Sosyalleşmenin arttığı yaz aylarında ağız bakımımız daha da önem kazanıyor. Ağız kokusu diğer kişilerle iletişim kurarken bizi engelleyebilir, diş ağrısı hayat kalitemizi olumsuz etkileyebilir. Ne mutlu ki bunların çaresi var.
1. Ağız Kokusu
Hepimizde zaman zaman ağız kokusu olabilir. Bu başrol oyuncuları soğan ve sarımsaktan kaynaklandığı gibi, diş çürükleri gibi altta yatan bazı başka sağlık koşullarından kaynaklanıyor olabilir.
Soğan ve sarımsağın bileşimleri benzerdir ve benzer sülfür bileşikleri içerirler. Sülfür bileşikleri, gıdalara kendilerine özgü lezzetlerini verir. Ancak kesildiğinde, ezildiğinde veya çiğnendiğinde belirgin gazlar yayarlar ve gaz yayan bakterilerle karışarak ağız kokusuna neden olurlar. Ağız kokusuna neden olan bu bakterilerin çoğu diş eti çizgisinin altında ve dişlerde oluşan plaklarda yaşar.
Sarımsak ve soğan yemekten sonra saatlerce ağız kokusuna neden olmaya devam edebilir. Ancak onların sağlık faydasını düşündüğümüzde, buna değer.
Ağız kokusunu engellemek için:
Bu yağlardan birini veya birkaçını karışım halinde gargara şeklinde ağız kokusunu önlemek için kullanabilirsiniz. Gargara içi bir çay bardağı (100 ml) içme suyuna toplamda 5 damla seçtiğiniz uçucu yağı (yağları) damlatın, iyice karıştırın. Ağız içerisini en az 30 saniye süre ile çalkalayın ve yutmadan tükürün. Sabah ve akşam dişlerinizi fırçaladıktan sonra uygulayabilirsiniz.
2. Diş Ağrısı:
Profesyonel bir dişçi yerini tutmasa da bitkisel yağlar diş ağrınız olduğunda, ağrıyı hafifletmek için size destek olabilir.
Karanfil Uçucu Yağı: Antibakteriyal, antienflamatuvar ve analjezik özellik gösterir. Karanfil yağı analjezik özelliği sayesinde, topikal olarak uygulandığında diş ve diş eti ağrısını azaltmaya yardımcı olur. Aynı zamanda antibakteriyel özelliği ile çürüklere neden olabilecek bakterileri azaltmak için destek olur. Yapılan bir araştırmada [1] karanfil yağının remineralize edici etkileri olabileceği bulundu. Remineralizasyon diş minesini güçlendirir. Bu, dişleri ve diş köklerini sıcak, soğuk veya tatlı uyaranların tetiklediği ağrılı duyulardan korur. 5 damla karanfil uçucu yağını 1 çay kaşığı zeytinyağı ile karıştırın. Bir pamuğu yağ karışımına batırın ve ağrıyan bölgeye 10 dakika boyunca uygulayın. Günde birkaç kez tekrarlayabilirsiniz.
Lavanta Uçucu Yağı: Lavanta yağının koklandığında diş ağrısını azaltabileceğine dair bazı akademik çalışmalar mevcuttur [2] [3]. Lavanta uçucu yağı, antibakteriyel ve antifungal özelliklere sahip linalool etken maddesini içerir. Linalool, dişlerdeki plağı azaltmak ve çürüklerle savaşmak için destek olur. Diş ağrınız olduğunda, bir difüzör ya da buhurdanlık sayesine lavanta yağının kokusunu bulunduğunuz ortama yayabilirsiniz ya da lavantanın iltihap önleyici ve antibakteriyel özelliklerinden dişleriniz için faydalanmak için lavanta çayı içmeyi deneyebilirsiniz.
Tıbbi Nane Uçucu Yağı: Ana etken maddesi Mentol dür. Mentol, ağrı hissini maskelemeye yardımcı olan bir analjeziktir. Tıbbi nane uçucu yağı ayrıca dişlerdeki biyofilmi azaltmak için de faydalıdır. 5 damla tıbbi nane uçucu yağını 1 çay kaşığı zeytinyağı ile karıştırın. Bir pamuğu yağ karışımına batırın ve ağrıyan bölgeye 10 dakika boyunca uygulayın. Günde birkaç kez tekrarlayabilirsiniz.
Uçucu yağlar bazen alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bir reaksiyona neden olmayacağından emin olmak için dişlerinize uygulamadan önce seyreltiğiniz uçucu yağı bacağınızda veya kolunuzda bir bölgeye uygulayarak yama testi yapın.
Diş ağrınız ile birlikte diş eti şişmesi, iltihap, ateş, sızan irin gibi belirtiler varsa mutlaka doktorunuza danışın.
Diş ağrısını azaltmak için diğer doğal destek yöntemleri:
Diş ağrısını hızlı bir şekilde azaltmak için, önce ağzınızı tuzlu suyla çalkalayın. Daha sonra karanfil yağını uygulayın. Sonra da dişinizin olduğu bölgeye dışarıdan soğuk kompres yapın.
Akademik Araştırmalar
[1] Charu M. Marya, Gunjan Satija, Avinash J., Ruchi Nagpal, Rohtash Kapoor, Aijaz Ahmad. In Vitro Inhibitory Effect of Clove Essential Oil and Its Two Active Principles on Tooth Decalcification by Apple Juice. Int J Dent. 2012; 2012: 759618.
[2] Sioh Kim, Hyun-Jae Kim, Jin-Seok Yeo, Sung-Jung Hong, Ji-Min Lee, Younghoon Jeon. The effect of lavender oil on stress, bispectral index values, and needle insertion pain in volunteers. J Altern Complement Med. 2011 Sep;17(9):823-6.
[3] Shaheen E. Lakhan, Heather Sheafer, Deborah Tepper. The Effectiveness of Aromatherapy in Reducing Pain: A Systematic Review and Meta-Analysis. Pain Res Treat. 2016; 2016: 8158693.