AFT NEDİR?
Aft ağızdaki mukoza zarında görülen ağrılı bir hastalıktır. Halk arasında ağız yarası olarak da bilinen aft, toplumun %20'sinde görülen, acı, kaşıntı ve yanmaya sebep olan oral ülserdir. Aftöz ülser veya aftöz stomatit olarak da adlandırılmaktadır. Ağız boşluğunda, yanak içlerinde, diş etlerinde, bademciklerde özellikle de dil kenarında veya dudakların iç kısmında yaygındır. Aftlar genellikle tek olarak oluşsalar da aynı anda farklı bölgelerde birden çok da oluşabilirler. Bazen biri iyileşirken, diğeri oluşabilir. Pamuksu bir görünüme sahip, yuvarlak veya oval, sarımsı ila grimsi beyaz tabanı olan ve genellikle iltihaplı kırmızı bir sınırla çevrili yaralar şeklindedir. Çapı 1 santimetreden küçük aftlara minör aft, 1 santimetreden büyük aftlara ise majör aft denmektedir.
Aft ağrısının ne kadar şiddetli olduğu kişiden kişiye değişir. Bazen konuşmak, yemek yemek veya yutmak bile ağrıya neden olmaktadır.
Zamanında ve düzgün şekilde tedavi edilmezse, aftlar tekrarlama eğilimindedir.
AFT NEDEN OLUŞUR?
Ağız içinin sıcak besinlerden dolayı yanması, sert ve asitli yiyecekler, yanağın ısırılması, dişlerin sert fırçalanması, diş telleri, B12 / demir gibi vitamin eksiklikleri, bağışıklığın zayıflaması, virüs veya bakteriler, stres veya çeşitli hastalıklar aft oluşumuna neden olabilir.
AFTIN BELİRTİLERİ NELERDİR?
AFTI ÖNLEME
Afta karşı en iyi korunma yöntemi, stresten uzak sağlıklı bir yaşam tarzı ve güçlü bir bağışıklığa sahip olmaktadır. Aft oluştuğu durumlarda çay gibi sıcak, kızarmış ekmek gibi sert, turunçgiller gibi asitli, baharatlar gibi yakıcı nitelikte, tahriş edici gıdalardan kaçınılmalıdır. Bakterilerin ağız içine daha da yayılmasını önlemek için ağız hijyenine özellikle dikkat edilmelidir.
AFT NASIL İYİLEŞİR?
Aftlar genellikle zararsızdır, bulaşıcı değildir ve 1-2 hafta içerisinde kendiliğinden iyileşir. Ancak ağrılı olduğu için kişinin hayat kalitesini düşürebilir.
Aft oluştuğu zaman nedenini ve tedavi yöntemlerini öğrenmek için mutlaka doktorunuza danışın. Herhangi bir özel vitamin veya mineral eksikliği olması durumunda doktorunuz uygun bir diyet planı tasarlamaya yardımcı olabilir ve ihtiyacınız varsa bireysel takviyeleri reçete edebilir. Aft tedavisinde en çok antimikrobik ve analjezik içerikli ağız gargaraları ya da spreyler kullanılır. Pomadlar da oldukça faydalıdır.
Evde Uygulayabilecekleriniz
Doğal Bir Destek: Bitkisel Yağlar
İlaçların yan etkilerinden dolayı dünyada pek çok insan sağlık desteği olarak bitkisel yağları tercih ediyor. Aft semptomlarınızı rahatlatmak için bitkisel yağları kullanmayı deneyebilirsiniz.
Bu bitkisel yağları kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.
Doktorunuza Danışın
Aftınız dayanılmaz ağrılara neden oluyorsa veya hayatınızı etkiliyorsa, 2 haftadan uzun sürüyorsa, eski yaralar iyileşmeden önce yeni yaralar oluşuyorsa ve evde tedaviler işe yaramıyorsa mutlaka doktorunuza görünün.