin azalmasına destek olarak, cildi güzelleştirmeye ve iyileştirmeye yardımcı olur.

 

  • Duygu durumu:

Yapılan araştırmalarda mersin yaprağı yağının zihni sakinleştirmeye, yorgunluğu ve kaygıyı azaltmaya, uyku sürelerini uzatmaya yardımcı olduğu gözlenmiştir [6] [7] [8].

 

  • Ağrılar:

Yapılan araştırmalarda mersin yaprağı yağının kas gevşetmeye ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olduğunu göstermiştir [6] [9].

 

  • Antienflamatuvar özellik gösterir [6] [10]:

Oluşan iltihapların kurutulmasına yardımcı olur.

 

  • Antimikrobiyal ve qntibakteriyal özellik gösterir:

Zararlı bakteri ve mikropları önlemeye ve bağışıklığı desteklemeye yardımcı olur [2] [3] [4] [11] [12].

 

  • Sindirim sistemi:

İshal gibi sindirim sistemi hastalıklarının tedavisinde yardımcı olur [1] [13].

 

 

Uyarılar.jpg (5 KB)      UYARILAR

  • UÇUCU BİR YAĞDIR, DİREK UYGULAMA CİLTTE TAHRİŞE YOL AÇABİLİR. Topikal olarak uygulamadan önce daima uçucu yağları bir taşıyıcı yağda seyreltin. Cildinizi tahriş etmediğinden emin olmak için isterseniz yağı kullanmadan önce bir yama testi yapabilirsiniz.
  • HARİCEN KULLANIM İÇİNDİR, İÇİLMEZ.
  • Göz ile temasından kaçınılmalıdır, temas halinde bol su ile yıkanmalıdır.
  • İçerisinde bulunan herhangi bir bileşene karşı bilinen bir alerji varsa kullanılmamalıdır.
  • Çocukların, hamile veya emziren bayanların, ilaç kullanan kişilerin, mersin yaprağı yağını kullanmadan önce doktorlarına danışmaları tavsiye olunur.





akademik araşt.jpg (19 KB)      AKADEMİK ARAŞTIRMALAR

[1] Jabri, M. A., Marzouki, L., & Sebai, H. (2018a). Ethnobotanical, phytochemical and therapeutic effects of Myrtus communis L. berries seeds on gastrointestinal tract diseases: A review. Archives of Physiology and Biochemistry, 124(5), 390–396.

[2] V. Aleksi, P. Knezevi (2014). Antimicrobial and antioxidative activity of extracts and essential oils of Myrtus communis L. Microbiological Research, Volume 169, Issue 4, April 2014, Pages 240-254

[3] F. K. Karademir, S. Avunduk (2015). Marmaris’te yabani olarak yetişen Myrtus communis L. nin antibakteriyal ve antioksidan aktivitesi. Dergi Park, Gıda Arşiv, Cilt 40, Sayı 4

[4] F. Giampieri, D. Cianciosi, T. Y. Forbes-Hernández (2020). Myrtle (Myrtus communis L.) berries, seeds, leaves, and essential oils: New undiscovered sources of natural compounds with promising health benefits. Food Frontiers. 2020;1–20.

[5] Mimika-Ducic N., Bugarin D., Grebovi S., Mitia-Eulafie D., Vukovie-Gaeie D., Jovin E., Couladis M. (2010). Essential Oil of Myrtus communis L. as A Potential Antioxidant And Antimutagenic Agents. Molecules. 15: 2759-2770.

[6] M. Sisay, T. Gashaw (2017). Ethnobotanical, Ethnopharmacological, and Phytochemical Studies of Myrtus communis Linn: A Popular Herb in Unani System of Medicine. Journal of Evidence-Based Complementary & Alternative Medicine 2017, Vol. 22(4) 1035-1043.

[7] E. Hailu, E. Engidawork, K. Asres (2011). The Essential Oil of Myrtus communis L. Produces a Non-Sedating Anxiolytic Effect in Mice Models of Anxiety. Ethiop. Pharm. J. 29, 1-12 (2011).

[8] Hajiaghaee R, Faizi M, Shahmohammadi Z, et al. Hydroalcoholic extract of Myrtus communis can alter anxiety and sleep parameters: a behavioural and EEG sleep pattern study in mice and rats. Pharm Biol. 2016;54:2141-2148. doi:10.3109/13880209. 2016.1148175.

[9] Twaij H, El-Jalil HA. Evaluation of narcotic (opioid like) analgesic activities of medicinal plants. Eur J Sci Res. 2009;33:179-182

[10] M. Touaibia (2017). Composition and anti-inflammatory effect of the common myrtle (Myrtus communis L.) essential oil growing wild in Algeria. Aromathérapie Expérimentale, 24 February 2017.

[11] Dülger, B. and A. Gönüz, 2004. Antimicrobial Activity of Certain Plant Used in Turkish Traditional Medicine. Asian Journal of Plant Sciences, 3(1):104–107.

[12] Bonjar G.,H. “Antibacterial Activity Of Plants Used In Iranian Herbal-Medicine” Fitoterapia, 75,231-235 (2004).

[13] Jabri, M. A., Rtibi, K., Sakly, M., Marzouki, L., & Sebai, H. (2016). Role of gastrointestinal motility inhibition and antioxidant properties of myrtle berries (Myrtus communis L.) juice in diarrhea treatment. Biomedicine & Pharmacotherapy, 84, 1937–1944.

 

 

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.