x
BRONŞİT İÇİN ŞİFA
03.02.2022

BRONŞİT İÇİN ŞİFA

BRONŞİT NEDİR?

Bronşlar dışarıdan solunum yoluyla aldığımız havayı, alveol denilen keseciklere taşıyan geniş ve orta genişlikteki hava yollarıdır. Bronşit, bronşların bir takım etkenler nedeniyle iltihaplanmasıdır. Bunun sonucunda hava akciğerlerdeki alveollere rahatça ulaşamaz.

Akut Bronşit

Genellikle virüs ya da bakterilerin yol açtığı enfeksiyonlar sonucu oluşur. Sebep olan enfeksiyon tedavi edildiğinde iyileşir. Tipik olarak 10 günden az sürer.

Kronik Bronşit

Sigara kullanımı ve kronik obstrüktif akciğer hastalığının (KOAH) bir sonucu olarak ortaya çıkar. Kronik bronşit, akut bronşit gibi hızlıca iyileşemez. Birkaç hafta sürebilir ve genellikle geri gelir.

 

BRONŞİT NEDEN OLUŞUR?

Influenza A ve B, coronavirus, adenovirus, rhinovirus gibi virüslerin ve Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenza gibi bakterilerin akut bronşitlere yol açtığı bilinmektedir.

Kısa sürelerle maruz kalınan sigara dumanı, hava kirliliği, çeşitli kimyasallar ve çeşitli alerjiler de akut bronşite sebep olabilir.

Kronik bronşitin en yaygın nedeni sigara içmektir. Sigara içicilerinin tamamına yakınında kronik broşit gözlenmektedir. Hava kirliliği, bulunulan çevrede toz ya da zehirli gazlara uzun süreli maruz kalmak da kronik bronşite neden olabilmektedir.

 

BRONŞİT BELİRTİLERİ NELERDİR?

Balgamlı derin öksürük, nefes darlığı ve hırıltılı solunum, hem akut hem de kronik bronşitin belirtileridir.

Bunların yanı sıra akut bronşitte şu belirtiler gözlenebilir:

  • Burun akması
  • Boğaz ağrısı
  • Baş ağrısı
  • Sarı veya yeşil balgam
  • Yorgunluk
  • Hapşırma
  • Hırıltı
  • Kolayca üşümek
  • Sırt ve kas ağrıları
  • 37,7°C - 38°C ateş
  • Nefes darlığı

 

BRONŞİTİ ÖNLEME

Akut bronşiti tamamen önlemenin bir yolu yoktur. Ancak riskinizi azaltabilirsiniz:

  • Bronşitli insanların yanındaysanız ağzınıza, burnunuza veya gözlerinize dokunmaktan kaçının.
  • Gözlük veya mutfak eşyalarını paylaşmaktan kaçının.
  • Ellerinizi özellikle soğuk mevsimde düzenli ve iyice yıkayın.
  • Sigarayı bırakın veya pasif içicilikten kaçının.
  • Vücudunuzu mümkün olduğunca sağlıklı tutmak için dengeli bir diyet yapın.
  • Toz, kimyasal dumanlar, havadaki diğer kirleticilerden uzak durun.

Bir sağlık durumu veya ileri yaş nedeniyle zayıflamış bir bağışıklık sisteminiz varsa, akut bronşite yakalanmamak için özel dikkat göstermelisiniz.

 

BRONŞİT NASIL İYİLEŞİR?

Bakterilerden kaynaklanan bronşitlerde antibiyotik kullanımı uygun bulunabilmektedir. Virüsler nedeniyle kaynaklanan bronşitler ise herhangi bir antibiyotiğe ihtiyaç duymadan iyileşebilmektedir.

Akut bronşitte bol su tüketimi ile alerjilere sebep olan veya bronşları tahriş edebilecek maddelerden uzak durmak önemlidir.

Evde bakım uygulamaları bronşit hastalığının semptomlarını kontrol altına alarak rahatlatıcı etki gösterebilir.

  • Balgam için tuzlu su ile gargara yapılabilirsiniz. 1 bardak su ve 2 yemek kaşığı tuz ile hazırlanan karışım ile düzenli olarak gargara yapılması, balgamın atılmasına, boğaz enfeksiyonunun yatıştırılmasına ve hava yolunun rahatlatılmasına yardımcı olur.
  • Bulunduğunuz ortam havasını nemlendirilebilirsiniz. Bu, burun kanallarınızdaki ve göğsünüzdeki mukusun gevşemesine yardımcı olarak nefes almayı kolaylaştırır.
  • Öksürüğünüzü yatıştırmak için koyu bal tüketebilirsiniz.
  • Buhar solumak, mukusun parçalanmasına yardımcı olur, böylece onu daha kolay dışarı atabilirsiniz.Sıcak su ayrıca öksürükten dolayı gergin olabilecek kasları gevşetmeye yardımcı olacaktır.Kendinizi hasta hissederseniz veya nefes darlığı yaşarsanız, sıcak bir banyoya girmemek en iyisidir.Başka bir buhar seçeneği, bir kaseye sıcak su koymak, başınızı bir havluyla örtmek ve buharı solumaktır.

 

Doğal Bir Destek: Bitkisel Yağlar

Evde uygulayabileceğiniz bakım yöntemlerinden birisi de bitkisel yağları kullanmaktır.  Kullanacağınız bitkisel yağın şu özelliklere sahip olması gerekir:

 

  • Antitusif: Öksürük refleksinin bastırılmasına yardımcı olur. Bu özelliğe sahip bazı uçucu yağlar: tıbbi nane yağı, ökaliptus yağı

 

  • Dekonjestan: Üst solunum yollarındaki tıkanıklığı / mukusu azaltmaya yardımcı olur. Bu özelliğe sahip bazı uçucu yağlar: ökaliptus yağı, biberiye yağı, çay ağacı yağı, kekik yağı, limon kabuğu yağı

 

  • Antienflamatuvar: Hava yollarını yatıştırmaya yardımcı olur. Bu özelliğe sahip bazı uçucu yağlar: tarçın yaprağı yağı, biberiye yağı, ökaliptus yağı, ıtır yağı, çay ağacı yağı, kekik yağı, limon kabuğu yağı

 

  • Antibakteriyel: Bakteriyel büyümeyi veya enfeksiyonu önlemeye yardımcı olur. Bu özelliğe sahip bazı uçucu yağlar: çay ağacı yağı, tarçın yaprağı yağı, ökaliptus yağı, tıbbi nane yağı, ıtır yağı, kekik yağı, limon kabuğu yağı

 

  • Antiviral: Viral büyümeyi veya enfeksiyonu önlemeye yardımcı olur. Bu özelliğe sahip bazı uçucu yağlar: çay ağacı yağı, tarçın yaprağı yağı

 

  • Analjezik (Ağrı giderici): Boğaz ağrısını ve ağrıyı hafifletmeye yardımcı olur. Bu özelliğe sahip bazı uçucu yağlar: ökaliptus yağı, biberiye yağı, bergamot yağı, karanfil yağı, tıbbi nane yağı

 

Soluma: Bu uçucu yağları tek tek veya karışım halinde bronşit semptomlarının rahatlaması için kullanabilirsiniz. Yağların buharını soluma burun kanallarına ve solunum yollarına ulaşmasını sağlar.

Büyük bir kaseyi (500 ml) kaynar su ile doldurun. Kaynar suya 2-3 damla uçucu yağ damlatın. Buharın etrafa dağılmaması için bir tülbent yardımı ile başınızı ve kaseyi örtün. Tahriş olmaması için gözlerinizi kapatarak 5 dakika derin nefes alıp verin.

Buhurdanlığınızdaki veya elektrikli difüzörünüzdeki suya 6-10 damla damlatarak kokusunun yayılmasını sağlayabilirsiniz. Difüzör 30-60 dakika açık olmalı, sonra 30-60 dakika ortam havalandırılmalı.

 

Masaj: Bu uçucu yağları tek tek veya karışım halinde sabit yağlarla uygun oranda seyrelterek bronşit semptomlarının rahatlaması için kullanabilirsiniz.15 ml (1 çorba kaşığı) sabit yağ içine 2 - 3 damla damlatıp karıştırabilir, boyun, göğüs ve sırt bölgenize yeterli miktarda yağı masaj yaparak uygulayabilirsiniz. Sabit yağ olarak jojoba ve çörekotu gibi yağları kullanabilirsiniz.

 

Bu bitkisel yağları kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmanızı öneririz.

 

Doktorunuza Danışın

Aşağıdaki durumlarda doktorunuzu görmeyi de düşünebilirsiniz:

  • Bir aydan fazla süren öksürük
  • Son derece ağrılı öksürük
  • Yüksek ateş
  • Nefes almada zorluk
  • Şiddetli baş ağrısı
  • Öksürükle birlikte gelen kan
  • Sık yaşanan bronşit vakaları

 

 

Blog Son Eklenenler
Bebek ve Çocuklarda Uçucu Yağların Kullanımı ve Aromaterapi Uygulamaları
Bu araştırma yazısı uçucu yağların bebekler ve çocuklar üzerinde güvenli ve etkili kullanımları için anne babalara bir kaynak olma amacı ile hazırlanmıştır.
Uykuya Dalmanıza Yardımcı Olabilecek 20 İpucu
Tüm toplumlarda nüfusun önemli bir bölümü uyku sorunu yaşıyor. Bu durum olumsuz bilişsel ve fiziksel sonuçlar doğurabilir. Yeterli uyku, fiziksel ve zihinsel esenlik için hayati önem taşır.
Ruh Halinizi İyileştirmeye Yardımcı 4 Uçucu Yağ
Yoğun bir iş temposu ile uğraşmaktan, sağlığınızı ve evinizi yönetmeye kadar pek çok hayat zorluğu ile baş ediyor olabilirsiniz. Zor günlerde kendinizi stresli, odaklanamaz veya yorgun hissedebilirsiniz. Duygusal başka sorunlar yaşıyor olabilirsiniz.   Uçucu yağları bir difüzöre / buhurdana damlatarak, banyoda soluyarak, şişesinden veya damlattığınız pamuktan koklayarak, masaj yağına karıştırarak deneyimleyebilirsiniz. Uçucu yağları soluduğunuzda ya da vücudunuza topikal olarak uyguladığınızda, bu yağlar ruh halinizi dengelemeye yardımcı olur ve aromaterapötik faydalar sağlar.
Zihinsel Yorgunluk Nasıl Önlenir
Yoğun fiziksel aktiviteler ya da uzun süreli yoğun zihinsel aktiviteler sonrası kendinizi yorgun ve bitkin, hatta tükenmiş hissedebilirsiniz. Dinlenmeden yoğun bir aktiviteyi sürdürdüğünüzde, yani beyniniz çok fazla uyarı aldığında, zihinsel yorgunluk meydana gelebilir.  Kalıcı zihinsel yorgunluk, düşünme, problem çözme ve duygularınızı yönetme yeteneğinizi etkileyebilir. Sonunda, günlük yaşamınızda ve ilişkilerinizde zorluklara yol açabilir.
AĞIZ BAKIMI
Sosyalleşmenin arttığı yaz aylarında ağız bakımımız daha da önem kazanıyor. Ağız kokusu diğer kişilerle iletişim kurarken bizi engelleyebilir, diş ağrısı hayat kalitemizi olumsuz etkileyebilir. Ne mutlu ki bunların çaresi var.
SAÇ DÖKÜLMESİ İÇİN ŞİFA
Normal bir saç dökülmesi zayıflayan saçların dökülmesi ve saç köklerinden sağlıklı saçların uzaması ve aslında saçın yenilenmesidir.  Saç sağlığımız için olması gereken bir durumdur. Ancak bilimsel olarak dökülen saç teli miktarı günde 50-100 adetten fazla olduğunda, bu sağlıksız bir dökülmedir ve tedavi yöntemlerine başvurulmalıdır.
UYKUSUZLUK İÇİN ŞİFA
Günümüzün hızlı dünyasında, iyi bir gece uykusu bir tür lüks haline geldi. Öncelikler listemizde çocuklar, iş, ev işleri, sosyal zaman ve eğlencenin arkasında kaldı. Ancak, uyku bir lüks olmamalıdır. Fiziksel ve zihinsel sağlığınız için yiyecek ve su kadar önemlidir.
SİNÜZİT İÇİN ŞİFA
Sinüs kelimesi latince “sığ boşluk” anlamına gelir. Sinüsler yüz kemikleri ve kafatasının içine yerleşmiş boşluklardır. İçindeki solunum yolu hücreleri solunan havayı nemlendirmeyi ve ısıtmayı, mukus salgılamayı, yabancı partikülleri ve bakterileri tutmayı sağlar. Sinüslerdeki bu hücre tabakasının iltihaplanmasına ise sinüzit denir.
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.