x
KAS AĞRILARI İÇİN ŞİFA
07.02.2022

KAS AĞRILARI İÇİN ŞİFA

AĞRI NEDİR?

Ağrı, vücuttaki rahatsız edici hisleri tanımlayan genel bir terimdir. Vücutta yarattığı his, rahatsız ediciden güçsüz kalmaya kadar değişebilir. Keskin bir bıçak gibi veya hafif bir ağrı gibi hissedebilir.

Ağrı, vücudun belirli bir bölümünü ya da tamamını etkileyebilir.

Ağrı kişiseldir. Bazı insanlar ağrıya dirençli iken, bazılarının ise düşük toleransı vardır.

Ağrının hissedilme sıklığı, süresi ve şekli değişkenlik gösterir.

Akut Ağrı: Kısa bir süre içinde gelişir. Genellikle bilinen bir yaralanma, hastalık veya tıbbi prosedürün bir sonucu olarak aniden ortaya çıkar.Keskin bir ağrıdır. Sebep tedavi edildikten sonra genellikle birkaç gün, hafta veya ay içinde geçer. Hemen hemen herkes yaşamlarının bir noktasında akut ağrı yaşar.

Kronik Ağrı: Birkaç ay veya yıl boyunca sürer veya gelir ve gider. Artrit, fibromiyalji, kronik migren veya kanser gibi çeşitli sağlık koşullarından kaynaklanabilir. Bazı insanlar, ilk yaralanma iyileştikten sonra bile, bir yaralanmayı takiben kronik ağrı yaşayabilirler.  

Nosiseptif Ağrı: Kesikler, yanıklar, çürükler veya kırıklar gibi doku hasarından kaynaklanır. Ayrıca artrit, osteoporoz veya inflamatuar bağırsak hastalığı (IBD) gibi doku iltihabına ve hasarına neden olan belirli sağlık koşullarından da kaynaklanabilir. Cildinizde, kaslarınızda, bağlarınızda, tendonlarınızda, eklemlerinizde veya kemiklerinizde nosiseptif ağrı geliştiğinde buna somatik ağrı denir. İç organlarınızda geliştiğinde, iç organ ağrısı olarak bilinir. Nosiseptif ağrı, altta yatan nedene bağlı olarak akut veya kronik olabilir. Ağrılı, zonklayıcı veya keskin hissedebilir. Nosiseptif ağrı, yaşamlarının bir noktasında hemen hemen herkesi etkiler.

Nöropatik Ağrı: Çeşitli yaralanma ve hastalıkların neden olabileceği sinir hasarından kaynaklanır. Örneğin, omurganızdaki disklerden biri yerinden kayar ve bir sinire baskı yaparsa, nöropatik ağrı yaşayabilirsiniz. Zona, diyabet, multipl skleroz veya kanser gibi belirli hastalıkların bir sonucu olarak da nöropatik ağrı gelişebilir. Kronik olma eğilimindedir, ancak akut ağrı da ortaya çıkabilir.

Fonksiyonel Ağrı: Belirgin bir yaralanma veya hasarın neden olmadığı ağrıdır. Kronik olma eğilimindedir. Fonksiyonel ağrı sendromlarının örnek olarak vücutta yaygın ağrıya neden olan fibromiyalji veya göğüs ağrısına neden olan kronik kalp göğüs ağrısı verilebilir.

Ağrı, vücutta bir şeylerin yanlış olduğunu bize bildirir ve nedeni hakkında bazı ipuçları verir. Bazı ağrıların teşhis edilmesi kolaydır ve evde yönetilebilir. Bazı ağrı türleri ise, tedavi edilmesi tıbbi müdahale gerektiren ciddi sağlık koşullarının belirtileridir.

 

KAS AĞRISI NEDİR?

Kas ağrıları (miyalji) son derece yaygındır. Hemen hemen herkes bir noktada kaslarında rahatsızlık yaşamıştır. Vücudun hemen hemen her yerinde kas dokusu bulunduğundan, bu tür ağrı hemen hemen her yerde hissedilebilir. Genellikle kasların aşırı kullanımı veya yaralanmalar ağrıya neden olsa da başka olası nedenler de bulunabilir.

 

KAS AĞRISI NEDEN OLUŞUR?

Kas ağrısının bazı yaygın nedenleri şunlardır:

  • Vücudun bir veya daha fazla bölgesinde kas gerginliği
  • Fiziksel aktivite sırasında kasın aşırı kullanılması
  • Fiziksel olarak zorlu bir işi veya egzersizi yaparken kasın yaralanması
  • Aktivitede ısınma ve soğuma egzersizlerinin atlanması
  • Fazla stres ve gerginlik

Uzun süreli ağrılarda nedenler:

  • Fibromiyalji
  • Kronik yorgunluk sendromu
  • Kas bağ dokularında iltihaplanma
  • Grip, çocuk felci veya diğer bakteriyel enfeksiyonlar
  • Otoimmün bozukluklar
  • Tiroid problemleri
  • Düşük potasyum
  • Düşük magnezyum

 

KAS AĞRISININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

  • Kaslarda oluşan ağrı, acı
  • Kaslarda hissedilen güçsüzlük
  • Koşma ve yürümede zorlanma
  • Ayağa kalkmak istendiği zaman oluşan güçlük
  • Uzun süre oturulduğunda boyun kısmında ortaya çıkan gerginlik
  • Doku gerginliği
  • Kramp girmesi

 

KAS AĞRILARINI ÖNLEME

Kas ağrınıza gerginlik veya fiziksel aktivite neden oluyorsa, bunu önlemek için:

  • Antrenmanlardan önce ve sonra kaslarınızı gerin.
  • Her antrenmanınıza her biri yaklaşık 5 dakika olacak şekilde bir ısınma ve soğuma süresi ekleyin.
  • Aktif olduğunuz günlerde susuz kalmayın.
  • Optimal kas tonusunu geliştirmeye yardımcı olmak için düzenli egzersiz yapın.
  • Sizi kas gerginliği riskine sokan bir ortamda çalışıyorsanız, düzenli olarak ayağa kalkın ve gerinme hareketleri yapın.

 

KAS AĞRILARI NASIL İYİLEŞİR?

Kas ağrıları genellikle evde tedaviye iyi yanıt verir. Yaralanmalardan ve aşırı kullanımdan kaynaklanan kas rahatsızlığı yaşadığınızda, ağrıyı gidermek için evde uygulayabileceğiniz bazı yöntemler şunlardır:

  • Ağrı ve sızı olan vücut bölgesini dinlendirmek
  • Ağrıyı hafifletmek ve iltihabı azaltmak için etkilenen bölgeye buz uygulamak
  • Bir zorlanma veya burkulma sonrası 1 - 3 gün buz kullanmak ve 3 günden sonra kalan ağrılar için ısı uygulamak
  • Kasları hafifçe germek
  • Kas ağrısı geçene kadar yüksek etkili aktivitelerden kaçınmak
  • Kas ağrısı çözülene kadar ağırlık kaldırma seanslarından kaçınmak
  • Gerginliği azaltmak için yoga ve meditasyon gibi stres giderici faaliyetler ve egzersizler yapmak

 

Doğal Bir Destek: Bitkisel Yağlar

Akut boyun ve sırt ağrısı olan kişilerdeki, ani kilo artışı yaşayan hamile kadınlardaki veya adet gören kadınlardaki kas spazmları ve vücuttaki kas ağrıları doğal yollarla rahatlatılabilir. Bitkisel yağları kullanmak bu doğal yollardan bir tanesidir. Kullanılacak olan bitkisel yağın şu özelliklere sahip olması gerekir:

 

  • Antispazmodik: Kas spazmlarının ve kramplarının önlenmesine veya azaltılmasına yardımcı olur. Bu özelliğe sahip bazı uçucu yağlar; Tıbbi nane yağı, Papatya yağı, Lavanta yağı, Fesleğen yağı, Karanfil yağı, Mercanköşk yağı, Adaçayı yağı

 

  • Antienflamatuvar: Enflamasyonun azaltılmasına yardımcı olur. Bu özelliğe sahip bazı uçucu yağlar; Ökaliptus yağı, Zencefil Yağı, Limonotu yağı, Günlük yağı, Lavanta Yağı, Fesleğen yağı, Adaçayı yağı

Kullanım Önerisi:

Masaj: Bu uçucu yağları tek tek veya karışım halinde sabit yağlarla uygun oranda seyrelterek kaslarınızın rahatlaması için vücudunuza masaj yapabilirsiniz. Yağların kaslarınız için analjezik, antispazmodik ve antienflamatuvar özellik göstermesinin yanı sıra, aynı zamanda yaptığınız masaj da kas gerginliğin hızla giderilmesine yardımcı olabilir. Ayrıca uçucu yağlar ve seçeceğiniz jojoba, badem, kayısı çekirdeği ya da Hindistan cevizi gibi sabit yağlar antioksidan özellik gösterdiği için cildinizin nemlenmesine, beslenmesine ve canlı görünmesine yardımcı olur.

Kompres: Uçucu yağlarla soğuk veya sıcak kompres de yapabilirsiniz Soğuk kompres genellikle iltihabı yatıştırmak, sıcak kompres ise genellikle ağrıyı gidermek için kullanılır. İhtiyacınıza göre geniş bir kabı soğuk veya sıcak su ile doldurun. Suya seyreltilmiş uçucu yağı ekleyin. Havluyu tamamen ıslanana kadar bekletin. Fazla suyu nazikçe sıkın. Havluyu etkilenen bölgeye yaklaşık 15 dakika uygulayın.

Bu bitkisel yağları kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın.

 

Doktorunuza Danışın

Kas ağrıları her zaman zararsız değildir ve bazı durumlarda evde tedavi altta yatan nedeni ele almak için yeterli değildir.

Şu durumlarda mutlaka doktorunuzu görmelisiniz:

  • Birkaç günlük evde tedaviden sonra geçmeyen ağrı
  • Net bir neden olmadan ortaya çıkan şiddetli kas ağrısı
  • Döküntü ile birlikte ortaya çıkan kas ağrısı
  • Kızarıklık veya şişlik eşliğinde kas ağrısı
  • Yüksek sıcaklık ile ortaya çıkan ağrı

  

Blog Son Eklenenler
Bebek ve Çocuklarda Uçucu Yağların Kullanımı ve Aromaterapi Uygulamaları
Bu araştırma yazısı uçucu yağların bebekler ve çocuklar üzerinde güvenli ve etkili kullanımları için anne babalara bir kaynak olma amacı ile hazırlanmıştır.
Uykuya Dalmanıza Yardımcı Olabilecek 20 İpucu
Tüm toplumlarda nüfusun önemli bir bölümü uyku sorunu yaşıyor. Bu durum olumsuz bilişsel ve fiziksel sonuçlar doğurabilir. Yeterli uyku, fiziksel ve zihinsel esenlik için hayati önem taşır.
Ruh Halinizi İyileştirmeye Yardımcı 4 Uçucu Yağ
Yoğun bir iş temposu ile uğraşmaktan, sağlığınızı ve evinizi yönetmeye kadar pek çok hayat zorluğu ile baş ediyor olabilirsiniz. Zor günlerde kendinizi stresli, odaklanamaz veya yorgun hissedebilirsiniz. Duygusal başka sorunlar yaşıyor olabilirsiniz.   Uçucu yağları bir difüzöre / buhurdana damlatarak, banyoda soluyarak, şişesinden veya damlattığınız pamuktan koklayarak, masaj yağına karıştırarak deneyimleyebilirsiniz. Uçucu yağları soluduğunuzda ya da vücudunuza topikal olarak uyguladığınızda, bu yağlar ruh halinizi dengelemeye yardımcı olur ve aromaterapötik faydalar sağlar.
Zihinsel Yorgunluk Nasıl Önlenir
Yoğun fiziksel aktiviteler ya da uzun süreli yoğun zihinsel aktiviteler sonrası kendinizi yorgun ve bitkin, hatta tükenmiş hissedebilirsiniz. Dinlenmeden yoğun bir aktiviteyi sürdürdüğünüzde, yani beyniniz çok fazla uyarı aldığında, zihinsel yorgunluk meydana gelebilir.  Kalıcı zihinsel yorgunluk, düşünme, problem çözme ve duygularınızı yönetme yeteneğinizi etkileyebilir. Sonunda, günlük yaşamınızda ve ilişkilerinizde zorluklara yol açabilir.
AĞIZ BAKIMI
Sosyalleşmenin arttığı yaz aylarında ağız bakımımız daha da önem kazanıyor. Ağız kokusu diğer kişilerle iletişim kurarken bizi engelleyebilir, diş ağrısı hayat kalitemizi olumsuz etkileyebilir. Ne mutlu ki bunların çaresi var.
SAÇ DÖKÜLMESİ İÇİN ŞİFA
Normal bir saç dökülmesi zayıflayan saçların dökülmesi ve saç köklerinden sağlıklı saçların uzaması ve aslında saçın yenilenmesidir.  Saç sağlığımız için olması gereken bir durumdur. Ancak bilimsel olarak dökülen saç teli miktarı günde 50-100 adetten fazla olduğunda, bu sağlıksız bir dökülmedir ve tedavi yöntemlerine başvurulmalıdır.
UYKUSUZLUK İÇİN ŞİFA
Günümüzün hızlı dünyasında, iyi bir gece uykusu bir tür lüks haline geldi. Öncelikler listemizde çocuklar, iş, ev işleri, sosyal zaman ve eğlencenin arkasında kaldı. Ancak, uyku bir lüks olmamalıdır. Fiziksel ve zihinsel sağlığınız için yiyecek ve su kadar önemlidir.
SİNÜZİT İÇİN ŞİFA
Sinüs kelimesi latince “sığ boşluk” anlamına gelir. Sinüsler yüz kemikleri ve kafatasının içine yerleşmiş boşluklardır. İçindeki solunum yolu hücreleri solunan havayı nemlendirmeyi ve ısıtmayı, mukus salgılamayı, yabancı partikülleri ve bakterileri tutmayı sağlar. Sinüslerdeki bu hücre tabakasının iltihaplanmasına ise sinüzit denir.
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.