Latince (Botanik) İsim: Cinnamomum zeylanicum
Bitki Ailesi: Lauraceae
Yaygın Ekstraksiyon Yöntemi: Buharla distilasyon
Tipik Olarak Kullanılan Bitki Bölümü: Yaprak ya da Kabuk
Renk: Altın sarı / Kahverengi
Aromatik Özellik: Biberimsi, topraksı, baharatlı, odunsu aroma
Tarçın yaprağı yağı, gerçek tarçın olarak kabul edilen, Cinnamomum zeylanicum ve/ya Cinnamomum vervun olarak adlandırılan ağaçtan elde edilir. Ağacın dış kabuğundan veya yapraklarından elde edilebilir, dolayısıyla iki ana çeşidi “Tarçın Kabuğu Uçucu Yağı” ve “Tarçın Yaprağı Uçucu Yağı”dır.
Tarçın, dünyanın en eski ve en değerli baharatlarından biri olarak kabul edilir. Eski Mısırlılar zamanından bu yana ve sonrasında binlerce yıl boyunca kullanılmaya devam etti, hatta Geleneksel Çin ve Ayurveda tıbbında bir temel haline geldi.
Tarçın Eski Mısır'da, MÖ 2000 gibi erken bir tarihte ithal edildi. Tarihsel kayıtlar, Tarçın değerinin altına eşit veya daha yüksek olarak kabul edilebileceğini göstermektedir. Bu nedenle, o zamanlar Tarçın sahibi olan bir kişi zengin olarak kabul edilirdi. Mısır toplumunda tarçın, mumyalamada, büyücülük uygulamalarında aşk iksirlerinin yapımında kullanıldı. Hükümdarlara ve tanrılara hediye olarak sunulacak kadar değerli kabul edilirdi. Tarçın genellikle hem dini hem de tıbbi amaçlar için yakılan bir tütsü olan Kyphi'nin bir bileşeni olarak kullanılmıştır.
MÖ 7. yüzyıla ait bir Yunan şiirine göre, tarçın Arabistan'da mür ve labdanum ile birlikte yetiştirilirdi ve bu bitkilere çok fazla saygı duyulduğu için kanatlı yılanlar tarafından korunurlardı. Tarih boyu tarçın, zenginlik ve iyi şansın sembolü olmuştur.
Orta Çağ'da Avrupalılar için tarçın, yalnızca zengin sınıfın Doğu'dan ithal edebildiği bir baharattı. Yüksek rütbeli sosyal statünün bir sembolüydü. İyileştirici niteliklere sahip olduğundan hazımsızlık ve benzeri rahatsızlıkların tedavisi için idealdi. Ek olarak, tarçın, özellikle bozulmaya başladıklarında, tütsülenmiş etlerin hoş olmayan kokusunu gizlemek veya ortadan kaldırmak için gerekliydi. Kayıtlara göre, bir Roma poundu ağırlığında tarçın, elli aylık maaşa eşitti. Yüksek fiyatı nedeni ile cenaze törenlerinde kullanılmazdı. Buna rağmen, eşinin cenazesinde, İmparator Nero'nun kentin bir yıllık tarçın stoğunu yaktığına inanılıyor.
Günümüzde tarçın, depresyon, solunum ve sindirim sorunları, soğuk algınlığı, grip, kilo alımı, ishal, mantar enfeksiyonları, ağır adet kanaması, adet krampları, artrit ve cilt enfeksiyonları gibi duygusal ve fiziksel rahatsızlıklara yönelik baharat, şifalı ot, toz ve çay formlarında kullanılmaya devam etmektedir.
Tarçın yaprağı yağı içerdiği aktif maddeler sayesinde pek çok fayda sunmaktadır.
ANAHTAR BİLEŞENLER / AKTİF MADDELER
FAYDALAR
Tarçın yaprağı yağı antioksidan özellik gösterir [1] [2]. Topikal olarak uygulanan tarçın yaprağı yağı, kuru cildi sakinleştirmeye, cildin beslenmesine, yaşlanma görünümünün yavaşlatılmasına ve cilt tonunu canlandırılmasına yardımcı olur.
Tarçın yaprağı yağı antienflamatuvar özelliği ile kas ve eklemlerdeki ağrıların ve sertliğin, artrit ağrılarının ve iltihabın azaltılmasına yardımcı olur.
Tarçın yaprağı yağı depresyon, endişe ve bitkinlik gibi duyguların semptomlarının azaltılmasına yardımcı olur [5].
Tarçın yaprağı yağı antifungal özelliği ile mantarların azaltılmasına yardımcı olur [11].
Araştırmalarda tarçın yaprağı yağının antibakteriyel ve antifungal özelliklerinin ağız enfeksiyonlarına ve diş çürüklerine yol açan Streptococcus mutans'a ve Candida ssp biyofilmine karşı etkili olduğu bulunmuştur [12] [13].
UYARILAR
AKADEMİK ARAŞTIRMALAR
[1] Ribeiro P. R. E., Montero I. F., Saravia S. A. M., Ferraz V. P., Santos R. A., Marcía J. A. F., Linhares B. M. (2020). Chemical composition and antioxidant activity in the essential oil of Cinnamomum zeylanicum Nees with medicinal interest. Journal of Medicinal Plants Research, Vol. 14(7), pp. 326-330, July, 2020.
[2] G. Singh, S. Maurya, M.P. deLampasona, C. A.N. Catalan (2007). A comparison of chemical, antioxidant and antimicrobial studies of cinnamon leaf and bark volatile oils, oleoresins and their constituents. Food and Chemical Toxicology 45 (2007) 1650–1661.
[3] X. Han, T. L. Parker (2017). Antiinflammatory Activity of Cinnamon (Cinnamomum zeylanicum) Bark Essential Oil in a Human Skin Disease Model. Phytother. Res. (2017).
[4] Tsuji-Naito K. Aldehydic components of cinnamon bark extract suppresses RANKL-induced osteoclastogenesis through NFATc1 downregulation. Bioorg Med Chem 2008;16(20):917683.
[5] R. Sohrabi, N. Pazgoohan, H. R. Seresht, B. Amin (2017). Repeated systemic administration of the cinnamon essential oil possesses anti-anxiety and anti-depressant activities in mice. Iran J Basic Med Sci 2017; 20:708-714.
[6] I. Utchariyakiat, S. Surassmo, M. Jaturanpinyo, P. Khuntayaporn, M. T. Chomnawang (2016). Efficacy of cinnamon bark oil and cinnamaldehyde on anti-multidrug resistant Pseudomonas aeruginosa and the synergistic effects in combination with other antimicrobial agents. BMC Complement Altern Med. 2016; 16: 158.
[7] El Atki Y, Aouam I, El Kamari F, Taroq A, Nayme K, Timinouni M, et al. Antibacterial activity of cinnamon essential oils and their synergistic potential with antibiotics. J Adv. Pharm Technol Res., 2019; 10:63-7.
[8] Veerasophon J, Sripalakit P, Saraphanchotiwitthaya A. Formulation of anti-acne concealer containing cinnamon oil with antimicrobial activity against Propionibacterium acnes. J Adv Pharm Technol Res 2020;11:53-8.
[9] Ghovvati, M., Afshari, G. K., Nasrollahi, S. A., Firooz, A., Samadi, A., Karimi, M., Talebi, Z., Kolahdooz, S., & Vazirian, M. (2019). Efficacy of topical cinnamon gel for the treatment of facial acne vulgaris: A preliminary study. Biomedical Research and Therapy, 6(1), 2958-2965.
[10] O. Senhaji, M. Faid, I. Kalalou (2007). Inactivation of Escherichia coli O157:H7 by essential oil from Cinnamomum zeylanicum. Braz J Infect Dis 11 (2), Apr 2007.
[11] U. Sukatta, V. Haruthaithanasan, W. Chantarapanont, U. Dilokkunanant, P. Suppakul (2008). Antifungal activity of cinnamon oil and their synergistic against postharvest decay fungi of grape in vitro. Kasetsart J. (Nat. Sci.) 42 : 169 - 174 (2008).
[12] L. K. D, Chaudhari, B. A. Jawale, S. Sharma, H. Sharma, C. D. M. Kumar, P. A. Kulkarni (2012). Antimicrobial activity of commercially available essential oils against Streptococcus mutans. J Contemp Dent Pract. 2012 Jan 1;13(1):71-4.
[13] M. L. Rangel, S. G. Aquino, J. M. Lima, L. R. Castellano, R. D. Castro (2018). In Vitro Effect of Cinnamomum zeylanicum Blume Essential Oil on Candida spp. Involved in Oral Infections. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, Volume 2018, Article ID 4045013, 13 pages.