Zihinsel Yorgunluk Nedir?
Yoğun fiziksel aktiviteler ya da uzun süreli yoğun zihinsel aktiviteler sonrası kendinizi yorgun ve bitkin, hatta tükenmiş hissedebilirsiniz.
Dinlenmeden yoğun bir aktiviteyi sürdürdüğünüzde, yani beyniniz çok fazla uyarı aldığında, zihinsel yorgunluk meydana gelebilir. Şu durumlarda zihninizin yorulduğunu fark edebilirsiniz:
Kalıcı zihinsel yorgunluk, düşünme, problem çözme ve duygularınızı yönetme yeteneğinizi etkileyebilir. Sonunda, günlük yaşamınızda ve ilişkilerinizde zorluklara yol açabilir.
“Zihinsel” düşünme, hafıza, karar verme ve problem çözme gibi bilişsel becerilerle ilgilidir. “Duygusal” ise, bilişsel becerileri tanımlama, işleme ve ifade etme yeteneğiniz ve duygularınızla ilgilidir.
Şu durumlarda duygusal olarak tükendiğinizi fark edebilirsiniz:
Hem zihinsel hem de duygusal yorgunluk, kendinizi kopuk, motivasyonsuz, kayıtsız ve kapana kısılmış hissetmenize neden olabilir. Karşılaştığınız zorlukların üstesinden gelmek imkansız görünebilir ve kendinizi denemeye devam edemeyecek kadar bitkin hissedebilirsiniz.
Zihinsel Yorgunluğun Belirtileri
Aşırı stres zamanlarında zihinsel yorgunluk daha hızlı kendini gösterir. Belirtileri:
Zihinsel yorgunluk, fiziksel sağlığınızı da etkileyebilir. Kendinizde şunları fark edebilirsiniz:
Devam eden zihinsel yorgunluk, günlük aktivitelerinizi ve davranışlarınızı etkileyebilir:
Zihinsel Yorgunluğa Karşı Fiziksel Yorgunluk
Şu durumlarda kendinizi fiziksel olarak bitkin hissedebilirsiniz:
Uzun bir günün ardından kendinizi yorgun hissettiğiniz bir zamanı düşünün. Vücudunuz yorgundu ama muhtemelen zihniniz de çok yorulmuştu. Belki de yapmak istediğiniz tek şey, düşünmek zorunda olmadan öylece durmaktı.
Zihinsel Yorgunluğun Olası Nedenleri
Zihinsel tükenme, çok fazla bilişsel ve duygusal çaba gerektiren görevleriniz olduğunda, özellikle de kendinize dinlenme ve öz bakım için zaman ayırmadığınızda ortaya çıkabilir.
Zihinsel yorgunluğun bazı yaygın tetikleyicileri şunlardır:
Zihinsel Yorgunlukla Baş Etme
Zihinsel yorgunluğunuzu hafifletmek için yapabilecekleriniz:
1) Stres faktörlerini ortadan kaldırın:
2) Çalışma koşullarınızı yeniden gözden geçirin
İşiniz sürekli olarak gerçekçi bir şekilde koyabileceğinizden daha fazla zaman ve zihinsel enerji gerektiriyorsa, bu sürdürülebilir uzun vadeli bir kariyer seçeneği olmayabilir.
Ancak, şunları yapabilirsiniz:
3) Mola verin:
Dinlenme ve kendinizi yeniden şarj etme zamanı ayırmak, zihinsel yorgunluk duygularını hafifletmek için çok etkili olabilir:
4) Rahatlama tekniklerini kullanın:
Nefes egzersizleri ve meditasyon stres ve gerilimi azaltmaya ve sakinleşmeye yardımcı olabilecek rahatlama tekniklerine örnektir. Araştırmalar özellikle farkındalık meditasyonunun kronik stresi azaltmak için çok etkili olabileceğini gösteriyor.
Diğer rahatlama tekniklerine örnekler:
5) Daha fazla uyku:
Her gece 7-8 saatlik kaliteli uyku zihinsel ve duygusal sağlığınızı da içeren genel sağlığınız için çok gereklidir.
Zihinsel yorgunluk dönemlerinde yapmaya daha yatkın olabileceğiniz gün boyunca uyumaktan da kaçınmak gerekir.
Bir uyku öncesi rutini, dinlenmek için rahatlatıcı yollar bulmanıza yardımcı olabilir ve bu da dinlenmenizi iyileştirebilir. Uyku öncesi rutini olarak:
6) Bir şükür defteriniz olsun:
İstenmeyen duygu ve düşüncelere meydan okumak ve hayatta zevk aldığınız şeylere yeniden odaklanmak için, her gün şükrettiğiniz birkaç şeyi not ettiğiniz bir defteriniz olsun.
Yapılan araştırmalarda şükür egzersizi yapan kişilerin:
sahip olduğunu gösterdi.
7) Egzersiz yapın
Düzenli fiziksel aktivite ruh haliniz, enerji seviyeleriniz ve beyin fonksiyonlarınız üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabilir, genel fiziksel sağlığınızı iyileştirebilir, zihinsel yorgunluğu ve stresle ilgili diğer semptomları yönetmeyi kolaylaştırabilir.
Yapabiliyorsanız, yarım saatlik tempolu bir yürüyüş gibi orta düzeyde egzersiz yapmak yine de ruh halinizde bir fark yaratabilir ve daha sakin ve rahat hissetmenize yardımcı olabilir.
8) Temel ihtiyaçlarınızı ihmal etmeyin
Diğer önemli ihtiyaçlarınızı karşılayıp karşılamadığınıza dikkat edin:
Profesyonel Destek Ne Zaman Alınır
Sonunda, stres tükenmişliğe yol açabilir.
Devam eden zihinsel yorgunluk, tepki verme sürenizi yavaşlatabilir ve yüksek riskli işlerde trafik kazalarına ve tehlikeli hatalara katkıda bulunabilir.
Bu tip herhangi bir belirti yaşadıysanız, bir terapistle bağlantı kurmayı düşünün. Şu konularda destek sunabilir:
Zihinsel Yorgunluğun Önlenmesi
Tedavi edilmeyen zihinsel yorgunluk, zihin ve beden sağlığı üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir ve nihayetinde başkalarıyla olan ilişkilerinizi ve genel yaşam kalitenizi olumsuz etkileyebilir.
Uykuya öncelik vermek, yeterince egzersiz yapmak ve rahatlama teknikleri kullanmak biraz rahatlama sağlayabilir. Profesyonel destek de belirtilerinizde büyük bir fark yaratabilir.