x

Servi Kozalağı Uçucu Yağı

Latince (Botanik) İsim:  Cypressus sempervirens

Bitki Ailesi:  Cupressaceae

Yaygın Ekstraksiyon Yöntemi:  Buharla distilasyon

Tipik Olarak Kullanılan Bitki Bölümü:  Kozalak

Renk:  Soluk sarı

Aromatik Özellik:  Taze, otsu, odunsu ve hafif iğne yapraklı aroma

 
47 servi.jpg (98 KB)

Servi kozalağı yağı, Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika'nın daha sıcak ılıman ve subtropikal bölgelerinde doğal olarak dağılmış olan Cupressaceae botanik ailesindeki iğne yapraklı, yaprak dökmeyen ağaçlardan elde edilir. Koyu yeşil yaprakları, yuvarlak kozalakları ve küçük sarı çiçekleri ile tanınan servi ağaçları, tipik olarak 25-30 metre boyuna ulaşır.

Servi ağaçlarının antik Pers, Suriye veya Kıbrıs kökenli olduğu ve Etrüsk kabileleri tarafından Akdeniz bölgesine getirildiği tahmin ediliyor. Akdeniz'in eski uygarlıkları arasında servi, ölüm ve yas sembolü haline gelmiştir. Çünkü karakteristik şekilleri ile dimdik ayakta ve göğe doğru yükselirken, ölümsüzlüğü ve umudu simgelemişlerdir. Servinin botanik ismindeki “sempervirens”, “sonsuza kadar yaşar” anlamına gelmektedir. Etrüskler, servinin iblisleri uzaklaştırabileceğine inandıkları için ağacı genellikle mezar yerlerine dikmişlerdir. Eski Mısırlılar, tabutları oymak ve lahitleri süslemek için servi ağacını kullanırken, eski Yunanlılar onu tanrıların heykellerini oymak için kullanmışlardır. Antik dünyanın her yerinde bir servi dalı taşımak, ölülere saygının yaygın olarak kullanılan bir işaretiydi.

Orta Çağ boyunca hem ölümü hem de ölümsüz ruhu temsil eden servi ağaçları mezarların etrafına dikilmeye devam etti. Viktorya dönemi boyunca devam eden ağaç, ölümle olan ilişkisini sürdürmüş ve hem Avrupa'da hem de Orta Doğu'da mezarlıkların çevresine dikilmeye devam etmiştir.

Günümüzde servi ağaçları popüler süs bitkileridir.  Servi kozalağı yağı da alternatif ilaçlarda, doğal parfümeride ve kozmetikte popüler bir bileşen olarak kullanılmaktadır.

İçerdiği aktif maddeler sayesinde pek çok fayda sunmaktadır.




Anahtar b.jpg (114 KB)
      ANAHTAR BİLEŞENLER / AKTİF MADDELER

  • alpha-Pinene
  • delta 3 Carene
  • Terpinen-4-Ol
  • alpha-Terpinyl Acetate
  • Cedrol
  • Sabinene

 

47 - servi 2.jpg (21 KB)

 


Fayda.jpg (4 KB)
      FAYDALAR

 

  • Cilde dost:
Topikal olarak kullanıldığında, servi kozalağı yağı antimikrobiyal özelliği sayesinde, bakterileri öldürmeye ve akne şiddetini azaltmaya yardımcı olur [1].
 
Servi kozalağı yağının antibakteriyel özellikleri, onu birçok cilt rahatsızlığı için destek bir ürün haline getirir. Servi kozalağı yağı, uçuk ve siğile yol açan herpes simpleks virüsü tip 1'e karşı öldürücü etkiye sahiptir [2].
 
Güçlü bir büzücü olarak da bilinen servi kozalağı yağı, cildi sıkılaştırmaya ve canlanma hissi vermeye yardımcı olur. Selülit tedavisine destek olması için en çok önerilen yağlardan birisidir [1].

 

  • Doğal deodorant

Servi kozalağı yağının hoş aroması, onu doğal deodorantlarda ve parfümlerde, şampuanlarda ve saç kremlerinde, özellikle erkeksi çeşitlerde popüler bir öz haline getirmiştir.

 

  • Ruh halini dengelemeye yardımcı:

Servi kozalağı yağı, stres seviyesini azaltmaya yardımcı olur [3]. Ruh hali üzerinde enerji verici ve canlandırıcı bir etkiye sahip olduğu da bilinmektedir. Aynı zamanda özgüven, irade, azim ve motivasyonu geliştirmeye yardımcı olduğuna dair çalışmalar mevcuttur [4].

 

  • Antibakteriyel, antimikrobiyal ve antifungal özellik gösterir [1] [5] [6].

 

  • Antienflamatuvar özellik gösterir [7] [8]:

Servi kozalağı yağı içerdiği alfa pinen bileşeni sayesinde antienflamatuvar özellik gösterir. Sağlıklı dolaşımı desteklediği için, yorgun, huzursuz veya ağrıyan kaslara yönelik aromaterapi masajlarında popülerdir.

 

Uyarılar.jpg (5 KB)      UYARILAR

  • UÇUCU BİR YAĞDIR, DİREK UYGULAMA CİLTTE TAHRİŞE YOL AÇABİLİR. Topikal olarak uygulamadan önce daima uçucu yağları bir taşıyıcı yağda seyreltin. Cildinizi tahriş etmediğinden emin olmak için isterseniz yağı kullanmadan önce bir yama testi yapabilirsiniz.
  • HARİCEN KULLANIM İÇİNDİR, İÇİLMEZ.
  • Göz ile temasından kaçınılmalıdır, temas halinde bol su ile yıkanmalıdır.
  • İçerisinde bulunan herhangi bir bileşene karşı bilinen bir alerji varsa kullanılmamalıdır.
  • Çocukların, hamile veya emziren bayanların, ilaç kullanan kişilerin, servi kozalağı yağını kullanmadan önce doktorlarına danışmaları tavsiye olunur.




akademik araşt.jpg (19 KB)      AKADEMİK ARAŞTIRMALAR

[1] A. Orchard, S. van Vuuren (2017). Commercial Essential Oils as Potential Antimicrobials to Treat Skin Diseases. Evid Based Complement Alternat Med. 2017; 2017: 4517971.

[2] S. A. Emami, Z. Tayarani-Najaran, M. S. Ghannad, P. K. Karamadini, M. K. Karamadini (2009). Antiviral Activity of Obtained Extracts from Different Parts of Cupressus sempervirens against Herpes Simplex Virus Type 1. Iranian Journal of Basic Medical Sciences, Vol. 12, No. 3-4, Autumn 2009, 133- 139.

[3] Q. Li, M. Kobayashi, Y. Wakayama, H. Inagaki, M. Katsumata, Y. Hirata, K. Hirata, T. Shimizu, T. Kawada, B.J. Park, T. Ohira, T. Kagawa, Y. Miyazaki (2009). Effect of Phytoncide from Trees on Human Natural Killer Cell Function. Int J Immunopathol Pharmacol, Oct-Dec 2009;22(4):951-9.

[4] Peter Holmes LAc, MH, Aromatica Volume 2: A Clinical Guide to Essential Oil Therapeutics, Applications and Profiles (London and Philadelphia: Singing Dragon, 2019, 186-187.

[5] S. A. Selim, M. E. Adam, S. M. Hassan, A. R. Albalawi (2014). Chemical composition, antimicrobial and antibiofilm activity of the essential oil and methanol extract of the Mediterranean cypress (Cupressus sempervirens L.). BMC Complement Altern Med. 2014; 14: 179.

[6] A. İsmail, L. Hamrouni, M. Hanana, S. Gargouri (2013). Chemical composition, bio-herbicidal and antifungal activities of essential oils isolated from Tunisian common cypress (Cupressus sempervirens L.). Journal of Medicinal Plant Research, May 2013 7 (16) : 1070-1080.

[7] M. Sepehrimanesh, N. Samimi, O. Koohi-Hosseinabadi, M. Mokhtari, S. Amiri-Zadeh, M. Farjam (2018). Effects of Cupressus sempervirens extract on the healing of acetic acid-induced ulcerative colitis in rat. Journal of coloproctol (rio j). 2018;38(4):309–313.

[8] H. Özbek, B. S. Yılmaz (2017). Anti-inflammatory and Hypoglycemic Activities of Alpha-pinene. Acta Pharm. Sci. Vol 55 No: 4. 2017.

 

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.