AĞRI NEDİR?
Ağrı, vücuttaki rahatsız edici hisleri tanımlayan genel bir terimdir. Vücutta yarattığı his, rahatsız ediciden güçsüz kalmaya kadar değişebilir. Keskin bir bıçak gibi veya hafif bir ağrı gibi hissedebilir.
Ağrı, vücudun belirli bir bölümünü ya da tamamını etkileyebilir.
Ağrı kişiseldir. Bazı insanlar ağrıya dirençli iken, bazılarının ise düşük toleransı vardır.
Ağrının hissedilme sıklığı, süresi ve şekli değişkenlik gösterir.
Akut Ağrı: Kısa bir süre içinde gelişir. Genellikle bilinen bir yaralanma, hastalık veya tıbbi prosedürün bir sonucu olarak aniden ortaya çıkar.Keskin bir ağrıdır. Sebep tedavi edildikten sonra genellikle birkaç gün, hafta veya ay içinde geçer. Hemen hemen herkes yaşamlarının bir noktasında akut ağrı yaşar.
Kronik Ağrı: Birkaç ay veya yıl boyunca sürer veya gelir ve gider. Artrit, fibromiyalji, kronik migren veya kanser gibi çeşitli sağlık koşullarından kaynaklanabilir. Bazı insanlar, ilk yaralanma iyileştikten sonra bile, bir yaralanmayı takiben kronik ağrı yaşayabilirler.
Nosiseptif Ağrı: Kesikler, yanıklar, çürükler veya kırıklar gibi doku hasarından kaynaklanır. Ayrıca artrit, osteoporoz veya inflamatuar bağırsak hastalığı (IBD) gibi doku iltihabına ve hasarına neden olan belirli sağlık koşullarından da kaynaklanabilir. Cildinizde, kaslarınızda, bağlarınızda, tendonlarınızda, eklemlerinizde veya kemiklerinizde nosiseptif ağrı geliştiğinde buna somatik ağrı denir. İç organlarınızda geliştiğinde, iç organ ağrısı olarak bilinir. Nosiseptif ağrı, altta yatan nedene bağlı olarak akut veya kronik olabilir. Ağrılı, zonklayıcı veya keskin hissedebilir. Nosiseptif ağrı, yaşamlarının bir noktasında hemen hemen herkesi etkiler.
Nöropatik Ağrı: Çeşitli yaralanma ve hastalıkların neden olabileceği sinir hasarından kaynaklanır. Örneğin, omurganızdaki disklerden biri yerinden kayar ve bir sinire baskı yaparsa, nöropatik ağrı yaşayabilirsiniz. Zona, diyabet, multipl skleroz veya kanser gibi belirli hastalıkların bir sonucu olarak da nöropatik ağrı gelişebilir. Kronik olma eğilimindedir, ancak akut ağrı da ortaya çıkabilir.
Fonksiyonel Ağrı: Belirgin bir yaralanma veya hasarın neden olmadığı ağrıdır. Kronik olma eğilimindedir. Fonksiyonel ağrı sendromlarının örnek olarak vücutta yaygın ağrıya neden olan fibromiyalji veya göğüs ağrısına neden olan kronik kalp göğüs ağrısı verilebilir.
Ağrı, vücutta bir şeylerin yanlış olduğunu bize bildirir ve nedeni hakkında bazı ipuçları verir. Bazı ağrıların teşhis edilmesi kolaydır ve evde yönetilebilir. Bazı ağrı türleri ise, tedavi edilmesi tıbbi müdahale gerektiren ciddi sağlık koşullarının belirtileridir.
KAS AĞRISI NEDİR?
Kas ağrıları (miyalji) son derece yaygındır. Hemen hemen herkes bir noktada kaslarında rahatsızlık yaşamıştır. Vücudun hemen hemen her yerinde kas dokusu bulunduğundan, bu tür ağrı hemen hemen her yerde hissedilebilir. Genellikle kasların aşırı kullanımı veya yaralanmalar ağrıya neden olsa da başka olası nedenler de bulunabilir.
KAS AĞRISI NEDEN OLUŞUR?
Kas ağrısının bazı yaygın nedenleri şunlardır:
Uzun süreli ağrılarda nedenler:
KAS AĞRISININ BELİRTİLERİ NELERDİR?
KAS AĞRILARINI ÖNLEME
Kas ağrınıza gerginlik veya fiziksel aktivite neden oluyorsa, bunu önlemek için:
KAS AĞRILARI NASIL İYİLEŞİR?
Kas ağrıları genellikle evde tedaviye iyi yanıt verir. Yaralanmalardan ve aşırı kullanımdan kaynaklanan kas rahatsızlığı yaşadığınızda, ağrıyı gidermek için evde uygulayabileceğiniz bazı yöntemler şunlardır:
Doğal Bir Destek: Bitkisel Yağlar
Akut boyun ve sırt ağrısı olan kişilerdeki, ani kilo artışı yaşayan hamile kadınlardaki veya adet gören kadınlardaki kas spazmları ve vücuttaki kas ağrıları doğal yollarla rahatlatılabilir. Bitkisel yağları kullanmak bu doğal yollardan bir tanesidir. Kullanılacak olan bitkisel yağın şu özelliklere sahip olması gerekir:
Kullanım Önerisi:
Masaj: Bu uçucu yağları tek tek veya karışım halinde sabit yağlarla uygun oranda seyrelterek kaslarınızın rahatlaması için vücudunuza masaj yapabilirsiniz. Yağların kaslarınız için analjezik, antispazmodik ve antienflamatuvar özellik göstermesinin yanı sıra, aynı zamanda yaptığınız masaj da kas gerginliğin hızla giderilmesine yardımcı olabilir. Ayrıca uçucu yağlar ve seçeceğiniz jojoba, badem, kayısı çekirdeği ya da Hindistan cevizi gibi sabit yağlar antioksidan özellik gösterdiği için cildinizin nemlenmesine, beslenmesine ve canlı görünmesine yardımcı olur.
Kompres: Uçucu yağlarla soğuk veya sıcak kompres de yapabilirsiniz Soğuk kompres genellikle iltihabı yatıştırmak, sıcak kompres ise genellikle ağrıyı gidermek için kullanılır. İhtiyacınıza göre geniş bir kabı soğuk veya sıcak su ile doldurun. Suya seyreltilmiş uçucu yağı ekleyin. Havluyu tamamen ıslanana kadar bekletin. Fazla suyu nazikçe sıkın. Havluyu etkilenen bölgeye yaklaşık 15 dakika uygulayın.
Bu bitkisel yağları kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın.
Doktorunuza Danışın
Kas ağrıları her zaman zararsız değildir ve bazı durumlarda evde tedavi altta yatan nedeni ele almak için yeterli değildir.
Şu durumlarda mutlaka doktorunuzu görmelisiniz: