x
EKLEM AĞRILARI İÇİN ŞİFA
07.02.2022

EKLEM AĞRILARI İÇİN ŞİFA

AĞRI NEDİR?

Ağrı, vücuttaki rahatsız edici hisleri tanımlayan genel bir terimdir. Vücutta yarattığı his, rahatsız ediciden güçsüz kalmaya kadar değişebilir. Keskin bir bıçak gibi veya hafif bir ağrı gibi hissedebilir.

Ağrı, vücudun belirli bir bölümünü ya da tamamını etkileyebilir.

Ağrı kişiseldir. Bazı insanlar ağrıya dirençli iken, bazılarının ise düşük toleransı vardır.

Ağrının hissedilme sıklığı, süresi ve şekli değişkenlik gösterir.

Akut Ağrı: Kısa bir süre içinde gelişir. Genellikle bilinen bir yaralanma, hastalık veya tıbbi prosedürün bir sonucu olarak aniden ortaya çıkar.Keskin bir ağrıdır. Sebep tedavi edildikten sonra genellikle birkaç gün, hafta veya ay içinde geçer. Hemen hemen herkes yaşamlarının bir noktasında akut ağrı yaşar.

Kronik Ağrı: Birkaç ay veya yıl boyunca sürer veya gelir ve gider. Artrit, fibromiyalji, kronik migren veya kanser gibi çeşitli sağlık koşullarından kaynaklanabilir. Bazı insanlar, ilk yaralanma iyileştikten sonra bile, bir yaralanmayı takiben kronik ağrı yaşayabilirler.  

Nosiseptif Ağrı: Kesikler, yanıklar, çürükler veya kırıklar gibi doku hasarından kaynaklanır. Ayrıca artrit, osteoporoz veya inflamatuar bağırsak hastalığı (IBD) gibi doku iltihabına ve hasarına neden olan belirli sağlık koşullarından da kaynaklanabilir. Cildinizde, kaslarınızda, bağlarınızda, tendonlarınızda, eklemlerinizde veya kemiklerinizde nosiseptif ağrı geliştiğinde buna somatik ağrı denir. İç organlarınızda geliştiğinde, iç organ ağrısı olarak bilinir. Nosiseptif ağrı, altta yatan nedene bağlı olarak akut veya kronik olabilir. Ağrılı, zonklayıcı veya keskin hissedebilir. Nosiseptif ağrı, yaşamlarının bir noktasında hemen hemen herkesi etkiler.

Nöropatik Ağrı: Çeşitli yaralanma ve hastalıkların neden olabileceği sinir hasarından kaynaklanır. Örneğin, omurganızdaki disklerden biri yerinden kayar ve bir sinire baskı yaparsa, nöropatik ağrı yaşayabilirsiniz. Zona, diyabet, multipl skleroz veya kanser gibi belirli hastalıkların bir sonucu olarak da nöropatik ağrı gelişebilir. Kronik olma eğilimindedir, ancak akut ağrı da ortaya çıkabilir.

Fonksiyonel Ağrı: Belirgin bir yaralanma veya hasarın neden olmadığı ağrıdır. Kronik olma eğilimindedir. Fonksiyonel ağrı sendromlarının örnek olarak vücutta yaygın ağrıya neden olan fibromiyalji veya göğüs ağrısına neden olan kronik kalp göğüs ağrısı verilebilir.

Ağrı, vücutta bir şeylerin yanlış olduğunu bize bildirir ve nedeni hakkında bazı ipuçları verir. Bazı ağrıların teşhis edilmesi kolaydır ve evde yönetilebilir. Bazı ağrı türleri ise, tedavi edilmesi tıbbi müdahale gerektiren ciddi sağlık koşullarının belirtileridir.

 

EKLEM AĞRISI NEDİR?

Eklem, vücut bölümlerinin hareket edebilmesini sağlamak amacıyla iki veya daha fazla kemiğin birleştiği kısımdır. Eklemlerin etrafı kıkırdak, bağ, tendon ve kaslarla çevrilidir. Eklem ağrıları yaşı ilerleyen kişilerde daha sık görülmekle birlikte genç yaştaki bireylerde de rastlanabilen bir sağlık sorunudur. İlerleyen yaşla birlikte başlayan eklem ağrıları genellikle eklem sıvısının azalması veya kıkırdak dokunun gücünü kaybetmesinden kaynaklanmaktadır. Spor aktiviteleri, yaralanmalar, aşırı kilo ya da genellikle artrit gibi bazı hastalıklar eklemlerin zarar görmesine ve buna bağlı olarak eklem ağrısı oluşumuna yol açabilir.Eklemlerde oluşan ağrılar günlük aktivitelerin yerine getirilebilmesini zorlaştırır ve hayat kalitesini etkiler bu nedenle bir an önce tedavi edilmelidir.

 

EKLEM AĞRISI NEDEN OLUŞUR?

Eklem ağrısının en yaygın nedenlerinden biri artrittir. Artritin iki ana formu osteoartrit (OA) ve romatoid artrittir (RA).

Osteoartrit (kireçlenme) düşük seviyeli enflamasyon sonucu eklemlerde ağrıya yol açan, eklem kıkırdağının anormal bir ölçüde yıpranması veya yok olması veya bu eklemleri kayganlaştıran sinoviyal sıvının azalması sonucu oluşan, klinik bir sendromdur. En çok 40 yaş üstü yetişkinlerde görülür. Yavaş ilerler, bilekler, eller, kalçalar, dizler gibi yaygın olarak kullanılan eklemleri etkileme eğilimindedir.Tedavi edilmemesi sonucunda hareket kabiliyetinde kalıcı kayıpların oluşma riski vardır.

Romatoid artrit, otoimmün sistemindeki bir bozukluktan kaynaklanır ve bireyin bağışıklık sisteminin yanlışlıkla vücudun kendi dokularına, özellikle eklem dokularına saldırması ile ortaya çıkar.

Diğer yaygın görülen eklem ağrısı nedenleri şunlardır:

  • Kemiklerle ilgili olarak, kırık ve çıkıklar, enfeksiyon, doku ölümleri, kanser, Paget hastalığı
  • Eklem iltihabı, tendinit veya tendon iltihabı
  • Eklem burkulmaları, eklemin aşırı kullanımı
  • Fibromiyalaji
  • Lupus hastalığı
  • Gut hastalığı
  • Raşitizm
  • Romatizmal ateş
  • Hipotiroidi
  • Lösemi

Eklemlerde oluşan ağrıların nedeni tam olarak belirlendikten sonra altta yatan hastalığa yönelik uygulanacak olan tedavi ile birlikte eklem ağrıları büyük ölçüde ortadan kaldırılabilir.

 

EKLEM AĞRISININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Eklemlerde ağrı oluşumuna neden olan hastalıklarda ağrı ile birlikte yaygın şekilde şu belirtiler gözlenir:

  • Ağrıyan eklemi hareket ettirmekte güçlük çekme
  • Ağrılara bağlı olarak görülen çeşitli hareket ve yürüyüş bozuklukları
  • Eklem çevresindeki alanın şişmesi, kızarması, hassas veya dokunulduğunda sıcak hissedilmesi

Bu belirtiler ağrının şiddetine göre değişebilir. Yoğun sportif aktivite sonucunda ortaya çıkan ağrılar çoğunlukla istirahat sonucunda geçer ve herhangi bir ciddi sonuç doğurmaz.

Ancak şu belirtiler meydana gelirse mutlaka doktorunuza görünün:

  • Ciddi bir yaralanma yaşadıysanız
  • Eklem deforme olmuş görünüyorsa
  • Eklemin şişmesi aniden ortaya çıktıysa
  • Eklem tamamen hareketsiz ise
  • Şiddetli eklem ağrınız varsa

Eklemde ağrı oluşumuna neden olan hastalıklar tedavi edilmediği durumda ilerleyebilir. Bu nedenle gereken önemi vermek ve bir doktora muayene olmakta fayda vardır.

 

EKLEM AĞRILARINI ÖNLEME

Eklem ağrılarının oluşmadan önlenebilmesi için kilo kontrolü sağlamak ve düzenli egzersiz yapmak önemlidir. Egzersiz öncesi ısınma yapılarak kas ve eklemlerin zorlanması önlenmelidir. Egzersiz eklemlerin etrafındaki kasların da güçlenmesini sağlayarak eklemleri destekler. Yürüyüş, bisiklet veya yüzmeyi deneyebilirsiniz.

Masa başında çalışan kişiler ise mümkün olduğunca sık ayakta veya oturdukları sandalyede çeşitli egzersizler yapabilir ya da saat başı ayağa kalkıp bir süre dolaşabilirler.

 

EKLEM AĞRILARI NASIL İYİLEŞİR?

Eklem ağrılarının tedavi yöntemi, ağrının neden kaynaklandığına göre değişkenlik gösterir. Hem ağrıları geçirmeye hem de ana neden bir hastalık varsa buna yönelik olarak bir tedavi yöntemi seçilmelidir.

  • Romatizmal hastalıklardan kaynaklanan eklem ağrıları için ilaç kullanımı, fizik tedavi veya kaplıcalar önerilebilir.
  • Eklemlerde iltihaplanma varsa antibiyotik tedavisi uygulanabilir.
  • Kırık, çıkık gibi durumlarda operasyon gerekebilir.
  • Kemik ve eklem onarımını desteklemek için kalsiyum ve D vitamini kullanımı önerilebilir.
  • Enfeksiyon veya gut gibi durumlarda eklem bölgesinde biriken sıvının çekilmesi gerekebilir.
  • Fazla kilo eklemleri yorar. Buna karşı düzenli beslenme ve spor ile kilo kontrolü sağlanmalıdır.

 

Evde Uygulayabilecekleriniz

1) Soğuk / Sıcak Tedavi

Ağrıları hafifletmek için soğuk veya sıcak tedavi uygulayabilirsiniz.

Sıcak tedavi olarak sabahları uzun, ılık bir duş veya banyo yapabilir ve gece boyunca rahatsızlığı azaltmak için elektrikli battaniye veya buyot (sıcak su torbası) kullanabilirsiniz.

Soğuk tedavi olarak bir jel buz paketini veya bir torba buzu bir havluya sarın ve hızlı bir rahatlama için ağrılı eklemlere uygulayın. Buzu asla doğrudan cilde uygulamayın.

  

2) Akapunkturu Deneyin

Akupunktur, vücudunuzdaki belirli noktalara ince iğneler batırmayı içeren eski bir Çin tıbbi tedavisidir. Uygulayıcılar, enerjileri yeniden yönlendirdiğini ve vücuttaki dengeyi yeniden kurduğunu belirtiyor.Tedaviyi mutlaka lisanslı ve sertifikalı bir akupunktur uzmanından alın.

 

 

Doğal Bir Destek: Bitkisel Yağlar

Bitkisel yağları kullanmak evde uygulayabileceğiniz tedavilerden birisidir. Antienflamatuvar özellik gösteren uçucu ve sabit yağlar ağrıların azaltılmasına yardımcı olur. Bu yağlardan bazıları:

 

Masaj: Sabit yağları tek tek veya karışım halinde, uçucu yağları ise yine tek tek veya karışım halinde sabit yağlarla uygun oranda seyrelterek ağrıyan bölgeye masaj yaparak uygulayabilirsiniz.

Kompres: Bu uçucu ve sabit yağlarla soğuk veya sıcak kompres de yapabilirsiniz. Soğuk kompres genellikle iltihabı yatıştırmak, sıcak kompres ise genellikle ağrıyı gidermek için kullanılır. İhtiyacınıza göre geniş bir kabı soğuk veya sıcak su ile doldurun. Suya sabit yağı ya da seyreltilmiş uçucu yağı ekleyin. Havluyu tamamen ıslanana kadar bekletin. Fazla suyu nazikçe sıkın. Havluyu ağrıyan bölgeye yaklaşık 15 dakika uygulayın.

Bu bitkisel yağları kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın.

  

 

Doktorunuza Danışın

Evde çeşitli tedaviler ile yatıştırılamayacak eklem ağrınız varsa, altta yatan nedeni öğrenmek ve gerekli tedaviyi almak için mutlaka doktorunuza danışın.

 

 

Blog Son Eklenenler
Bebek ve Çocuklarda Uçucu Yağların Kullanımı ve Aromaterapi Uygulamaları
Bu araştırma yazısı uçucu yağların bebekler ve çocuklar üzerinde güvenli ve etkili kullanımları için anne babalara bir kaynak olma amacı ile hazırlanmıştır.
Uykuya Dalmanıza Yardımcı Olabilecek 20 İpucu
Tüm toplumlarda nüfusun önemli bir bölümü uyku sorunu yaşıyor. Bu durum olumsuz bilişsel ve fiziksel sonuçlar doğurabilir. Yeterli uyku, fiziksel ve zihinsel esenlik için hayati önem taşır.
Ruh Halinizi İyileştirmeye Yardımcı 4 Uçucu Yağ
Yoğun bir iş temposu ile uğraşmaktan, sağlığınızı ve evinizi yönetmeye kadar pek çok hayat zorluğu ile baş ediyor olabilirsiniz. Zor günlerde kendinizi stresli, odaklanamaz veya yorgun hissedebilirsiniz. Duygusal başka sorunlar yaşıyor olabilirsiniz.   Uçucu yağları bir difüzöre / buhurdana damlatarak, banyoda soluyarak, şişesinden veya damlattığınız pamuktan koklayarak, masaj yağına karıştırarak deneyimleyebilirsiniz. Uçucu yağları soluduğunuzda ya da vücudunuza topikal olarak uyguladığınızda, bu yağlar ruh halinizi dengelemeye yardımcı olur ve aromaterapötik faydalar sağlar.
Zihinsel Yorgunluk Nasıl Önlenir
Yoğun fiziksel aktiviteler ya da uzun süreli yoğun zihinsel aktiviteler sonrası kendinizi yorgun ve bitkin, hatta tükenmiş hissedebilirsiniz. Dinlenmeden yoğun bir aktiviteyi sürdürdüğünüzde, yani beyniniz çok fazla uyarı aldığında, zihinsel yorgunluk meydana gelebilir.  Kalıcı zihinsel yorgunluk, düşünme, problem çözme ve duygularınızı yönetme yeteneğinizi etkileyebilir. Sonunda, günlük yaşamınızda ve ilişkilerinizde zorluklara yol açabilir.
AĞIZ BAKIMI
Sosyalleşmenin arttığı yaz aylarında ağız bakımımız daha da önem kazanıyor. Ağız kokusu diğer kişilerle iletişim kurarken bizi engelleyebilir, diş ağrısı hayat kalitemizi olumsuz etkileyebilir. Ne mutlu ki bunların çaresi var.
SAÇ DÖKÜLMESİ İÇİN ŞİFA
Normal bir saç dökülmesi zayıflayan saçların dökülmesi ve saç köklerinden sağlıklı saçların uzaması ve aslında saçın yenilenmesidir.  Saç sağlığımız için olması gereken bir durumdur. Ancak bilimsel olarak dökülen saç teli miktarı günde 50-100 adetten fazla olduğunda, bu sağlıksız bir dökülmedir ve tedavi yöntemlerine başvurulmalıdır.
UYKUSUZLUK İÇİN ŞİFA
Günümüzün hızlı dünyasında, iyi bir gece uykusu bir tür lüks haline geldi. Öncelikler listemizde çocuklar, iş, ev işleri, sosyal zaman ve eğlencenin arkasında kaldı. Ancak, uyku bir lüks olmamalıdır. Fiziksel ve zihinsel sağlığınız için yiyecek ve su kadar önemlidir.
SİNÜZİT İÇİN ŞİFA
Sinüs kelimesi latince “sığ boşluk” anlamına gelir. Sinüsler yüz kemikleri ve kafatasının içine yerleşmiş boşluklardır. İçindeki solunum yolu hücreleri solunan havayı nemlendirmeyi ve ısıtmayı, mukus salgılamayı, yabancı partikülleri ve bakterileri tutmayı sağlar. Sinüslerdeki bu hücre tabakasının iltihaplanmasına ise sinüzit denir.
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.