x
AFT İÇİN ŞİFA
29.12.2021

AFT İÇİN ŞİFA

AFT NEDİR?

Aft ağızdaki mukoza zarında görülen ağrılı bir hastalıktır. Halk arasında ağız yarası olarak da bilinen aft, toplumun %20'sinde görülen, acı, kaşıntı ve yanmaya sebep olan oral ülserdir. Aftöz ülser veya aftöz stomatit olarak da adlandırılmaktadır. Ağız boşluğunda, yanak içlerinde, diş etlerinde, bademciklerde özellikle de dil kenarında veya dudakların iç kısmında yaygındır. Aftlar genellikle tek olarak oluşsalar da aynı anda farklı bölgelerde birden çok da oluşabilirler. Bazen biri iyileşirken, diğeri oluşabilir.  Pamuksu bir görünüme sahip, yuvarlak veya oval, sarımsı ila grimsi beyaz tabanı olan ve genellikle iltihaplı kırmızı bir sınırla çevrili yaralar şeklindedir. Çapı 1 santimetreden küçük aftlara minör aft, 1 santimetreden büyük aftlara ise majör aft denmektedir.

Aft ağrısının ne kadar şiddetli olduğu kişiden kişiye değişir. Bazen konuşmak, yemek yemek veya yutmak bile ağrıya neden olmaktadır.

Zamanında ve düzgün şekilde tedavi edilmezse, aftlar tekrarlama eğilimindedir.

 

AFT NEDEN OLUŞUR?

Ağız içinin sıcak besinlerden dolayı yanması, sert ve asitli yiyecekler, yanağın ısırılması, dişlerin sert fırçalanması, diş telleri, B12 / demir gibi vitamin eksiklikleri, bağışıklığın zayıflaması, virüs veya bakteriler, stres veya çeşitli hastalıklar aft oluşumuna neden olabilir.

 

AFTIN BELİRTİLERİ NELERDİR?

  • Ağzın arkası, damak ve dilde görülen, konuşurken hissedilen şiddetli ağrı ve/ya yaralar
  • Yuvarlak veya oval, sarımsı ila grimsi beyaz tabanı olan ve genellikle iltihaplı kırmızı bir sınırla çevrili yaralar
  • Ağzın dış kısmına kadar yayılabilen yaralar
  • İlerleyen aşamalarda şişmiş lenf düğümleri, ateş, yorgunluk ve fiziksel halsizlik

 

AFTI ÖNLEME

Afta karşı en iyi korunma yöntemi, stresten uzak sağlıklı bir yaşam tarzı ve güçlü bir bağışıklığa sahip olmaktadır. Aft oluştuğu durumlarda çay gibi sıcak, kızarmış ekmek gibi sert, turunçgiller gibi asitli, baharatlar gibi yakıcı nitelikte, tahriş edici gıdalardan kaçınılmalıdır. Bakterilerin ağız içine daha da yayılmasını önlemek için ağız hijyenine özellikle dikkat edilmelidir.

 

AFT NASIL İYİLEŞİR?

Aftlar genellikle zararsızdır, bulaşıcı değildir ve 1-2 hafta içerisinde kendiliğinden iyileşir. Ancak ağrılı olduğu için kişinin hayat kalitesini düşürebilir.

Aft oluştuğu zaman nedenini ve tedavi yöntemlerini öğrenmek için mutlaka doktorunuza danışın. Herhangi bir özel vitamin veya mineral eksikliği olması durumunda doktorunuz uygun bir diyet planı tasarlamaya yardımcı olabilir ve ihtiyacınız varsa bireysel takviyeleri reçete edebilir. Aft tedavisinde en çok antimikrobik ve analjezik içerikli ağız gargaraları ya da spreyler kullanılır. Pomadlar da oldukça faydalıdır.

 

Evde Uygulayabilecekleriniz

  • Adaçayı, ekinezya veya papatya veya çayı demlenerek, soğuduktan sonra ağız çalkalanabilir.
  • Yarım su bardağı içme suyuna, 1 tatlı kaşığı karbonat eklenerek yapılan karışım ile ağız 15-30 saniye çalkalanarak, ağrı ve iyileşmeye yardımcı olunabilir.
  • 1 çay kaşığı tuzu, yarım su bardağı ılık suda eriterek ağzınızı 15-30 saniye çalkalayın. Acı verici olsa da aftların kurumasına yardımcı olabilir.
  • Ham bal,antienflamatuvar ve antimikrobiyal özelliklerinden dolayı cilt yaralarını tedavi etmek için binlerce yıldır kullanılmaktadır. Ağzınızı ılık su ile çalkalayıp temizledikten sonra, aftın üzerine bir miktar bal sürebilirsiniz.

 

 

Doğal Bir Destek: Bitkisel Yağlar

İlaçların yan etkilerinden dolayı dünyada pek çok insan sağlık desteği olarak bitkisel yağları tercih ediyor. Aft semptomlarınızı rahatlatmak için bitkisel yağları kullanmayı deneyebilirsiniz.

  • Hindistan cevizi yağı antimikrobiyal özelliğe sahiptir. Aftın üzerine günde birkaç kez, bir miktar Hindistan cevizi yağı uygulayabilirsiniz.

 

Bu bitkisel yağları kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.

 

Doktorunuza Danışın

Aftınız dayanılmaz ağrılara neden oluyorsa veya hayatınızı etkiliyorsa, 2 haftadan uzun sürüyorsa, eski yaralar iyileşmeden önce yeni yaralar oluşuyorsa ve evde tedaviler işe yaramıyorsa mutlaka doktorunuza görünün.

 

Blog Son Eklenenler
Bebek ve Çocuklarda Uçucu Yağların Kullanımı ve Aromaterapi Uygulamaları
Bu araştırma yazısı uçucu yağların bebekler ve çocuklar üzerinde güvenli ve etkili kullanımları için anne babalara bir kaynak olma amacı ile hazırlanmıştır.
Uykuya Dalmanıza Yardımcı Olabilecek 20 İpucu
Tüm toplumlarda nüfusun önemli bir bölümü uyku sorunu yaşıyor. Bu durum olumsuz bilişsel ve fiziksel sonuçlar doğurabilir. Yeterli uyku, fiziksel ve zihinsel esenlik için hayati önem taşır.
Ruh Halinizi İyileştirmeye Yardımcı 4 Uçucu Yağ
Yoğun bir iş temposu ile uğraşmaktan, sağlığınızı ve evinizi yönetmeye kadar pek çok hayat zorluğu ile baş ediyor olabilirsiniz. Zor günlerde kendinizi stresli, odaklanamaz veya yorgun hissedebilirsiniz. Duygusal başka sorunlar yaşıyor olabilirsiniz.   Uçucu yağları bir difüzöre / buhurdana damlatarak, banyoda soluyarak, şişesinden veya damlattığınız pamuktan koklayarak, masaj yağına karıştırarak deneyimleyebilirsiniz. Uçucu yağları soluduğunuzda ya da vücudunuza topikal olarak uyguladığınızda, bu yağlar ruh halinizi dengelemeye yardımcı olur ve aromaterapötik faydalar sağlar.
Zihinsel Yorgunluk Nasıl Önlenir
Yoğun fiziksel aktiviteler ya da uzun süreli yoğun zihinsel aktiviteler sonrası kendinizi yorgun ve bitkin, hatta tükenmiş hissedebilirsiniz. Dinlenmeden yoğun bir aktiviteyi sürdürdüğünüzde, yani beyniniz çok fazla uyarı aldığında, zihinsel yorgunluk meydana gelebilir.  Kalıcı zihinsel yorgunluk, düşünme, problem çözme ve duygularınızı yönetme yeteneğinizi etkileyebilir. Sonunda, günlük yaşamınızda ve ilişkilerinizde zorluklara yol açabilir.
AĞIZ BAKIMI
Sosyalleşmenin arttığı yaz aylarında ağız bakımımız daha da önem kazanıyor. Ağız kokusu diğer kişilerle iletişim kurarken bizi engelleyebilir, diş ağrısı hayat kalitemizi olumsuz etkileyebilir. Ne mutlu ki bunların çaresi var.
SAÇ DÖKÜLMESİ İÇİN ŞİFA
Normal bir saç dökülmesi zayıflayan saçların dökülmesi ve saç köklerinden sağlıklı saçların uzaması ve aslında saçın yenilenmesidir.  Saç sağlığımız için olması gereken bir durumdur. Ancak bilimsel olarak dökülen saç teli miktarı günde 50-100 adetten fazla olduğunda, bu sağlıksız bir dökülmedir ve tedavi yöntemlerine başvurulmalıdır.
UYKUSUZLUK İÇİN ŞİFA
Günümüzün hızlı dünyasında, iyi bir gece uykusu bir tür lüks haline geldi. Öncelikler listemizde çocuklar, iş, ev işleri, sosyal zaman ve eğlencenin arkasında kaldı. Ancak, uyku bir lüks olmamalıdır. Fiziksel ve zihinsel sağlığınız için yiyecek ve su kadar önemlidir.
SİNÜZİT İÇİN ŞİFA
Sinüs kelimesi latince “sığ boşluk” anlamına gelir. Sinüsler yüz kemikleri ve kafatasının içine yerleşmiş boşluklardır. İçindeki solunum yolu hücreleri solunan havayı nemlendirmeyi ve ısıtmayı, mukus salgılamayı, yabancı partikülleri ve bakterileri tutmayı sağlar. Sinüslerdeki bu hücre tabakasının iltihaplanmasına ise sinüzit denir.
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.