Latince (Botanik) İsim: Cymbopogon martinii
Bitki Ailesi: Poaceae
Yaygın Ekstraksiyon Yöntemi: Buharla distilasyon
Tipik Olarak Kullanılan Bitki Bölümü: Çimen
Renk: Soluk sarı
Aromatik Özellik: Taze, çiçeksi ve tatlı aroma
Bir zamanlar "Hint" veya "Türk" Sardunya yağı olarak adlandırılan Palmarosa’nın anavatanı Kızıldeniz'in Bombay nakliye limanlarına kadar uzanırdı. Sonraları gül yağı ile seyreltilmek üzere kara yolu ile Konstantinopolis ve Bulgaristan'a nakledilmeye başlandı.
Ayurvedik uygulamalarda bronşit ve diğer solunum rahatsızlıklarından ateş ve sarılığa kadar çeşitli durumları tedavi etmek için kullanılırdı. Geleneksel Çin tıbbında ise palmarosa yağının vücudun nemlendirme ve soğutma işlevlerini desteklediğine inanılıyordu. Bu nedenle iltihaplanma ile ilgili durumların tedavisi için kullanılıyordu.
Avrupa'ya ilk ne zaman ulaştığı bilinmemekle birlikte, getirilmesinden sonra kokusundan dolayı, sabun, kozmetik ve parfüm üretiminde kullanılmıştır.
Palmarosa, limon otu ve citronella ile aynı ot ailesinden gelir. 3 metreye kadar uzayabilir, çimenli ve püsküllü, çok yıllık bir bitkidir. Hindistan'a özgü olsa da şu an tüm dünyada yetiştirilmektedir. Özellikle nemli, tropik koşullarda büyür ve Hindistan, Nepal ve Vietnam'ın sulak alanlarında yaygın olarak yetiştirilir. Uçucu yağı, gül yağındaki birincil aroma bileşenlerinden biri olan geraniolu yüksek oranda içerir.
ANAHTAR BİLEŞENLER / AKTİF MADDELER
FAYDALAR
Antioksidan özellik gösterir. Tüm cilt tipleri için mükemmel bir cilt dengeleyici yağ olarak kabul edilir. Cilt hücrelerinin derinliklerine nüfuz ederek, nemi korumaya, cildin beslenmesine ve sağlıklı görünmesine yardımcı olur. Ayrıca cildin sebum ve yağ üretimini dengelemeye, dolayısı ile akneyi önlemeye yardımcı olur.
Antifungal özelliği sayesinde mantarların azaltılmasına yardımcı olur.
Palmarosa yağı geraniol bileşeni sayesinde böcek / sinek kovmaya ve öldürmeye yardımcı olur.
UYARILAR
AKADEMİK ARAŞTIRMALAR
[1] P. Promila (2018). A review on the medicinal and aromatic PlantCymbopogon martinii (Roxb.) Watson (Palmarosa). International Journal of Chemical Studies 2018; 6(2): 1311-1315.
[2] S. Sinha, D. Biswas, A. Mukherjee (2011). Antigenotoxic and antioxidant activities of palmarosa and citronella essential oils. J Ethnopharmacol, 2011 Oct 11;137(3):1521-7.
[3] Lawrence K, Charan A. Antioxidant activity of Palmarosa essential oil (Cymbopogon martini) grown in north Indian plains. Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine. 2012; 2(2):5888-5891.
[4] Mishra PK, Kedia A, Dubey NK. Chemically characterized Cymbopogon martinii (Roxb.) Wats. Essential oil for shelf life enhancer of herbal raw materials based on antifungal, antiaflatoxigenic, antioxidant activity and favourable safety profile. Plant Biosystems-An International Journal Dealing with All Aspects of Plant Biology. 2015; 150(6):1313-1322.
[5] Lodhia MH, Bhatt KR, Thaker VS. Antibacterial activity of essential oils from palmarosa, evening primrose, lavender and tuberose. Indian J Pharm Sci. 2009; 71(2):134-136.
[6] Prashara A, Hili P, Veness RG, Evans CS. Antimicrobial action of palmarosa oil (Cymbopogon martinii) on Saccharomyces cerevisiae. Phytochemistry, 2003; 63(5):569-575.
[7] Duarte MC, Leme EE, Delarmelina C, Soares AA, Figueira GM, Sartoratto A. Activity of essential oils from Brazilian medicinal plants on Escherichia coli. Journal of Ethnopharmacology. 2007; 111(2):197-201
[8] Chen W, Viljoen AM. Geraniol-a review of a commercially important fragrance material. South African Journal of Botany. 2010; 76(4):643-651.
[9] Kumar R,Srivastava M and Dubey NK.Evaluation of Cymbopogon martini oil extract for control of post harvest insect deterioration in cereals and legumes. J of Food Protection 2007:70;172-178.
[10] Das MK, Ansari MA. Evaluation of repellent action of Cymbopogon martinii Stapf var sofia oil against Anopheles sundaicus in tribal villages of Car Nicobar Island, Andaman and Nicobar Islands, India. J Vector Borne Dis. 2003; 40:100-104.