BRONŞİT NEDİR?
Bronşlar dışarıdan solunum yoluyla aldığımız havayı, alveol denilen keseciklere taşıyan geniş ve orta genişlikteki hava yollarıdır. Bronşit, bronşların bir takım etkenler nedeniyle iltihaplanmasıdır. Bunun sonucunda hava akciğerlerdeki alveollere rahatça ulaşamaz.
Akut Bronşit
Genellikle virüs ya da bakterilerin yol açtığı enfeksiyonlar sonucu oluşur. Sebep olan enfeksiyon tedavi edildiğinde iyileşir. Tipik olarak 10 günden az sürer.
Kronik Bronşit
Sigara kullanımı ve kronik obstrüktif akciğer hastalığının (KOAH) bir sonucu olarak ortaya çıkar. Kronik bronşit, akut bronşit gibi hızlıca iyileşemez. Birkaç hafta sürebilir ve genellikle geri gelir.
BRONŞİT NEDEN OLUŞUR?
Influenza A ve B, coronavirus, adenovirus, rhinovirus gibi virüslerin ve Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenza gibi bakterilerin akut bronşitlere yol açtığı bilinmektedir.
Kısa sürelerle maruz kalınan sigara dumanı, hava kirliliği, çeşitli kimyasallar ve çeşitli alerjiler de akut bronşite sebep olabilir.
Kronik bronşitin en yaygın nedeni sigara içmektir. Sigara içicilerinin tamamına yakınında kronik broşit gözlenmektedir. Hava kirliliği, bulunulan çevrede toz ya da zehirli gazlara uzun süreli maruz kalmak da kronik bronşite neden olabilmektedir.
BRONŞİT BELİRTİLERİ NELERDİR?
Balgamlı derin öksürük, nefes darlığı ve hırıltılı solunum, hem akut hem de kronik bronşitin belirtileridir.
Bunların yanı sıra akut bronşitte şu belirtiler gözlenebilir:
BRONŞİTİ ÖNLEME
Akut bronşiti tamamen önlemenin bir yolu yoktur. Ancak riskinizi azaltabilirsiniz:
Bir sağlık durumu veya ileri yaş nedeniyle zayıflamış bir bağışıklık sisteminiz varsa, akut bronşite yakalanmamak için özel dikkat göstermelisiniz.
BRONŞİT NASIL İYİLEŞİR?
Bakterilerden kaynaklanan bronşitlerde antibiyotik kullanımı uygun bulunabilmektedir. Virüsler nedeniyle kaynaklanan bronşitler ise herhangi bir antibiyotiğe ihtiyaç duymadan iyileşebilmektedir.
Akut bronşitte bol su tüketimi ile alerjilere sebep olan veya bronşları tahriş edebilecek maddelerden uzak durmak önemlidir.
Evde bakım uygulamaları bronşit hastalığının semptomlarını kontrol altına alarak rahatlatıcı etki gösterebilir.
Doğal Bir Destek: Bitkisel Yağlar
Evde uygulayabileceğiniz bakım yöntemlerinden birisi de bitkisel yağları kullanmaktır. Kullanacağınız bitkisel yağın şu özelliklere sahip olması gerekir:
Soluma: Bu uçucu yağları tek tek veya karışım halinde bronşit semptomlarının rahatlaması için kullanabilirsiniz. Yağların buharını soluma burun kanallarına ve solunum yollarına ulaşmasını sağlar.
Büyük bir kaseyi (500 ml) kaynar su ile doldurun. Kaynar suya 2-3 damla uçucu yağ damlatın. Buharın etrafa dağılmaması için bir tülbent yardımı ile başınızı ve kaseyi örtün. Tahriş olmaması için gözlerinizi kapatarak 5 dakika derin nefes alıp verin.
Buhurdanlığınızdaki veya elektrikli difüzörünüzdeki suya 6-10 damla damlatarak kokusunun yayılmasını sağlayabilirsiniz. Difüzör 30-60 dakika açık olmalı, sonra 30-60 dakika ortam havalandırılmalı.
Masaj: Bu uçucu yağları tek tek veya karışım halinde sabit yağlarla uygun oranda seyrelterek bronşit semptomlarının rahatlaması için kullanabilirsiniz.15 ml (1 çorba kaşığı) sabit yağ içine 2 - 3 damla damlatıp karıştırabilir, boyun, göğüs ve sırt bölgenize yeterli miktarda yağı masaj yaparak uygulayabilirsiniz. Sabit yağ olarak jojoba ve çörekotu gibi yağları kullanabilirsiniz.
Bu bitkisel yağları kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmanızı öneririz.
Doktorunuza Danışın
Aşağıdaki durumlarda doktorunuzu görmeyi de düşünebilirsiniz: