AYAK MANTARI NEDİR?
Ayaklarda parlak kırmızı döküntülere, kaşıntı, kızarıklık, yanma, yaralanma, su toplama ve soyulmaya neden olan bir mantar enfeksiyonudur. Ayak mantarı karanlık, nemli ve sıcak ortamları sever. Sık görülen ve bulaşıcı olan bir deri hastalığıdır. En çok genç ve yetişkin erkeklerde gözlenir; kadınlarda ve 12 yaş altı çocuklarda da görülebilmektedir. Tedavi edilmezse ayak tırnaklarına ve ellere yayılabilir.
3 türü vardır:
Parmak Arası Mantarı: Ayak mantarının en yaygın türüdür. Genellikle en küçük ayak parmaklarının arasında oluşur. Kaşınma, yanma, pullanma ve ayak tabanına yayılan enfeksiyona neden olabilir.
Makosen: Ayaklarda tahriş, kuruluk, kaşınma veya derinin pullanmasına neden olur. Mantar tedavi edilmediği takdirde deri kalınlaşır ve yarılır. Ayak tabanının tümüne ve ayak kenarlarına yayılabilir.
Kabarcıklı: En az görülen ayak mantarı türüdür. Genellikle ayak altı derisinin su toplaması ve kabarcıkların aniden patlamasıyla oluşur.
AYAK MANTARI NEDEN OLUŞUR?
Ayak mantarının tetikleyici faktörleri şunlardır:
AYAK MANTARI BELİRTİLERİ NELERDİR?
Ayak mantarı, ayağın herhangi bir yerinde oluşabilir. Ancak en yaygın olarak ayak parmakları veya ayak parmakları arasında görülür. Belirtileri ise:
AYAK MANTARINI ÖNLEME
Ayak mantarını önlemeye yardımcı olmak için atabileceğiniz en önemli adım, mantarı barındırabilecek yüzeylerle cilt temasından kaçınmaktır. Bu, halka açık bir soyunma odasında, spor salonunda veya duşta, üniversite yurt banyosunda ve benzer yerlerde parmak terlik duş ayakkabı giymek anlamına gelir.
Ayak mantarına yakalanma riskini azaltmaya yardımcı olabilecek birkaç önemli önleyici adım:
AYAK MANTARI NASIL İYİLEŞİR?
Erken teşhis edilen mantar enfeksiyonunun tedavisi deri üstüne sürülen kremler veya spreylerle yapılabilir. Mantar enfeksiyonu inatçı bir hastalık olduğu için tekrarlama olasılığı oldukça yüksektir.İlerleyen mantar enfeksiyonlarında ağızdan alınan mantar ilaçları önerilir. Tırnaklarda da mantar oluşması durumunda tedavide en az 3 ay mantar öldürücü ilaç ve 1 yıl tırnak cilası kullanılması gerekebilir.
Evde Uygulayabilecekleriniz
Tedavi için evde uygulayabileceğiniz doğal yöntemler mevcuttur:
Genellikle tedavi işe yarıyorsa, ayak mantarı 2 hafta içerisinde iyileşir.
Doğal Bir Destek: Bitkisel Yağlar
Reçeteli veya reçetesiz ilaç tedavilerinde, cilt tahrişine yol açması ya da batık tırnaklara neden olması gibi yan etkiler gözlenebilmektedir. Bu nedenle birçok insan, ayak ve tırnak mantarı tedavisine destek olması için uçucu yağlar gibi doğal çözümleri denemeyi tercih eder.
Siz de mantar tedavisinde uçucu yağları kullanmayı düşünüyorsanız antifungal özelliğe sahip olanlarını tercih etmelisiniz. Bu özelliğe sahip bazı uçucu yağlar:
Ayak mantarı şikayeti yaşıyorsanız, doğal bir destek olarak bu uçucu yağları kullanabilirsiniz
Kullanım Önerisi
Topikal Uygulama: Bu uçucu yağları tek tek veya karışım halinde sabit yağlarla uygun oranda seyrelterek ayak mantarı semptomlarının rahatlaması için kullanabilirsiniz.15 ml (1 çorba kaşığı) sabit yağ içine 2 - 3 damla damlatıp karıştırabilirsiniz. Sabah ve akşam, ayaklarınız ve ayak parmak aralarınızda mantar belirtisi gösteren bölgelere 2 damla damlatıp dairesel hareketlerle uygulayabilirsiniz. Sabit yağ olarak antifungal özellik gösteren aloe vera jel, aynı safa yağı, susam yağı, jojoba yağı gibi yağları kullanabilirsiniz.
Bu bitkisel yağları kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmanızı öneririz.
Doktorunuza Danışın
Reçetesiz ilaç tedavileri veya evde uyguladığınız tedaviler mantarı iyileştirmeye başlamazsa veya enfeksiyonun kötüleştiğini fark ederseniz, mutlaka doktorunuza görünün.
Enfeksiyonla mücadele etmek için reçeteli topikal veya oral antifungal ilaçlara ihtiyacınız olabilir. Bakteriyel bir enfeksiyon geliştiyse, antibiyotiklere de ihtiyacınız olabilir.
Şeker hastalığınız varsa ve ayak mantarı oluştuysa mutlaka doktorunuzu görünüz.Şeker hastalığınız varsa, sinir hasarı nedeniyle ayaklarınızda ağrı hissetmeyebilirsiniz. İlerleyen aşamalarda ikincil bir bakteriyel enfeksiyon oluşması riski olabilir.
AKADEMİK ARAŞTIRMALAR
[1] Hammer, K. A., C. F. Carson, and T. V. Riley. 2003. Antifungal activity of the components of Melaleuca alternifolia (tea tree) oil. J. Appl. Microbiol. 95:853-860.
[2]T. A. Syed, Z. A. Qureshi, S. M. Ali, S. Ahmad, S. A. Ahmad (1999). Treatment of toenail onychomycosis with 2% butenafine and 5% Melaleuca alternifolia (tea tree) oil in cream. Trop Med Int Health. 1999 Apr;4(4):284-7.
[3]D. S. Buck, D. M. Nidorf, J. G. Addino (1994). Comparison of two topical preparations for the treatment of onychomycosis: Melaleuca alternifolia (tea tree) oil and clotrimazole. J Fam Pract. 1994 Jun;38(6):601-5.
[4] Husain FM, Ahmad I, Khan MS, et al. Sub-MICs of Mentha piperita essential oil and menthol inhibits AHL mediated quorum sensing and biofilm of Gram-negative bacteria. Front Microbiol. 2015;6:420.
[5] Hossain F, Follett P, Dang Vu K, et al. Evidence for synergistic activity of plant-derived essential oils against fungal pathogens of food. Food Microbiol. 2016;53(Pt B):24–30.
[6] S. Saeed, A. Naim, P. Tariq (2006). In Vitro Antibacterial Activity of Peppermint. Pak. J. Bot., 38(3): 869-872, 2006.
[7] Moon T, Chan YF, Wilkinson JM & Cavanagh HMA (2004). Antifungal activity of Lavandula essential oil and oil volatiles. AICA National Conference, 2004; abstracts p46.
[8] H. M. A. Cavanagh, J. M. Wilkinson (2005). Lavender essential oil: a review. Australian Infection Control, Vol10 Issue 1 March 2005.
[9] L. Jing, Z. Lei, L. Li, R. Xie, W. Xi, Y. Guan, L. W. Sumner, Z. Zhou. Antifungal activity of citrus essential oils: A review. Journal of Agricultural and Food Chemistry – March 2014.
[10] C. Morcia, M. Malnati, V. Terzi (2012). In vitro antifungal activity of terpinen-4-ol, eugenol, carvone, 1,8-cineole (eucalyptol) and thymol against mycotoxigenic plant pathogens. Food Addit Contam Part A Chem Anal Control Expo Risk Assess. 2012;29(3):415-22.
[11] A. Nostro, T. Papalia (2012). Antimicrobial activity of carvacrol: current progress and future prospectives.Recent Pat Antiinfect Drug Discov., 2012 Apr;7(1):28-35.
[12] R. D. Castro, T. M. P. A. Souza, L. M. D. Bezerra, G. L. S. Ferreira, E. M. M. B. Costa, A. L. Cavalcanti (2015). Antifungal activity and mode of action of thymol and its synergism with nystatin against Candida species involved with infections in the oral cavity: an in vitro study. BMC Complementary and Alternative Medicine volume 15, Article number: 417 (2015)
[13] H. G. Preuss, B. Echard, A. Dadgar, N. Talpur, V. Manohar, M. Enig, D. Bagchi, C. Ingram (2005). Effects of Essential Oils and Monolaurin on Staphylococcus aureus: In Vitro and In Vivo Studies. Toxicol Mech Methods, 2005;15(4):279-85.
[14] Aljaafari, M.N.; AlAli, A.O.; Baqais, L.; Alqubaisy, M.; AlAli, M.; Molouki, A.; Ong-Abdullah, J.; Abushelaibi, A.; Lai, K.-S.; Lim, S.E. (2021).An Overview of the Potential Therapeutic Applications of Essential Oils. Molecules 2021, 26, 628.