x

Portakal Kabuğu Uçucu Yağı

Latince (Botanik) İsim:  Citrus Sinensis 

Bitki Ailesi:  Rutaceae

Yaygın Ekstraksiyon Yöntemi:  Soğuk sıkım

Tipik Olarak Kullanılan Bitki Bölümü:  Kabuk

Renk:  Turuncu

Aromatik Özellik:  Tatlı bir narenciye aroması

45 - portakal.jpg (22 KB)

Çoğu uçucu yağ buharla damıtma yoluyla elde edilirken, portakal kabuğu uçucu yağı (ve diğer narenciye çeşitlerinin kabuk uçucu yağları) soğuk sıkım yöntemi ile elde edilir. Bir portakalı soyduğunuzda, kabuğundan küçük damlacıklar fışkırdığını ve aynı anda bir portakal aroması geldiğini hissedersiniz. Hissettiğiniz şey aslında portakalın kabuğunda bulunan uçucu yağıdır.

Tatlı portakal kabuğu yağının elde edildiği botanik ismi Citrus sinensis olan bitkinin kesin kökeni, dünyanın hiçbir yerinde yabani olarak yetişmediği için bilinmemektedir. Ancak botanikçiler, bunun Pummelo (C. maxima) ve Mandarin (C. reticulata) bitkilerinin doğal bir melezi olduğuna ve Çin'in güneybatısı ile Himalayalar arasında ortaya çıktığına inanırlar.

Tarihi kaynaklara göre MS 800'de, portakallar Arap tüccarlar tarafından Doğu Afrika ve Orta Doğu'ya tanıtıldı ve daha sonra ticaret yolları aracılığıyla dünyaya dağıldı. 15. yüzyılda Portekizli gezginler Çin'den getirdikleri tatlı portakalları Batı Afrika'nın ormanlık bölgelerine ve Avrupa'ya ulaştırdılar. 1450'de İtalyan tüccarlar portakalı Akdeniz bölgesine tanıttılar. 1493'te Kristof Kolomb Amerika'ya yaptığı sefer sırasında portakal tohumlarını taşıdı ve sonunda Haiti ve Karayipler'e ulaştırdı. Sonraları, zenginler tarafından kendilerine özel “portakallıklarda” yetiştirilmeye başlandı. Portakal, dünyanın en eski ve en yaygın olarak yetiştirilen ağaç meyvesi olarak bilinir hale geldi.

Portakal yağı binlerce yıldır geleneksel tıbbi uygulamalarda kullanılmaktadır. Akdeniz bölgesinin yanı sıra Orta Doğu, Hindistan ve Çin bölgelerinde soğuk algınlığı, öksürük, kronik yorgunluk, depresyon, grip, hazımsızlık, zayıf dolaşım, cilt enfeksiyonları ve spazmı gidermek için kullanılmıştır. Çin'de, portakalların iyi şansı simgelediğine inanılır ve bu nedenle geleneksel tıbbi uygulamaların önemli bir özelliği olmaya devam etmektedir.

Endüstriyel olarak, portakal kabuğu yağının antiseptik ve koruyucu özellikleri, sabun, krem, losyon, deodorant, oda spreyi gibi kozmetik ve temizlik ürünlerinin üretiminde kullanımı için ideal hale getirmiştir

Portakal kabuğu yağı içerdiği aktif bileşenleri sayesinde pek çok fayda sunmaktadır.





Anahtar b.jpg (114 KB)
      ANAHTAR BİLEŞENLER / AKTİF MADDELER

  • Limonene
  • Myrcene
  • Alpha-pinene
  • Linalool
  • Sabinene
  • n-octanal

 

45 - portakal 2.jpg (48 KB)



Fayda.jpg (4 KB)     FAYDALAR

  • Cilde dost:
Portakal kabuğu yağı antioksidan özellik gösterir [1] [2].
Topikal olarak uygulanan portakal kabuğu yağı, cildin beslenmesine, kuruluk ve tahrişin yatıştırılmasına destek olarak, cildin sağlığını, parlak ve pürüzsüz görünümünü ve dokusunu korumaya yardımcı olur.
 
Antimikrobiyal özelliği ile aknenin azaltılmasına yardımcı olur [3].
 
Özellikle ayaklardaki nasırlara uygulandığında, portakal kabuğu yağı nasırlaşmış derinin nemlenmesine ve yumuşamasına, bu sayede nasırın azaltılmasına yardımcı olur [4].

 

  • Antibakteriyal ve antimikrobiyal özellik gösterir [2] [5]:

Portakal yağı bağışıklık sisteminin gücünü ve direncini uyarmaya yardımcı olur. Yapılan bir araştırmada kültürde enfekte olmuş insan hücrelerine eklendiğinde, düşük konsantrasyonlarda portakal kabuğu yağının kültürlenmiş hücrelere zarar vermeden bakterileri öldürdüğü bulunmuştur [6].

 

  • Duygu durumunu dengelemeye yardımcı [7] [8] [9]:

Yapılan araştırmalardan, portakal kabuğu uçucu yağının koklanmasının, nabız hızını düşürmeye yardımcı olarak, rahatlama ve sakinleşmeye, neşelenip canlanmaya destek olduğu bilinmektedir. Bu nedenle endişe, üzüntü, öfke, hayal kırıklığı gibi olumsuz ruh halleri yaşanırken portakal uçucu yağının bulunulan odaya difüze edilmesi olumlu duygu haline geçişe yardımcı olmaktadır.

 

  • Antienflamatuvar özellik gösterir:

Portakal kabuğu yağı içerdiği yüksek miktarda Limonene sayesinde antienflamatuvar özellik gösterir [5] [10] [11]. Bu özelliği ile kas eklem ağrılarının azaltılmasına yardımcı olur.

 

  • Antifungal özellik gösterir [2] [5]:



Uyarılar.jpg (5 KB)      UYARILAR

  • UÇUCU BİR YAĞDIR, DİREK UYGULAMA CİLTTE TAHRİŞE YOL AÇABİLİR. Topikal olarak uygulamadan önce daima uçucu yağları bir taşıyıcı yağda seyreltin. Cildinizi tahriş etmediğinden emin olmak için isterseniz yağı kullanmadan önce bir yama testi yapabilirsiniz.
  • HARİCEN KULLANIM İÇİNDİR, İÇİLMEZ.
  • Göz ile temasından kaçınılmalıdır, temas halinde bol su ile yıkanmalıdır.
  • İçerisinde bulunan herhangi bir bileşene karşı bilinen bir alerji varsa kullanılmamalıdır.
  • Çocukların, hamile veya emziren bayanların, ilaç kullanan kişilerin, portakal kabuğu yağını kullanmadan önce doktorlarına danışmaları tavsiye olunur.




akademik araşt.jpg (19 KB)      AKADEMİK ARAŞTIRMALAR

[1] C. Yang, H. Chen, H. Chen, B. Zhong, X. Luo, J. Chun (2017). Antioxidant and Anticancer Activities of Essential Oil from Gannan Navel Orange Peel. Molecules. 2017 Aug; 22(8): 1391.

[2] Espina L, Somolinos M, Loreen S, Conchello P, Garcia D, Pageen R (2010). Chemical composition of commercial Citrus fruit essential oils and evaluation of their antimicrobial activity acting alone or in combined processes. Food Control 22:896-902.

[3] Matiz, G.; Osorio, M.R.; Camacho, F.; Atencia, M.; Herazo, J. Effectiveness of antimicrobial formulations for acne based on orange (Citrus sinensis) and sweet basil (Ocimum basilicum L.) essential oils. Biomedica 2012, 32, 125–133.

[4] Hasan, M.N., Hasan, M.R., Foysal, S.H., Hoque, H., Khan, M.F., Bhuiyan, M.F.H. and Prodhan, S.H. (2019) In-Vitro Regeneration of Citrus sinensis (L.) Osbeck from Mature Seed Derived Embryogenic Callus on Different Solid Basal Media. American Journal of Plant Sciences, 10, 285-297.

[5] D. I. Hamdan, M. E. Mohamed, R. H. Abdulla, S. M. Mohamed, A. M. El-Shazly (2013). Anti-inflammatory, insecticidal and antimicrobial activities and chemical composition of the essential oils of different plant organs from navel orange (Citrus sinensis (L.) Osbeck var. Malesy) grown in Egypt. Journal of Medicinal Plants Research, Vol. 7(18), pp. 1204-1215, 10 May, 2013.

[6] A. Muthaiyan, D. Biswas, P. G. Crandall, B. J. Wilkinson, S. C. Ricke (2012). Application of orange essential oil as an antistaphylococcal agent in a dressing model. BMC Complement Altern Med. 2012; 12: 125.

[7] M. Jafarzadeh, S. Arman, F. F. Pour (2013). Effect of aromatherapy with orange essential oil on salivary cortisol and pulse rate in children during dental treatment: A randomized controlled clinical trial. Adv Biomed Res. 2013; 2: 10.

[8] F. Rashidi-Fakari, M. Tabatabaeichehr, H. Mortazavi (2015). The effect of aromatherapy by essential oil of orange on anxiety during labor: A randomized clinical trial. Iran J Nurs Midwifery Res. 2015 Nov-Dec; 20(6): 661–664.

[9] Lu-Lu Zhang, Zi-Yu Yang, Gang Fan, Jing-Nan Ren, Kai-Jing Yin, Si-Yi Pan (2019). Antidepressant-like Effect of Citrus sinensis (L.) Osbeck Essential Oil and Its Main Component Limonene on Mice. J Agric Food Chem. 2019 Dec 18;67(50):13817-13828.

[10] Yoon WJ, Lee NH, Hyun CG (2010). Limonene suppresses lipopolysaccharide-induced production of nitric oxide, prostaglandin E2, and pro-inflammatory cytokines in RAW 264.7 macrophages. J. Oleo Sci. 59: 415-21.

[11] D. Hekmatpou, Y. Pourandish, P. V. Farahani, R. Parvizrad (2017). The Effect of Aromatherapy with the Essential Oil of Orange on Pain and Vital Signs of Patients with Fractured Limbs Admitted to the Emergency Ward: A Randomized Clinical Trial. Indian J Palliat Care. 2017 Oct-Dec; 23(4): 431–436.

 

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.