Latince (Botanik) İsim: Melaleuca viridiflora
Bitki Ailesi: Myrtaceae
Yaygın Ekstraksiyon Yöntemi: Buharla distilasyon
Tipik Olarak Kullanılan Bitki Bölümü: Yaprak
Renk: Berrak
Aromatik Özellik: Ökaliptus benzeri, şifalı ve kafurlu aroma
Nioli Yağı, Avustralya, Papua Yeni Gine ve Fransız Pasifik Adaları'na özgü Myrtaceae familyasından yaprak dökmeyen bir ağaç veya çalı olan Melaleuca viridiflora’nın genç yapraklarından gelir. Tipik olarak 10 ila 20 m boyunda büyür ve süngerimsi beyaz, kahverengimsi veya gri renkli esnek bir gövdesi, sivri yaprakları ve krem rengi, soluk sarı, yeşil veya kırmızı narin çiçekleri vardır.
Botanik ismini 1700'lerin ortalarında Avustralya'dan yola çıktığı sırada İngiliz kaşif Kaptan James Cook'un verdiği söylenir.
Geleneksel olarak, nioli, bağışıklığı güçlendirdiği yaygın olarak kabul edilen temizleme özellikleri nedeniyle değerli bulunmuştur. Yüzyıllar önce, ağaçların vahşi büyüdüğü topluluklarda güç ve koruma sağlamak için bebeklerin nioli kabuğuna sarıldığına inanılıyor. Nioli'nin Avrupa'nın ilgisini ilk çeken geleneksel kullanımı, 19. yüzyılda ağacın yapraklarının Yeni Kaledonya kahve toplayıcıları tarafından yaraları tedavi etmek ve enfeksiyonu önlemek için kullanılması oldu. Daha sonra Fransa'da arındırıcı özelliklerinin keşfedilmesi üzerine, nioli yağı hastane doğum servislerinde bir temizlik maddesi olarak yaygın bir şekilde kullanılmaya başlandı. Nioli ağaçları Amerika Birleşik Devletleri'ne ilk olarak 1900 yılında tanıtıldı.
Günümüzde losyonlar, kremler ve sabunlar gibi çeşitli kozmetik ürünlerinde yaygın olarak kullanılan nioli yağı içerdiği aktif maddeler sayesinde pek çok sağlık faydası sunmaktadır.
ANAHTAR BİLEŞENLER / AKTİF MADDELER
FAYDALAR
Niol yağı, zihinsel odaklanmayı keskinleştirmeye, ruh halini yükseltmeye ve kaliteli bir uykuya destek olur [4].
İçeriğindeki 1.8 Cineole bileşeni sayesinde, yaş almadan kaynaklı özellikle eklem yerlerindeki ağrı ve sızıların azaltılmasına yardımcı olur [5] [6].
Nioli yağı çizik ve sıyrıklar gibi yaraların tedavisine, enfeksiyonların azalmasına ve sterilize etmeye yardımcı olur [7] [8].
Nioli yağı, içeriğindeki 1.8 Cineole bileşeni sayesinde özellikle mevsimsel polen tehditleri sırasında solunum yollarını temizlemeye ve daha kolay nefes almaya yardımcı olur [5].
UYARILAR
AKADEMİK ARAŞTIRMALAR
[1] W.-W. Chao, C.-C. Su, H.-Y. Peng, S.-T. Chou (2017). Melaleuca quinquenervia essential oil inhibits α-melanocyte-stimulating hormone-induced melanin production and oxidative stress in B16 melanoma cells. August 2017, Phytomedicine 34.
[2] De Luca, I.; Pedram, P.; Moeini, A.; Cerruti, P.; Peluso, G.; Di Salle, A.; Germann, N. Nanotechnology Development for Formulating Essential Oils in Wound Dressing Materials to Promote the Wound-Healing Process: A Review. Appl. Sci. 2021, 11, 1713
[3] H. N. Jang, S. N. Park (2014). Antimicrobial Activity of Niaouli (Melaleuca quinquenervia) Leaf Extracts against Skin Flora. Journal of the Society of Cosmetic Scientists of Korea 40(3):313-320.
[4] Ka Young Kim, Hyo Jin Seo, Sun Seek Min, Mira Park, Geun Hee Seol (2014). The Effect of 1,8-Cineole Inhalation on Preoperative Anxiety: A Randomized Clinical Trial. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, vol. 2014, Article ID 820126, 7 pages, 2014.
[5] U. R Juergens (2014). Anti-inflammatory Properties of the Monoterpene 1.8-cineole: Current Evidence for Co-medication in Inflammatory Airway Diseases. May 2014Drug Research 64(12)
[6] S. K. Brown, W. S. Garver, R. Orlando (2017). 1,8-cineole: An Underappreciated Anti-inflammatory Therapeutic. January 2017, Journal of Biomolecular Research & Therapeutics 06(01).
[7] A. Diallo, Y. Tine, A. Diop, I. Ndoye (2020). Chemical Composition and Antibacterial Activity of Essential Oil of Melaleuca quinquenervia (Cav.) S.T. Blake (Myrtaceae). May 2020Asian Journal of Applied Chemistry Research.
[8] J-F Yala, R. M. Mabika, B. Camara, S. Tuo, A. Souza, A. N. Lepengue, D. Koné, B. M’batchi (2017). Assessment of the antibacterial activity of four essential oils and the biobactericide Neco. International Journal of Phytomedicine, Vol. 9, No. 3, 2017.