x
AĞIZ BAKIMI
19.07.2022

AĞIZ BAKIMI

Sosyalleşmenin arttığı yaz aylarında ağız bakımımız daha da önem kazanıyor. Ağız kokusu diğer kişilerle iletişim kurarken bizi engelleyebilir, diş ağrısı hayat kalitemizi olumsuz etkileyebilir. Ne mutlu ki bunların çaresi var.

1. Ağız Kokusu

 

Hepimizde zaman zaman ağız kokusu olabilir. Bu başrol oyuncuları soğan ve sarımsaktan kaynaklandığı gibi, diş çürükleri gibi altta yatan bazı başka sağlık koşullarından kaynaklanıyor olabilir.

Soğan ve sarımsağın bileşimleri benzerdir ve benzer sülfür bileşikleri içerirler. Sülfür bileşikleri, gıdalara kendilerine özgü lezzetlerini verir. Ancak kesildiğinde, ezildiğinde veya çiğnendiğinde belirgin gazlar yayarlar ve gaz yayan bakterilerle karışarak ağız kokusuna neden olurlar. Ağız kokusuna neden olan bu bakterilerin çoğu diş eti çizgisinin altında ve dişlerde oluşan plaklarda yaşar.

Sarımsak ve soğan yemekten sonra saatlerce ağız kokusuna neden olmaya devam edebilir. Ancak onların sağlık faydasını düşündüğümüzde, buna değer.

Ağız kokusunu engellemek için:

  • Karanfil tohumu veya taze nane yaprakları çiğneyebilir ya da mentollü sakız çiğneyebilirsiniz.
  • Bakteriler diş fırçasının ulaşamadığı dilin arkasında da gelişebilir. Beyaz bir dil ölü hücrelere, mikroskobik gıda parçacıklarına ve bakterilere işaret olabilir. Dil fırçaları ve dil temizleme aparatları gibi dil temizleyicileri, dilinizin en arkasına ulaşmanıza yardımcı olabilirler. Ayrıca kokuya neden olan kalıntıların giderilmesinde de etkili olabilirler.
  • Gün boyunca bol miktarda sıvı içmek, ağız kokusunu uzak tutmak için harika bir strateji olabilir. Ağız kuruluğu sülfür üretimini artırabilir, bu da ağız kokusuna yol açabilir. İçme suyu veya diğer sıvılar, kokuya katkıda bulunabilecek kalan yiyecek parçacıklarını veya bakterileri gidermek için ağzınızı çalkalamaya yardımcı olabilir.
  • Yeşil çay içebilirsiniz.

 

 

Bu yağlardan birini veya birkaçını karışım halinde gargara şeklinde ağız kokusunu önlemek için kullanabilirsiniz. Gargara içi bir çay bardağı (100 ml) içme suyuna toplamda 5 damla seçtiğiniz uçucu yağı (yağları) damlatın, iyice karıştırın. Ağız içerisini en az 30 saniye süre ile çalkalayın ve yutmadan tükürün. Sabah ve akşam dişlerinizi fırçaladıktan sonra uygulayabilirsiniz.

 

2. Diş Ağrısı:

Profesyonel bir dişçi yerini tutmasa da bitkisel yağlar diş ağrınız olduğunda, ağrıyı hafifletmek için size destek olabilir.

 

Karanfil Uçucu Yağı: Antibakteriyal, antienflamatuvar ve analjezik özellik gösterir. Karanfil yağı analjezik özelliği sayesinde, topikal olarak uygulandığında diş ve diş eti ağrısını azaltmaya yardımcı olur. Aynı zamanda antibakteriyel özelliği ile çürüklere neden olabilecek bakterileri azaltmak için destek olur. Yapılan bir araştırmada [1] karanfil yağının remineralize edici etkileri olabileceği bulundu. Remineralizasyon diş minesini güçlendirir. Bu, dişleri ve diş köklerini sıcak, soğuk veya tatlı uyaranların tetiklediği ağrılı duyulardan korur. 5 damla karanfil uçucu yağını 1 çay kaşığı zeytinyağı ile karıştırın. Bir pamuğu yağ karışımına batırın ve ağrıyan bölgeye 10 dakika boyunca uygulayın. Günde birkaç kez tekrarlayabilirsiniz.

 

Lavanta Uçucu Yağı: Lavanta yağının koklandığında diş ağrısını azaltabileceğine dair bazı akademik çalışmalar mevcuttur [2] [3]. Lavanta uçucu yağı, antibakteriyel ve antifungal özelliklere sahip linalool etken maddesini içerir. Linalool, dişlerdeki plağı azaltmak ve çürüklerle savaşmak için destek olur. Diş ağrınız olduğunda, bir difüzör ya da buhurdanlık sayesine lavanta yağının kokusunu bulunduğunuz ortama yayabilirsiniz ya da lavantanın iltihap önleyici ve antibakteriyel özelliklerinden dişleriniz için faydalanmak için lavanta çayı içmeyi deneyebilirsiniz.

 

Tıbbi Nane Uçucu Yağı:  Ana etken maddesi Mentol dür. Mentol, ağrı hissini maskelemeye yardımcı olan bir analjeziktir. Tıbbi nane uçucu yağı ayrıca dişlerdeki biyofilmi azaltmak için de faydalıdır. 5 damla tıbbi nane uçucu yağını 1 çay kaşığı zeytinyağı ile karıştırın. Bir pamuğu yağ karışımına batırın ve ağrıyan bölgeye 10 dakika boyunca uygulayın. Günde birkaç kez tekrarlayabilirsiniz.

 

Uçucu yağlar bazen alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bir reaksiyona neden olmayacağından emin olmak için dişlerinize uygulamadan önce seyreltiğiniz uçucu yağı bacağınızda veya kolunuzda bir bölgeye uygulayarak yama testi yapın.

Diş ağrınız ile birlikte diş eti şişmesi, iltihap, ateş, sızan irin gibi belirtiler varsa mutlaka doktorunuza danışın.

 

Diş ağrısını azaltmak için diğer doğal destek yöntemleri:

  • Bölgeyi dezenfekte etmek ve yiyecek ve kalıntılarını temizlemek için ılık veya soğuk tuzlu suyla durulama.
  • Şişliği hafifletmek için çenenizin veya yanağınızın dışına soğuk kompres koymak.
  • Bir diş sarımsağı ezerek macun haline getirmek ve bakterileri öldürmek ve ağrıyı hafifletmek için ağrılı dişe uygulamak.

 

Diş ağrısını hızlı bir şekilde azaltmak için, önce ağzınızı tuzlu suyla çalkalayın. Daha sonra karanfil yağını uygulayın. Sonra da dişinizin olduğu bölgeye dışarıdan soğuk kompres yapın.

 

Akademik Araştırmalar

[1] Charu M. Marya, Gunjan Satija, Avinash J., Ruchi Nagpal, Rohtash Kapoor, Aijaz Ahmad. In Vitro Inhibitory Effect of Clove Essential Oil and Its Two Active Principles on Tooth Decalcification by Apple Juice. Int J Dent. 2012; 2012: 759618.

[2] Sioh Kim, Hyun-Jae Kim, Jin-Seok Yeo, Sung-Jung Hong, Ji-Min Lee, Younghoon Jeon. The effect of lavender oil on stress, bispectral index values, and needle insertion pain in volunteers. J Altern Complement Med. 2011 Sep;17(9):823-6.

[3] Shaheen E. Lakhan, Heather Sheafer, Deborah Tepper. The Effectiveness of Aromatherapy in Reducing Pain: A Systematic Review and Meta-Analysis. Pain Res Treat. 2016; 2016: 8158693.

 

Blog Son Eklenenler
Bebek ve Çocuklarda Uçucu Yağların Kullanımı ve Aromaterapi Uygulamaları
Bu araştırma yazısı uçucu yağların bebekler ve çocuklar üzerinde güvenli ve etkili kullanımları için anne babalara bir kaynak olma amacı ile hazırlanmıştır.
Uykuya Dalmanıza Yardımcı Olabilecek 20 İpucu
Tüm toplumlarda nüfusun önemli bir bölümü uyku sorunu yaşıyor. Bu durum olumsuz bilişsel ve fiziksel sonuçlar doğurabilir. Yeterli uyku, fiziksel ve zihinsel esenlik için hayati önem taşır.
Ruh Halinizi İyileştirmeye Yardımcı 4 Uçucu Yağ
Yoğun bir iş temposu ile uğraşmaktan, sağlığınızı ve evinizi yönetmeye kadar pek çok hayat zorluğu ile baş ediyor olabilirsiniz. Zor günlerde kendinizi stresli, odaklanamaz veya yorgun hissedebilirsiniz. Duygusal başka sorunlar yaşıyor olabilirsiniz.   Uçucu yağları bir difüzöre / buhurdana damlatarak, banyoda soluyarak, şişesinden veya damlattığınız pamuktan koklayarak, masaj yağına karıştırarak deneyimleyebilirsiniz. Uçucu yağları soluduğunuzda ya da vücudunuza topikal olarak uyguladığınızda, bu yağlar ruh halinizi dengelemeye yardımcı olur ve aromaterapötik faydalar sağlar.
Zihinsel Yorgunluk Nasıl Önlenir
Yoğun fiziksel aktiviteler ya da uzun süreli yoğun zihinsel aktiviteler sonrası kendinizi yorgun ve bitkin, hatta tükenmiş hissedebilirsiniz. Dinlenmeden yoğun bir aktiviteyi sürdürdüğünüzde, yani beyniniz çok fazla uyarı aldığında, zihinsel yorgunluk meydana gelebilir.  Kalıcı zihinsel yorgunluk, düşünme, problem çözme ve duygularınızı yönetme yeteneğinizi etkileyebilir. Sonunda, günlük yaşamınızda ve ilişkilerinizde zorluklara yol açabilir.
AĞIZ BAKIMI
Sosyalleşmenin arttığı yaz aylarında ağız bakımımız daha da önem kazanıyor. Ağız kokusu diğer kişilerle iletişim kurarken bizi engelleyebilir, diş ağrısı hayat kalitemizi olumsuz etkileyebilir. Ne mutlu ki bunların çaresi var.
SAÇ DÖKÜLMESİ İÇİN ŞİFA
Normal bir saç dökülmesi zayıflayan saçların dökülmesi ve saç köklerinden sağlıklı saçların uzaması ve aslında saçın yenilenmesidir.  Saç sağlığımız için olması gereken bir durumdur. Ancak bilimsel olarak dökülen saç teli miktarı günde 50-100 adetten fazla olduğunda, bu sağlıksız bir dökülmedir ve tedavi yöntemlerine başvurulmalıdır.
UYKUSUZLUK İÇİN ŞİFA
Günümüzün hızlı dünyasında, iyi bir gece uykusu bir tür lüks haline geldi. Öncelikler listemizde çocuklar, iş, ev işleri, sosyal zaman ve eğlencenin arkasında kaldı. Ancak, uyku bir lüks olmamalıdır. Fiziksel ve zihinsel sağlığınız için yiyecek ve su kadar önemlidir.
SİNÜZİT İÇİN ŞİFA
Sinüs kelimesi latince “sığ boşluk” anlamına gelir. Sinüsler yüz kemikleri ve kafatasının içine yerleşmiş boşluklardır. İçindeki solunum yolu hücreleri solunan havayı nemlendirmeyi ve ısıtmayı, mukus salgılamayı, yabancı partikülleri ve bakterileri tutmayı sağlar. Sinüslerdeki bu hücre tabakasının iltihaplanmasına ise sinüzit denir.
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.